به گزارش کسب و کار نیوز، رضا اسدی فرد رئیس مرکز مؤسسات و شرکتهای دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری امروز در وبیناری با موضوع فرصتها و چالشهای شرکتهای دانش بنیان، عنوان کرد: این مرکز همواره به ارزیابی شرکتهای متقاضی، رسیدگی به اعتراضات، ارزیابی تمدید و محصولات جدید، توزیع کار بین شبکه کارگزاران ارزیابی میپردازد.
وی با اشاره به تعداد پروندههای ارزیابی شده در مرکز مؤسسات و شرکتهای دانش بنیان معاونت علمی گفت: در سال ۱۳۹۷ تعداد ۵۲۷۵ پرونده، در سال ۹۸ تعداد ۵۰۶۵ پرونده، در سال ۱۳۹۹ تعداد ۵۸۵۵ پرونده، در سال ۱۴۰۰ تعداد ۵۹۳۰ پرونده مورد ارزیابی قرار گرفته است.
رئیس مرکز مؤسسات و شرکتهای دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: تعداد کل پروندههای ارزیابی شده از ابتدای اجرای قانون برابر با ۳۶ هزار پرونده بوده و در حال حاضر ۹۰۰ پرونده در جریان ارزیابی است.
وی ادامه داد: همچنین تا پایان مهر ماه ۱۴۰۱ تعداد ۴۸۲۲ پرونده مورد ارزیابی قرار گرفته تا بتوانند مجوز دانش بنیانی اخذ کنند.
اسدی فرد گفت: میتوان چنین بررسی کرد که میانگین تعداد پروندههای ارزیابی شده در ماه (سال ۱۴۰۱) ۶۹۱ پرونده بوده است.
وی با بیان اینکه آخرین تعداد شرکتهای دانش بنیان تا یکم شهریور ماه امسال برابر با ۷۸۸۰ شرکت بوده است، گفت: میانگین اعتراض شرکتها به دلیل عدم تأیید ۱۲ درصد برآورد شده است.
خروج دو هزار شرکت از روند دانش بنیانی
به گفته اسدی فرد، تعداد دو هزار شرکت دانش بنیان در ارزیابیهای مجدد از روند دانش بنیانی خارج شده اند و مجدد نتوانسته اند تاییدیه دانش بنیانی را اخذ کنند.
رئیس مرکز مؤسسات و شرکتهای دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه تعداد شرکتهای تأسیس شده بعد از سال ۹۲ برابر با ۳ هزار و ۳۸۴ شرکت بوده است، گفت: بررسی مقایسهای بازه تعداد کارکنان شرکتهای دانش بنیان نشان میدهد ۷۰ درصد آنها در ۶ درصد شرکتها شاغل هستند. از طرفی تعداد شرکتهای دانش بنیانی که در دسته بندی تعداد کارکنان جزو شرکتهای کوچک و متوسط قلمداد میشود بیش از ۸۰ درصد از تعداد شرکت هاست.
وی اضافه کرد: به نظر میرسد توسعه اشتغالزایی در شرکتهای دانش بنیان مستلزم برنامه ریزی مجزا برای حمایت از سیاستهای جذب، نگهداشت و توانمندسازی کارکنان این شرکتها است.
اسدی فرد با اشاره به مدیریت شرکتهای دانش بنیان به تفکیک زنان و مردان گفت: استان تهران با ۳۲۱ نفر بیشترین مدیرعامل زن را در شرکتهای دانش بنیان دارد که ۷۶ نفر نسبت به سال ۹۸ افزایش یافته است و کهگیلویه و بویراحمد با یک نفر کمترین مدیرعامل زن را دارد.
وی گفت: علت تفاوت قابل توجه تعداد اعضای هیأت مدیره و مدیرعامل زن در استان تهران با سایر استانها به دلیل استقرار تعداد بیشتری از شرکتهای دانش بنیان در استان تهران است.
اسدی فرد اضافه کرد: تعداد ۴ هزار و ۱۰۶ نفر از سهامداران حقیقی شرکتهای دانش بنیان را زنان تشکیل میدهند. همچنین زنان حدود ۱۷ درصد از سهام شرکتها را در اختیار دارند.
به گفته وی بیشترین سهم زنان در مدیریت شرکتهای دانش بنیان مربوط به حوزه دارو و فرآوردههای حوزه تشخیص و درمان است.
سهم شرکتهای دانش بنیان از تولید ناخالص ملی
وی با بیان اینکه بر اساس آمار به دست آمده در مرکز مؤسسات و شرکتهای دانش بنیان معاونت علمی سهم شرکتهای دانش بنیان از تولید ناخالص ملی در سال ۹۹ برابر با ۱.۶۵ درصد بوده است، گفت: همچنین در این سال درآمد شرکتهای دانش بنیان ۱۹۸ هزار میلیارد تومان بوده که از این میزان ۸۰ هزار میلیارد تومان مربوط به شرکتهای دانش بنیان نوع یک و دو و ۱۷ هزار میلیارد تومان آن مربوط به شرکتهای دانش بنیان نوع یک بوده است.
نقش شرکتهای دانش بنیان در بورس
وی افزود: حدود ۸ درصد از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار را شرکتهای دانش بنیان تشکیل میدهند که ارزش بازار این شرکتها تنها حدود ۳ درصد ارزش کل این بازار است.
به گفته وی مجموع درآمد عملیاتی شرکتهای دانش بنیان فعال در بورس اوراق بهادار ۷۸ همت بوده که عمده آن مربوط به شرکتهای فعال در دسته فناوری نرم افزار و فناوری اطلاعات، مواد شیمیایی و پلیمری بوده است.
وی افزود: بررسی وضعیت فروش شرکتهای دانش بنیان فعال در بورس نشان میدهد که درآمد عموم این شرکتها ناشی از محصولات غیردانش بنیان آنها بوده و فروش قابل توجهی از محصولات دانش بنیان نداشته اند.
اسدی فرد با اشاره به سرفصلهای اصلی حمایت از شرکتهای دانش بنیان گفت: نظام وظیفه تخصصی، معافیت مالیاتی، معافیت و تسهیل تشریفات گمرکی، معافیت حق بیمه قرارداد، استقرار در کاربری مسکونی، پروانه بهره برداری و جواز تأسیس، توانمندسازی، تجاری سازی و مشاوره از موضوعاتی هستند که معاونت علمی از شرکتهای دانش بنیان حمایت میکند.
وی با بیان اینکه تاکنون ۴۳ هزار و ۷۰۰ حمایت از شرکتهای دانش بنیان به نتیجه رسیده گفت: در بخش نظام وظیفه تخصصی دو هزار و ۵۰۰ نفر، در بخش معافیت مالیاتی ۱۳ هزار و ۵۹۹ مورد، در بخش معافیت گمرکی ۳ هزار و ۱۵۰ مورد، در بخش معافیت حق بیمه قرارداد ۳ هزار و شش قرارداد، در بخش کاربری مسکونی ۳۷۵ شرکت، در بخش پروانه بهره برداری و جواز تأسیس هزار و ۴۸ شرکت و در بخش توانمندسازی و تجاری سازی ۲۰ هزار خدمت به دانش بنیانها ارائه شده است.
اسدی فرد خاطر نشان کرد: هیچ حرکت بزرگی نمیتوان در کشور اجرایی کرد که ضعفی نداشته باشد.