سرمقاله
تولید و صنعت درگیر مشکلاتی شده که خروج سرمایه نیز یکی از همین مشکلات است. در صنایعی که مواد اولیه مورد نیاز تولید کالا از بورس کالا تامین می شود، نوسانات قیمتی بر فعالیت و تولید کالا و خدمات مورد نظر تاثیرگذار است. این بدان معناست که افزایش قیمت مواد اولیه عرضه شده در بورس کالا به فعالیت صنعت و تولید ضربه وارد می کند که نتیجه آن افزایش قیمت تمام شده کالا و خدمت مورد نظر است. در نهایت با گرانتر شدن هزینه تولید مصرف کننده نیز درگیر افزایش قیمت کالاها خواهد شد.
این در حالی است که برخی صنایع هم وجود دارند که تامین مواد اولیه آنها از روش های دیگری انجام می شود. این صنایع نیز تحت فشار بوده و مشکلات جدی دارند. در شرایط فعلی انتقال ارز و واردات مواد اولیه با مشکلات زیادی روبرو است. این اتفاق بر عملکرد و فعالیت صنعت و تولید وابسته به واردات تاثیر گذار است. دشواری تامین مواد اولیه به کاهش تولید منجر می شود. در این حالت نیز قیمت کالای تولید شده افزایش پیدا می کند. چراکه هزینه های تولید افزایش یافته و تولید کاهش داشته است. برای جبران بخشی از خسارت تولید هزینه کالا افزایش پیدا می کند.
باز هم مصرف کننده در چرخه آخر متحمل رشد قیمت کالاها خواهد شد. تولیدکننده برای تامین مواد اولیه باید ارتباط جهانی داشته باشد. انتقال ارز باید از طریق روابط بین المللی و بانکهای خارجی انجام شود. تولیدکننده چطور می تواند از پس تامین مواد اولیه در حالتی که روابط خارجی کمتری نسبت به گذشته وجود دارد بربیاید. صنایع کشور به دلایل مختلف از جمله تحریمهای بینالمللی و سوء مدیریت یا اتخاذ تصمیمهای نادرست در عرصه سیاستگذاری با مشکلات متعددی دستوپنجه نرم میکنند.
چالش تامین نقدینگی هم وجود دارد. کمبود منابع بانکی برای مقابله با اثرات منفی کاهش قدرت خرید صنایع و حفظ سطوح تولید را یکی از مهمترین دلایل چالشی بودن تأمین مالی صنایع است. به دلیل مشکلاتی نظیر حذف یکباره ارز ترجیحی و در نتیجه از دست رفتن مزیت رقابتی برخی کالاها در بازار جهانی و همچنین وجود تحریمهای مختلف، فرآیند صادرات کالاهای صنایع را با مشکل مواجه کرده و همین امر نیز فشار مضاعفی بر واحدهای تولیدی وارد آورده است.