شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، این سامانه هم اکنون روی سایت وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی قرار دارد و آمار و اطلاعات مربوط به اشتغال هر دستگاه و تعداد شاغلان در سطح استانی و شهرستانی در آن بارگذاری میشود. فرصتهای شغلی موجود به طور روزانه در سامانه رصد میشوند تا ضمن در دسترس بودن اطلاعات، بهره برداری مطلوب از نتایج آمارگیری در برنامهریزیها و سیاستگذاریها صورت گیرد.
سامانه رصد اشتغال یکی از راهکارهایی است که دولت برای ساماندهی اشتغال ایجاد کرده و افراد جویای کار میتوانند با ثبت نام در سامانه درخواست خود را برای دریافت شغل مناسب اعلام کنند. در همین راستا محمود کریمی بیرانوند معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار به تازگی جزئیاتی از وضعیت خدمات اشتغال ثبت شده در سامانه ملی رصد اشتغال ارائه کرده و از ثبت یک میلیون و ۳۸۰ هزار فرصت شغلی و خدمات اشتغال در سامانه ملی رصد اشتغال در سال ۱۴۰۱ خبر داده است.
معاون اشتغال وزارت کار از ثبت یک میلیون و ۳۸۰ هزار فرصت شغلی و خدمات اشتغال در سامانه ملی رصد اشتغال طی سال ۱۴۰۱ خبر داد و گفت: بیش از ۳۰۰ هزار تماس با دریافت کنندگان خدمت گرفته شده و نظارت حضوری شامل نظارت میدانی بر بخشی از طرحها به صورت تصادفی است.
به گفته وی، این تعداد فرصت شغلی به تفکیک کد ملی در قالب تأمین مالی، صدور مجوز، آموزش مهارتی، کاریابی و تأمین زیرساخت و فناوری به ثبت رسیده و این آمار به وسیله رابطان دستگاهها و نهادهای متولی ایجاد اشتغال به صورت بر خط و بر اساس کد ملی یکتا ثبت شده و به وسیله وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در چندین سطح مورد پایش قرار گرفته است. کریمی بیرانوند در عین حال از هدف گذاری ایجاد یک میلیون و ۱۰۰ هزار فرصت شغلی جدید در سال جاری برای ثبت در سامانه ملی رصد اشتغال خبر داد و گفت: این سامانه با هدف شفاف کردن ارائه آمار راهاندازی شده و ابزاری در اختیار همه دستگاه ها قرار داده که دائما خود را ارزیابی کنند.
در حال حاضر ساز و کار نظارت بر فرصتهای شغلی در سامانه رصد بر سه فرایند نظارت پیامکی، تماس تلفنی و حضوری مبتنی است. در مرحله نظارت میدانی بر اشتغال ایجاد شده توسط وزارت کار علاوه بر بازدید حضوری از طرح اشتغال، مکان دقیق و اطلاعات کامل فرد با خدمات دریافت شده و ثبت شده، تطبیق داده میشود و اطلاعات سامانه به طور مستمر رصد و بررسی و نسبت به نظارت بر طرحها سختگیری میشود تا هر موضوعی به اسم اشتغال ثبت نشود.
به گفته معاون اشتغال وزارت کار، بیش از ۳۰۰ هزار تماس با دریافتکنندگان خدمت گرفته شده و نظارت حضوری شامل نظارت میدانی بر بخشی از طرحها به صورت تصادفی است.صحت بیش از ۷۱ درصد موارد شامل تعداد ۹۴۸ هزار و ۹۲ هزار فرصت شغلی به عنوان عملکرد ایجاد اشتغال دولت در بخش غیردولتی تایید شده و علاوه بر آن تعداد ۱۲۲ هزار و ۷۳۱ مجوز شغل در بخش استخدامی کشور داده شده و در مجموع بیش از یک میلیون فرصت شغلی در سال گذشنه ایجاد شده است.
