شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: افزایش ۲۰ درصدی مبلغ یارانه در صورت استفاده از کالابرگ برای خرید ۹ قلم کالای اساسی مشمول طرح کالابرگ الکترونیکی انجام خواهد شد. وی همچنین تأکید کرد: امکان استفاده از یارانه ماه بعد برای خرید کالاهای مشمول طرح کالابرگ در هر ماه امکانپذیر خواهد بود.
در این زمینه با هادی کاشف مجری طرح اجرای کالابرگ الکترونیکی تماس گرفتیم که وی گفت: هنوز افزایش ۲۰ درصدی اعتبار کالابرگ برای سه دهک کم درآمد به ما ابلاغ نشده است و فعلا رئیس سازمان برنامه و بودجه از طریق فضای مجازی این خبر را اعلام کرده است. وی گفت: در حال حاضر طرح کالابرگ الکترونیک در سراسر کشور اجرا میشود که در این زمینه ۳۹ هزار فروشگاه معمولی و ۶ فروشگاه زنجیرهای به طرح کالابرگ الکترونیکی پیوستهاند.
در همین زمینه معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از توافق با ۴۸ هزار فروشگاه برای خرید اعتباری از طریق کالابرگ تا دو روز گذشته خبر داد و گفت: اجرای سراسری طرح کالابرگ الکترونیک منوط به تامین اعتبار و تصمیمگیری و اعلام فرمان از سوی دولت است.
علیرضا عسگریان در این باره اظهار کرد: دوسال است که اجرای طرح کالابرگ آغاز شده است.این طرح سه مرحله اجرای آزمایشی داشته و پایلوت سوم آن تقریبا کشوری بود. اگر قرار است به صورت سراسری و قطعی اجرا شود نیازمند زیرساختهای بسیار قدرتمند است. وی افزود: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بالای ۹۰ درصد آمادگی دارد که طرح کالابرگ را به طور سراسری اجرا کند.
معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در حال حاضر توانستهایم حداقل در ۴۸ هزار نقطه از کشور با فروشگاهها و فروشگاههای زنجیرهای به توافق برسیم گفت: بنابراین آمادگی سختافزاری به وجود آمده است اما به لحاظ نرمافزاری باید آمادگیهایی برای اتصال فروشگاهها ایجاد شود. این سازوکار و سامانه به زودی به طور کامل آماده میشود تا یک اتفاق بزرگ در کشور بیافتد که زمان آن در دولت تصمیم گرفته میشود زیرا نیازمند منابع است.
عسگریان افزود: عزم بسیار جدی در دولت وجود دارد که از طریق کالابرگ به اقشار مختلف مخصوصا اقشار محروم و دهکهای پایین کمک کند. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نقطهیابی کرده و اقدامات لازم را انجام داده است. امیدوارم طی این چند روز میزان آمادگیمان به ۹۵ تا ۹۹ درصد برسد. به این ترتیب اگر دولت اعلام کند، آماده هستیم زیربار اجرای طرح برویم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز هفته گذشته در این باره گفت: «در بحث یارانهها باید یک تصمیم قطعی اتخاذ و بعد اعلام شود. ما به دنبال این هستیم تا بحث کالابرگ الکترونیکی را توسعه دهیم و بتوانیم قدری به مهار تورم کمک کرده و اگر مشوقهایی پیشبینی شد، بتوانیم آنها را اعمال کنیم.»
در این طرح فراگیر، یارانه نقدی در قالب یک پلتفرم و بستر، به کالابرگ الکترونیکی تبدیل میشود تا مردم با مراجعه به هر فروشگاهی بتوانند کالاها را خریداری کنند. در این طرح قیمت کالاهای مشمول به نرخ مصوب تصریح شده در قانون محاسبه شده و مردم میتوانند از اعتبار یارانهای خود استفاده کنند. به این ترتیب مردم میتوانند به صورت اعتباری تقریبا حدود یک ماه قبل از واریز یارانه نقدیشان خرید اعتباری برای ۱۰ قلم کالای پرمصرف مانند قند، شکر، برنج، ماکارونی، روغن، تخممرغ، مرغ، انواع پنیر، انواع شیر و انواع ماست داشته باشند و چنانچه تمایل به خرید کالابرگ الکترونیکی نبود، همچنان امکان برداشت نقدی یارانه واریزی ماههای آینده وجود دارد.
چنانچه سرپرستان خانوار در ماه گذشته از کالابرگ الکترونیکی استفاده نکرده باشند، رقم کامل یارانه برایشان قابل برداشت است و در صورت استفاده به همان میزان از یارانه خانوار کسر شده و باقی مانده مبلغ به حساب سرپرست خانوار واریز می شود.
تمرکز دولت بر مهار تورم باشد
علی قنبری، اقتصاددان
برای مهار تورم نیاز افزایش تولید داریم. عرضه کالا باید افزایش پیدا کند. افزایش یارانه نقدی نمی تواند راهکار درستی باشد. حتی این طرح می تواند به افزایش تورم دامن بزند. دولت و مسوولان برای رشد تولید باید بستر افزایش سرمایه گذاری داخلی و خارجی را فراهم کنند. منابع افزایش یارانه مورد ابهام است.
اینکه این منابع قرار است از کجا تامین شود جای سوال است. هیچ منابعی برای افزایش یارانه در بودجه دیده نشده است. ممکن است دولت برای تامین این منابع به استقراض و فروش اوراق روی بیاورد. همین اقدامات هم تورم زا خواهد بود. تجربه این اقدامات در سالهای اخیر مشاهده شده است. بنابراین آزموده را آزمودن خطا است.
افزایش یارانه منجر به تولید و رونق آن نمی شود. افزایش درآمد و تقویت قدرت خرید با افزایش مبلغ یارانه نقدی ممکن نیست. در سالهای اخیر نه تولید افزایش داشته و نه تورم مهار شده است. برای تحقق رشد تولید باید امنیت سرمایه گذاران تامین شود. باید شرایطی فراهم شود که تمایل به سرمایه گذرای در کشور افزایش پیدا کند. روابط بین الملل باید اصلاح شود تا امکان جذب سرمایه گذاری خارجی داشته باشیم.
این طرح همانطوری که پیش تر هم شاهد آن بودیم به افزایش شدید نرخ تورم و کسری بودجه خواهد انجامید. یارانه ای که پرداخت می شود و حتی یارانه ای که قرار است افزایش پیدا کند، در مقابل هزینههایی که در کشور افزایش یافته به جایی نمیرسد. امروز در جامعه مردم از دولت انتظار کاهش نرخ تورم را دارند و معتقدند که اگر دولت تورم را کنترل میکرد به مراتب شرایط معیشتی آنها میتواند بهتر از شرایط پرداخت یارانه باشد.
بنابراین تمرکز دولت می بایست بر رشد تولید و افزایش عرضه کالا باشد. ایجاد فضای آرام سیاسی و گسترش همکاری با کشورهای همسایه و سایر کشورها میتواند فضای خوب و امیدوارکنندهای را در اقتصاد به ارمغان آورد. ایجاد ثبات و آرامش و کاهش ریسک سرمایهگذاری در کشور از عواملی هستند که به رشد تولید کمک میکنند.
اینکه دولت به سمت توسعه روابط با کشورهای همسایه به ویژه عربستان سعودی حرکت کرده به عنوان نقطه امیدوارکننده محسوب میشود و هم اعتماد سرمایهگذاران داخلی و خارجی را جلب میکند و هم اینکه آرامش را در فضای سیاسی و اقتصادی که به هم وابستگی دارند برقرار خواهد ساخت.