به گزارش کسب و کار نیوز، عملکرد یک هفتهای بازار طلا، از گرانی ۷۳ هزار و ۹۰۰ هزار تومانی هر گرم طلای ۱۸عیار حکایت دارد. هماکنون هر گرم طلای ۱۸عیار در بازار یک میلیون و ۵۷۷ هزار و ۳۰۰ تومان قیمت دارد که نشان از افزایش ۴.۹ درصدی قیمت طلا در طول یک هفته دارد.
در این میان، روند بازار نشان میدهد که قیمت هر قطعه سکه امامی در طول یک هفته گذشته رشد ۷۳۹ هزار تومانی را تجربه کرده است. هر قطعه سکه امامی در ابتدای معاملات هفته گذشته ۱۶ میلیون و ۶۵۴ هزار تومان تومان بود که در حال حاضر به ۱۷ میلیون و ۳۹۳ هزار تومان افزایش یافته است. این تغییرات قیمتی، نشان از رشد ۴.۴ درصدی قیمت سکه امامی دارد. اما در مدت یک هفته گذشته قیمت سکه بهار آزادی ۷۹۹ هزار تومان، نیمسکه ۵۸۰ هزار تومان، ربعسکه ۵۸۰ هزار تومان و سکه گرمی ۱۰۰ هزار تومان گران شده است. در حال حاضر در بازار هر قطعه سکه بهار آزادی ۱۶ میلیون و ۶۳۳ هزار تومان، نیمسکه ۹ میلیون و ۵۶۰ هزار تومان، ربعسکه ۶ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان و سکه گرمی ۳ میلیون و ۵۱۵ هزار تومان قیمت دارد.
اما بازار طلا و سکه در هفته آینده چه روندی را سپری خواهند کرد؟ در همین رابطه، نادر بذرافشان، رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران می گوید: در گذشته با افزایش قیمتها در بازار سکه و طلای داخلی و همچنین افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی، تقاضا افزایش پیدا میکرد و بر التهابها میافزود، اما خوشبختانه این بار روند صعودی قیمتها در هفتههای گذشته منجر به افزایش تقاضا نشد. به گفته او، بازار در حال حاضر روال عادی خود را طی میکند و تقاضای کاذب ایجاد نشده است.
بذرافشان تاکید کرد: چنانچه نظارت بیشتری در رابطه با نرخ ارز و کنترل آن توسط بانک مرکزی صورت گیرد و همچنین سیاستها مبنی بر انتشار اوراق سکه در بورس کالا ادامهدار باشد و قیمت اعلامی از بازار داخل فاصله بیشتری (پایینتر از قیمت در بازار) بگیرد، میتواند نقش مهمی در روند ثبات و حتی کاهش قیمتها در بازار آزاد داشته باشد. محمد کشتیآرای، رییس اسبق اتحادیه طلا و سکه نیز گفت: داد و ستدها تا اواسط هفته گذشته روال عادی داشت، اما با افزایش قیمت، روند هیجانی پیدا کرد و این هیجان باعث شد حباب سکه افزایش یابد.
وی عنوان کرد: بهطور معمول هنگامی که در پایان هفته نوسان قیمتها را داشته باشیم، به نظر نمیرسد قیمتها تا روز دوشنبه ادامه داشته باشد، چون بازارهای جهانی تعطیل میشود. کشتیآرای متذکر شد: پیشبینی میکنم که بانک مرکزی طی روزهای آینده بازار را مدیریت کند و قیمتها کنترل شود.
برخی فعالان باور دارند که افزایش حباب سکه نشان می دهد که انتظارات برای تقویت سمت عرضه فیزیکی فلز گران بهای داخلی کاهش یافته است. از نگاه آن ها در هفته های اخیر شایعاتی منتشر شد که احتمال ورود طلا یا سکه به بازار وجود دارد . در کنار این با فروش اوراق سکه تصور می شد که بخشی از نقدینگی بازار به سمت این اوراق جلب شود و تقاضا برای خرید فیزیکی سکه کاهش پیدا کند.
به نظر می رسد یکی از دلایل اصلی شکلگیری حباب سکه به دلیل آزادی مبادله سکه خصوصاً از طریق معاملات گواهی سکه در بورس و ممنوعیت مبادلات ارز است؛ دلیل دیگر نیز می تواند چشم اندازهای منفی ناشی از مواردی نظیر اخبار تحریم و افزایش انتظارات تورمی و کاهش ارزش پول، تقاضا برای سکه بالا میرود و حباب سکه شکل میگیرد.
به اعتقاد میثم رادپور کارشناس اقتصادی، وجود حباب سکه طی چند سال اخیر دائماً بر قیمت ذاتی سکه اثر گذاشته و سبب افزایش قیمت آن شده است. او مهمترین دلیل افزایش قیمت سکه را انحصار ضرب سکه توسط بانک مرکزی میداند و معتقد است که نوسانات اخیر به دلیل ذخایر ناکافی و البته نامشخص (نبود شفافیت در اعلام آمار و ارقام ذخایر طلای کشور) طلای بانک مرکزی سبب شده از سال ۱۳۹۷ عرضه سکه به بازار صورت نگیرد و عدم تعادل در عرضه و تقاضای بازار سکه و مازاد تقاضا موجب افزایش قیمت سکه شود و حباب تقریباً ۲۰ درصدی را در قیمت سکه منجر شود. نبود فرصت آربیتراژ – به دلیل انحصار ضرب سکه – سبب میشود قیمت سکه همواره با حباب همراه باشد و این حباب ادامه دارد و حتی در آینده افزایش می یابد.