بهمن ماه سال گذشته با دستور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرارگاه نظارت میدانی بر طرحهای اشتغال استانی وزارت کار آغاز به کار کرد. آغاز به کار “قرارگاه اشتغال” با هدف نظارت حضوری بر طرحهای اشتغال ثبت شده در سامانه رصد صورت گرفت و بر همین اساس وزیر تعاون،کارو رفاه اجتماعی امکان ورود به سامانه رصد اشتغال برای نمایندگان مجلس را به جهت شفافیت هرچه بیشتر و تبیین اقدامات به مردم مورد تاکید قرار داد. فرصتهای شغلی موجود به طور روزانه در سامانه رصد میشوند تا ضمن در دسترس بودن اطلاعات، بهرهبرداری مطلوب از نتایج آمارگیری در برنامهریزیها و سیاستگذاریها صورت گیرد.
نقش دانش بنیان در اشتغال
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس اقتصادی
امنیت شغلی در اثر ایجاد شرایط مطلوب اقتصادی، بهبود فضای اشتغال و توازن عرضه و تقاضا در بازار کار به وجود می آید. چنانچه فضای اشتغال کشور و شرایط کار بهبود یابد امنیت شغلی نیروی کار خود به خود تامین می شود. در همین راستا باید امنیت شغلی را در ایجاد شرایط اقتصادی مناسب و توسعه بازار کار جست و جو کنیم. اگر مشکلات در حوزه اقتصاد و بازار کار برطرف شود می تواند شرایط اقتصادی را برای کارگران بهتر و عرضه و تقاضا در بازار کار را متوازن کند.
اقتصاد دیجیتال در این زمینه می تواند راهگشا باشد. این فضا میتواند مزیت بزرگی برای ما ایجاد کند. فرصتهای شغلی و مشاغل جدیدی که در دنیا در این زمینه مطرح است. اقتصاد دیجیتال در عمده کشورها سهم بالایی دارد و ارزش افزوده بسیاری ایجاد کرده است لذا در کشور ما که بیشتر مشاغل سنتی بوده می تواند یک فرصت مناسب باشد تا در این بخش مشاغل جدید را شناسایی کنیم و نرخ بیکاری را کاهش دهیم.
کسب و کارهای مجازی بر بستر فضای مجازی و اینترنت شکل میگیرند و به این منظور باید زیرساختها را برای ورود مشاغل جدید آماده کنیم زیرا چه بخواهیم چه نخواهیم به سمت مشاغل جدید خواهیم رفت. استفاده از فناوری و تکنولوژی جدید بهرهوری را در کشور بالا می برد. متاسفانه بهرهوری ما هم در حوزه نیروی انسانی و هم در سرمایه پایین است و باعث هدر رفت سرمایههای انسانی در کشور شده است. یکی از بحثهای جدی این است که چگونه ارتقای بهرهوری بدهیم و راهکار مناسب استفاده از تکنولوژی و فناوریهای جدید و پلتفرمها و فضای مجازی است که بتوانیم اقتصادمان را در بخش دیجیتال رشد بدهیم.
بخش قابل توجهی از سهم اشتغالزایی در سالهای اخیر در بخش مشاغل آنلاین و اینترنتی است. جوانان بدون اینکه از دولت کمکی بگیرند، خودشان برای خودشان و اطرافیانشان شغلی درست کرده بودند و از طریق خلاقیت هم برای خود و هم برای جامعه ارزش افزوده ایجاد میکردند. در اقتصاد ایران سه بخش کشاورزی، خدمات و صنعت بار اصلی اشتغالزایی را به دوش میکشند. از میان این سهگانه بخش خدمات، بیشترین سهم را در اشتغالزایی دارد؛ این اهمیت هم به دلیل آن است که اقتصاد ایران یک اقتصاد نفتی است و درآمدهای نفتی در آن تعیینکننده است. خدمات حدود ۵۰ درصد شاغلان را دربرمیگیرد، صنعت ۳۳ درصد و کشاورزی ۱۷ درصد این سهم را دارد.