سرمقاله
ثبات بازار ارز نیاز افزایش ذخایر ارزی و حرکت بانک مرکزی به سمت استقلال است. تنگناهای ارزی منجر به رشد قیمت دلار شده است. در چند ماه اخیر اتفاقات زیادی بر بازار ارز تاثیر گذاشته اند. همواره سیاست های یکسانی برای بازار ارز و کنترل قیمت ها پیاده شده است. در تنگنای ارزی اجرای راهکارهای یکسان و تصمیماتی که تجربه های یکسان داشته است، بدون نتیجه است. پیش بینی می شد در بازار ارز این اتفاقات را شاهد باشیم. چراکه کمبود منابع ارزی وجود دارد. بسته ها و راهکارهایی هم که ارایه می شود تا زمان اجرا و حصول نتیجه، زمان زیادی می خواهد.
تمامی روسایی که در بانک مرکزی فعالیت داشته و دارند در اتفاقاتی مشابه راهکارهایی شبیه به هم را به اجرا درآورده اند. این بدان معناست که زمانی که التهاب در بازار ارز وجود دارد و محدود کردن واردات هم در دستور کار است، برنامه فروش ارز صادرکنندگان با نرخ ثابت مناسب نیست. این در شرایطی است که کمبود ذخایر ارزی نیز وجود دارد. انتظارات تورمی نیز به دلیل اتفاقات و دلایل زیادی افزایش یافته است.
یدا کردن عدد مطلوب نرخ ارز برای اقتصاد، یعنی نرخی که بتواند به رشد اقتصادی و افزایش سطح رفاه در کشور کمک کند، همواره بهعنوان یک چالش فنی و تخصصی دردسرساز بوده است. نرخ ارز سیاستی نمیتواند و نباید در بلندمدت ثابت بماند و لازم است با توجه به تحولات اقتصادی تصحیح شود. متغیرهایی نظیر نرخ رشد نقدینگی در کشور و تحولات اقتصاد کلان در کشورهای طرف تجارت با ایران، در تعیین نرخ ارز موثرند و لازم است در مقاطع زمانی معین، نرخ ارز متناسب با تغییرات اقتصاد کلان در داخل و خارج مورد تجدید نظر قرار گیرد.
به طور کلی یکی از اصلیترین عوامل شکست راهبرد ثبات در بازار ارز و حرکت به سمت نظام چندنرخی، کمبود ذخایر ارزی است. دوره کوتاه کامیابی سیاستگذار در ایجاد ثبات ارزی در قالب نظام تکنرخی، مربوط به دوران وفور درآمدهای ارزی است.