سرمقاله
ویژگی مشاغل خانگی کم سرمایه بر بودن و درآمدزایی بالای آن است. مشاغل خانگی به دلیل سودآوری و تنوع رشتهها و نبود بوروکراسیهای پیچیده اداری مورد استقبال بسیاری از فعالان و صاحبان مشاغل قرار دارد. ایجاد و توسعه اشتغال خانگی در قالب تشکیل تعاونیهای مشاغل خانگی میتواند از سوی بسیاری از خانوارها به ویژه زنان، جوانان جویای کار و فارغالتحصیلان دانشگاهی دنبال شود.
در عین حال راهاندازی تعاونیهای تامین نیاز مشاغل خانگی به منظور کاهش هزینهها و سهولت تامین مواد اولیه مورد نیاز ضرورت دارد. دولت باید بعد از صدور مجوز برای راهاندازی کسبوکارهای خانگی، اعطای اعتبارات و فراهم کردن امکانات، زیرساختها و حمایت از آنها را مدنظر قرار دهد. برای توسعه کسبوکارهای خانگی کاهش تعرفهها یا حذف مالیات و حمایتهای بیمهای بسیار مهم است. بنابراین دولت باید به این موضوع توجه کند که برای ایجاد اشتغال و درآمدزایی فقط صدور مجوز شرط اصلی نیست. بلکه ارائه امکانات و ابزاری که بتواند به مشاغل خانگی و توسعه آنها کمک کند و فعالیتشان را تداوم دهد، بسیار مهم است.
این در حالی است که از جمله راههای ایجاد اشتغال پایدار را سرمایهگذاری داخلی و خارجی است. اقتصاد ایران باید از وابستگی به نفت و درآمدهای نفتی خارج و زمینه ایجاد بخش خصوصی واقعی در کشور فراهم شود.
بدون همراهی و توسعه بخش خصوصی امکان ظرفیت سازی اشتغال ممکن نیست. برای آنکه بتوانیم جمعیت بیکاران را در کشور ساماندهی و زمینه اشتغال پایدار را فراهم کنیم، لازم است مشارکت مردم در حوزه اقتصاد شکل بگیرد و تصدیهای دولتی واگذار شود. در عین حال ایجاد ثبات بازار کار و پایداری مشاغل مستلزم ایجاد تولید و کسب و کار مبتنی بر دانش است. اگر بخواهیم بخش خصوصی واقعی را شکل دهیم، مردم و کارآفرینان و بخش خصوصی باید در بازار کار نقش آفرین باشند.