شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، وی توضیح داد: این محدودهها با شاخصهای جدید شورایعالی معماری و شهرسازی که قبلاً ۳ شاخص بود و الآن به ۲۷ شاخص افزایش یافته، شناسایی شده است، بر این اساس پس ۱۸ ماه کار کارشناسی، این نقشهها هفته قبل در کارگروه تصویب شد. هدایت افزود: مداخله در محدودههای بافت فرسوده قبلاً حدود ۴۴۲۷ هکتار بود، الآن این محدودههای بهصورت پیوسته ۷۰۰۰ هکتار است. در حالت غیرپیوسته و منفصل ۲۰۰۰ هکتار دیگر به این بافتها اضافه میشود و به حدود ۹۰۰۰ هکتار افزایش مییابد.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با یادآوری اینکه “در شهر تهران حدود ۲۰۰۰ هکتار بافت فرسوده مفصل و بعضاً تکپلاک داریم”، اضافه کرد: در زمان حاضر افزایش محدودههای هدف بازآفرینی شهری تهران در مقیاس ۹۰۰۰ هکتار است، البته بازآفرینی متفاوت است؛ در جایی خدمات افزایش مییابد، در جای دیگر مسائل اجتماعی داریم.
هدایت با طرح این پرسش که خروجی این کار چیست، بیان کرد: طرح مذکور، طرح تحولی بازآفرینی شهر تهران است که از خروجی آن مسکن برای جاهایی که مشکل داریم، تولید میشود. وی در ادامه با اشاره فروش اوراق موازی سلف اسلامی (فروش متری مسکن) گفت: مصوبه شورای فقهی این کار اخذ شده و موضوع در هیئت مدیره بورس در حال پیگیری است.
بهمحض اینکه دستورالعمل مربوطه را ابلاغ کند، شهرداری تهران جزو اولین مجموعههایی است که اولین عرضه در قالب این نوع فروش را عملیاتی میکند. وی با اعلام اینکه “در فروش متری زمین ۳ هدف را دنبال میکنیم”، گفت: کنترل تورم و جذب نقدینگی در جامعه، رشد تولید مسکن و ساخت مسکن استطاعتپذیر سه هدف اجرای فروش متری زمین است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با ابراز اینکه “منتظر مصوبه بورس برای عملیاتی کردن فروش متری مسکن هستیم”، اضافه کرد: اولین پروژه در هلال احمر (نواب) را بر این موضوع در نظر گرفتهایم، تعداد واحدهای این پروژه ۲۰۰ واحد است. بر اساس پژوهش صورتگرفته در سازمان نوسازی شهر تهران، قیمت تمامشده یک مترمربع مسکن با احتساب هزینههای زیربنایی و روبنایی (خطوط انتقال آب، آمادهسازی، درمانگاه، مدرسه و…) برای دولت حدود ۵۰ میلیون تومان است.
هدایت با بیان اینکه حدود ۷۰ درصد قیمت تمامشده مسکن را دولت پرداخت میکند، گفت: در محدودههای هدف بازآفرینی شهر تهران ظرفیت تولید چند صد هزار واحد مسکونی وجود دارد که دارای امکانات زیربنایی و روبنایی است. وی با تأکید بر اینکه با تولید مسکن در محدودههای هدف بازآفرینی شهر تهران تهدید به فرصت تبدیل میشود، اظهار کرد: باید از این فرصت با استفاده از حمایتهای دولت استفاده کرد که تأثیر بهسزایی در تعادل بازار مسکن و کنترل قیمتها خواهد داشت.
شرایط رونق تولید مسکن
حسن محتشم، کارشناس مسکن
طرح فروش متری مسکن برای بار نخست در اواخر دهه ۷۰ عنوان شد. این طرح در آن زمان امکان ادامه فرآیند را پیدا نکرد. درواقع پروژههای ساختمانی معدودی وارد بورس شده بود. پس از مدتی هم به ساماندهی نرسید. بعد از مدتی پول افراد با یک بهره و سود به آنها بازگردانده شد و درواقع به مرحله اجرا نرسید. در حال حاضر این طرح را اجرایی کردهاند. یکی از مزایای طرح مذکور این است که افراد سرمایههای خرد خود را که با آنها توان خرید مسکن ندارند، به سوی ساختوساز سرازیر خواهند کرد تا به نوعی ارزش پول آنها حفظ شود.
اما برای خانه دار شدن مردم به نظر می رسد دولت باید تمرکز خود را به ساخت پروژه های نهضت ملی مسکن معطوف کند. به عبارتی دولت اگر می خواهد در بخش مسکن و خانه دار شدن کمکی به مردم بکند، قاعده آن این است که همین نهضت ملی مسکن را که یکسال و نیم از آن گذشته و تحول آنچنانی طبق آمار محقق نشده است، این کار را با سازنده های حرفه ای ماننده انبوه سازان و مشارکت آن ها پیش ببرد.
تا زمانی که مجموعه انبوه ساز وارد این طرح نشده این پروژه عظیم اجرایی نمی شود. همچنین تا زمانی که این پروژه اجرایی نشود کمک موثری به خانه دار شدن مردم نمی شود. انبوه سازان در پایان سال قبل یک توافق با وزارت راه انجام دادند اگر آن توافق اجرایی شود انبوه سازان به این روند کمک می کنند. قرار است انبوه سازان ورود کنند و بجای بخشی از کارشان زمین و پروژه های اداری و تجاری بگیرند.
دولت تصمیم دارد با اجرای طرح فروش متری مسکن، بازار مسکن و قیمتهای آن را با ثبات همراه کند. در حالی که متولیان به خوبی میدانند با اجرای این طرح، امکان بازگشت قیمت مسکن به روند کاهش یا تثبیت آن وجود ندارد.