شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، شاخص کل بورس در معاملات روز سهشنبه با گذشت نیم ساعت از آغاز معاملات با ۴۱ هزار واحد رشد به ارتفاع ۲ میلیون و ۱۳۱ هزار و ۸۲۱ واحد رسید. این در حالی است روز قبل از آن شاخص بورس معاملات خود با روند نزولی آغاز کرد، اما طولی نکشید که با تغییر مسیر خود و رشد ۱۱ هزار واحدی به معاملات خود پایان داد.
کارشناسان در پاسخ به این پرسش که در سال ۱۴۰۲ کدام بازارها برای سرمایهگذاری مناسبتر هستند، معتقدند: بخش عمده این تصمیم برای سرمایهگذاری در بازارها به نحوه سیاستگذاری در این بازارها برمیگردد. چرا که بعضا اتفاقاتی در کشور رخ میدهد که از حوزه تصمیمات این بازارها بیرون است، اما تاثیر آن در این بازارها کم نیست و باید دید که سیاستگذاریهای داخلی و تحولات سیاسی به کدام سمت خواهند رفت. ضمن آنکه اصولا در کشورهای خاورمیانه نمیتوان پیشبینیهای بلندمدتی داشت زیرا به جز بهای نفت که در سرنوشت این کشورها موثر است مسائل دیگر سیاسی هم مطرح هستند که نمیتوان پیشبینی قابل قبولی را در این زمینه داشت.
همچنین فعالان بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که آیا رشد این روزهای بورس به افزایش بهای ارز برمیگردد یا علت دیگری دارد، افزود: این رشدها به دلیل سود شرکتها رخ داده و البته ارز هم یکی از فاکتورهایی است که شرکتهای صادراتی کشور بر اساس آن میزان فروش و سود خود را پیشبینی میکنند و اگر اقدامی صورت بگیرد که سود شرکتها پایین بیاید سهام شرکتها هم کمارزش میشوند. اما بحث اصلی در این رشدها به سود شرکتها برمیگردد و اگر نرخ ارز ثبات داشته باشد برای این بازار و سایر بازارها از همه لحاظ بهتر است.
پیش بینی شرایط مثبت برای بازار سرمایه
همایون دارابی، کارشناس بورس
رشد بورس در حالی اتفاق می افتد که در سایر بازارها نوسانات خاصی نداریم. بازارهای موازی کمی از نوسانات شدید دور شده اند. تا زمانی که در دیگر بازارها نوسان خاصی وجود نداشته باشد این رشد ادامه خواهد داشت. سکه و طلا در حال درجا زدن هستند و در همان کانال های قیمتی مانده اند. ممکن است کمی نوسان وجود داشته باشد اما این نوسانات شدید نیست و نمی تواند تاثیری در بازار سرمایه داشته باشد. مادامیکه نوسان در بازارهای نوای اعم از بازار ارز و طلا و سکه بالا باشد انتظار تاثیر پذیری بورس از آنها وجود خواهد داشت. در غیر این صورت روند رو به رشد بورس دور از انتظار نیست. امروز بازارهای موازی حرفی برای گفتن ندارند. به همین دلیل بورس مجالی برای رشد پیداکرده است.
همچنین تا زمانی که اتفاق خاصی در بازار سرمایه رخ ندهد ازجمله صدور مصوبههای ناگهانی و بدون برنامه و یا افزایش نرخ بهره بانکی که منجر به شوکی تازه در این بازار میشود، به نوعی میتوان امیدوار بود که بورس باز هم با رشد همراه شود. سالی که گذشت سال دشواری برای فعالان بورسی و در عبارت کامل تر یک سال رکودی بود. بازار قابلیت رشد دارد اما اگر بازارهای موازی بازدهی بیشتری داشته باشند، طبیعتا دارندگان سرمایههای خرد به آن بازارها متمایل میشوند. به طور کلی شرایط بورس در سال پیش رو مثبت ارزیابی می شود.
البته رفتار سهامداران حقیقی تابعی از سیاستهای اقتصادی دولت است. به این معنا که اگر سیاستهای دولت به نفع تولید باشد و منافع بنگاهها را مد نظر داشته باشد، مردم از سرمایهگذاری در بورس استقبال میکنند. در مقابل اگر ببینند که حضورشان در بازارهای دلالی سود بیشتری نصیبشان میکند و واسطهگری بازدهی بیشتری دارد، قطعا به سمت آن بازارها میروند.
مردم را نمیتوان برای این مدل رفتار و عملکرد سرزنش کرد. وقتی با نرخگذاری دستوری شرکتهای بورسی دچار زیان یا عدم سودآوری میشوند، طبیعی است که مردم بروند طلا یا ارز بخرند. اگر شرایط کلی اقتصاد به بنگاهها کمک کند، مردم هم وارد بازارهای مولد میشوند.