سرمقاله
نظام بانکی بخصوص در بخش خصوصی بدون توجه به سیاستهای کلی تنها به نفع خود عمل میکند. منابع در اختیار بخش مولد قرار نمیگیرد و دلالان برای بخشهایی غیرمولد مانند خودرو، مسکن، طلا، ارز و سکه از آن استفاده میکنند و جولان میدهند. این در حالی است که جامعه به دنبال منابعی برای حمایت از تولید است تا با کمک به اقشار آسیب پذیر، فقر را در کشور کاهش دهند.
نکته مثبت این است که عزم دولت بر اتمام طرحهای نیمهتمام و توسعه زیرساختها، تولید و صادرات است. از دوران تصدی ریاست قوه قضاییه توسط آیت الله رئیسی تاکنون تعداد بسیار زیادی کارخانه و بنگاه اقتصادی به خط تولید بازگشتهاند. این اتفاق نشان می دهد عزم دولت برای توسعه جدی است.
اگر طرح مالیات ستانی و به عبارتی طرح مالیات از عایدی سرمایه از بخشهای غیرمولد که سهم بالایی در اقتصاد کشور پیدا کردهاند، موفق اجرا شود، دلالی دیگر سودی نخواهد داشت. در این راستا مجموعه سرمایههای این بخش غیرمولد به بخش تولید در صنایع کوچک منتقل شده و تولید به رونق میرسد.
اخذ مالیات از بخش غیرمولد میتواند نقدینگی را به بخش تولید هدایت کند. این شرایط در صورتی تحقق خواهد یافت که عزم جدی برای اجرای این طرح در مجموعه نظام بهخصوص دولت وجود داشته باشد. در غیر این صورت بخش غیرمولد سوار بر اقتصاد خواهد ماند و تولید همچنان از روند جهانی عقب خواهد ماند.
این در حالی است که می توان با پیادهسازی سیاستهای اقتصاد مقاومتی، میتوان به هدف مهار تورم و رشد تولید دست یافت. دولت برای افزایش سرمایهگذاری باید از فرار مالیاتی جلوگیری کند. فرار مالیاتی عمدتاً مربوط به بخش غیرمولد و به ویژه در فضای مجازی است. حجم اقتصاد ما بیش از هفت برابر تولید ناخالص داخلی است. با ابزاری همچون پایش تراکنشهای پولی و مالی میتوان از فرار مالیاتی جلوگیری کرده و فعالیتهای غیر مولد را سرکوب کرد. همچنین باید کارآفرینان و فعالان اقتصادی تشویق شوند تا اشتغالآفرینی و درآمدزایی داشته باشند.
نکته دیگری که بسیار حائز اهمیت است اینکه باید قطعا از زیر سلطه دلار خارج شویم. حتی در حال حاضر کشورهای کوچک اطراف ما با اقتصادهای کوچک نیز قراردادهای پولی و چند جانبه منعقد میکنند و دلار را از اقتصاد خود خارج کرده اند. در حالی که ما هنوز در اقتصاد همه چیز را با دلار میسنجیم. بنابراین باید قطعا دلار و یورو را از زندگی و اقتصاد حذف کنیم.