شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، براساس این گزارش این در حالی است که طبق آمارهای مرکز آمار حداقل میانگین قیمت خرید مسکن به متری ۵۴ میلیون تومان رسیده است، بنابراین خرید حتی یک واحد نقلی ۳۰ متری در منطقه جنوب یا متوسط تهران نیاز به ۸۰۰ تا یک میلیارد تومان سرمایه دارد.
براساس گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، به گفته بسیاری از مشاوران املاک در تهران با توجه به رشد قیمت ملک در کشور بسیاری از خریداران مسکن که تمایل به خرید ملک دارند و سرمایه اندکی هم از طریق تسهیلات خرید مسکن به دست آورده اند به دنبال ملکهای نقلی هستند چرا که در حال حاضر با سرمایه کمتر از یک میلیارد تومان امکان خرید مسکن در تهران حتی مناطق جنوبی تهران هم وجود ندارد و افراد هم که سرمایهای بیش از این میزان را ندارند بنابراین برای از بین نرفتن سرمایههای خود به دنبال واحدهای نقلی هستند.
در همین رابطه قیومی یکی از مشاوران املاک در منطقه جنوب تهران گفت: در حال حاضر بازار مسکن واحدهای نقلی در تهران بسیار داغ شده و حتی در برخی از محلهها هم شاهد آن هستیم که متقاضایان و طرفداران واحدهای نقلی از واحدهای با متراژهای بیش از ۱۰۰ متر بسیار بیشتر است و همین خود باعث شده که ارزش ملک بیشتر شود.
او میگوید: بسیاری از متقاضیان خرید ملک در حال حاضر مصرف کننده واقعی نیستند و در برخی از موارد شاهد آن هستیم که متقاضیان به دنبال سرمایه گذاری هستند که بتوانند در آینده از همین طریق اقدام به خرید یک ملک با متراژ بالاتر باشند. این مشاور املاک افزود: در برخی از موارد شاهد آن هستیم که یک فردی دارای ۳ فرزند است و به دنبال خرید یک ملک ۳۰ تا ۴۰ متری است و زمانی که از فرد سوال میشود برای سکونت لازم داری در اکثر موارد اعلام می کنند که نه برای سرمایه گذاری خرید میکنیم تا یکی دوسال دیگر بتوانیم با پس انداز بیشتر و فروش ملک یک واحد ۵۰ متری برای سکونت بخریم.
براساس این گزارش بررسیهای میدانی هم حاکی از آن است که یک واحد ۳۶ متری در منطقه نظام الملک یک میلیارد و ۷۹۰ میلیون تومان قیمت گذاری شده، همچنین یک واحد ۴۷ متری در منطقه استاد معین سه میلیارد و ۱۹۰ میلیون تومان قیمت گذاری شده و یک واحد ۴۱ متری در منطقه جیحون ۲ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان قیمت گذاری شده است.
همچنین بررسیهای میدانی حاکی از آن است که میزان واحدهای نقلی و در متراژهای بین ۴۰ تا ۶۰ متری در منطقه جیحون و سلسبیل در مقایسه با سایر مناطق بیشتر است و همین امر باعث شده که میزان خرید و فروش و معامله این واحدها در این مناطق بسیار بیشتر شود. حسینی یکی از متقاضیان خرید ملک به باشگاه خبرنگاران گفت: در یک ماه گذشته که به دنبال خرید ملک با متراژ کوچک بودم بسیاری از مناطق را بررسی کردم اما بیشترین تعداد واحدهای کوچک متراژ با قیمتها تقریبا مناسب را در منطقه سلسبیل و جیحون پیدا کرده ام.
گفتنی است اوتادی عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک هم گفت: در حال حاضر روند بازار مسکن تا پایان سال تغییری نخواهد کرد، اما به نظر میرسد که با برابر با نرخ تورم و به طور معمول هم بازار مسکن بعد از سال با تغییراتی ممکن است روبرو شود که همین امر باعث میشود که تعداد متقاضیان در بازار مسکن پیش از عید بیشتر از سال جدید باشد. او میگوید: دولت باید برنامه تولیدی مسکن و حمایت از سازندگان و بخش خصوصی را بیشتر در دستور کار خود قرار دهد تا تغییراتی که در بازار مسکن ایجاد میشود بیشتر نباشد که زمینه ساز ایجاد مشکل برای خریداران شود.
براساس این گزارش با توجه به آنکه یکی از اولویتهای دولت در حال حاضر ساخت مسکن به صورت ویلایی و یک طبقه است، اما در حال حاضر در بازار مسکن شاهد آن هستیم که بسیاری از متقاضیان این بازار به دنبال واحدهای کوچک متراژ هستند که همین امر باعث شده که این بازار در بین مشاوران املاک تبدیل به خوش فروشترین موارد مسکن به شمار آید.
حمایت از متقاضیان خرید مسکن
منصور غیبی، کارشناس مسکن
در شرایط فعلی اقتصاد کشور، تنها ساخت و ساز و افزایش تولید مسکن نمی تواند گره از مشکلات افزایش قیمت، آن هم به صورت کاذب باز کند. به هر حال عوامل مختلفی در بوجود آمدن این شرایط دخیل هستند. بازارهای موازی و بازارهای سرمایه ای مانند ارز، طلا، سکه، خودرو و… بر افزایش قیمت در بازار مسکن تاثیرگذار هستند. زمانی که در یکی از این بازارها افزایش قیمت رخ می دهد نمی توان انتظار داشت بازار مسکن از این تاثیرگذاری در امان بماند.
بنابراین افزایش قیمت در این بازارها به رشد قیمت مسکن دامن می زند. از سوی دیگر در شرایطی قرار داریم که در جامعه اقتصادی، تمامی نیازهای عادی مردم به نیازها و کالاهای سرمایه ای تبدیل شده است. دیگر از تقاضای مصرفی در بازارها خبری نیست. وقتی تمامی کالاهای مصرفی به کالاهای سرمایه ای تبدیل شده اند و در این بین دلالان نیز بر چاشنی آن اضافه می کنند دیگر نمی توان به صورت عادی قیمتها را کنترل کرد. در این بین التهابات اقتصادی نیز وجود دارد و ساز و کار عادی کنترل قیمتها را به خودی خود خنثی می کند.
بنابراین اینکه بخواهیم در شرایط کنونی با مجموعه دلایلی که به آن اشاره شد، با افزایش ساخت و ساز، بازار مسکن را نجات دهیم دیگر امکان پذیر نیست. ساخت و ساز نیاز به منابع مالی پایدار دارد. تمامی الزامات تولید مسکن در خط تولید متحمل افزایش قیمت شده اند. این اتفاق بر قیمت تمام شده خانه و واحد مسکونی تاثیرگذار است.
در نتیجه با ساخت و ساز نمی توان به تنهایی مشکل بازار مسکن را حل و فصل کرد. باید بتوانیم تورم را کنترل کنیم. باید در برابر این افزایش قیمتها، از سازندگان و تولیدکنندگان مسکن حمایت کرد. مهم تر اینکه باید از متقاضیانی که خواستار تسهیلات مسکن برای خرید خانه هستند، حمایت شود. از همان ابتدای آغاز افتتاح حساب برای بهره گیری از تسهیلات مسکن می بایست حمایت ها از خریداران آغاز شود. با افتتاح حساب متقاضی باید برای استفاده از تسهیلات معرفی شود. به عبارتی این حمایت باید به صورتی باشد که متقاضی از همان ابتدای افتتاح حساب خود را صاحب خانه بداند. به طور کلی حمایت باید واقعی باشد تا خریدار نیز صاحب خانه شدن را به صورت واقعی لمس کند.