چهارشنبه , ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اصلی / اسلایدر / سناریوی تکراری قطع گاز و اعمال محدودیت ها در صنایع اعمال می شود/صنایع تولیدی قربانی کسری گاز/التهاب در تامین گاز مصرفی بخش خانگی
سناریوی تکراری قطع گاز و اعمال محدودیت ها در صنایع اعمال می شود/صنایع تولیدی قربانی کسری گاز/التهاب در تامین گاز مصرفی بخش خانگی

سناریوی تکراری قطع گاز و اعمال محدودیت ها در صنایع اعمال می شود/صنایع تولیدی قربانی کسری گاز/التهاب در تامین گاز مصرفی بخش خانگی

کسب و کار نیوز- با فرا رسیدن فصل سرما و افزایش مصرف خانگی گاز، سناریوی تکراری فشار بر صنایع برای جبران مصرف خانگی اعمال خواهد شد. به عبارتی سالهاست صنعت قربانی اصلی مصرف خارج از الگو مشترکان پرمصرف است.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، صنایع در حالی تهدید به قطعی گاز می شوند که در فصل گرما نیز با قطعی برق،خسارت فراوانی متحمل شده و کاهش تولید را تجربه کره اند. مسوولان در روزهای اخیر بارها با تاکید بر اینکه در تامین گاز بخش خانگی در التهاب هستیم عنوان می کنند مصرف گاز از مرز مشخص خود فراتر رفته که نگرانی برای محدودیت‌ها را بیشتر کرده است.

در این رابطه مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: در صورت عدم کاهش مصرف گاز خانگی و تجاری احتمال قطع گاز صنایع و اعمال محدودیت بیشتر برای نیروگاه‌های کشور وجود دارد. محمدرضا جولایی با بیان اینکه از ۱۰ روز گذشته تا کنون میزان مصرف بخش خانگی و تجاری  ۱.۵برابر افزایش یافته است، اظهار کرد: طبیعتا این میزان کسری باید از جای دیگری جبران شود چراکه تولید دیگری وجود ندارد لذا باید با اعمال محدودیت راهی برای تامین سوخت کشور لحاظ کرد.

وی با بیان اینکه جبران این میزان کسری گاز باید از طریقی انجام شود، گفت: اکنون مقداری از این کمبود را طریق مدیریت تامین گاز صنعت سیمان جبران می‌کنیم، به‌گونه‌ای که سوخت دوم که مازوت است را به این بخش تحویل داده‌ایم تا تولید متوقف نشود، مقدار دیگر را از طریق مدیریت میزان مصرف گاز نیروگاه‌ها کنترل می‌کنیم،

مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران افزود: اگر بازهم نیاز شود، مقداری را از طریق ذخیره خطوط لوله تامین می‌کنیم و در صورت نیاز بیشتر، باید روی مصارف واحدهای صنعتی مدیریت داشته باشیم.

جولایی با بیان اینکه درحال حاضر اعمال محدودیت برای صنایع فولاد و پتروشیمی در اولویت است و به غیر از این دو مواردی نیز وجود دارد که پس از هماهنگی با وزارت صمت اگر لازم باشد اعمال خواهیم کرد، گفت: میزان اعمال محدودیت بستگی به افزایش مصرف خانگی و تجاری دارد، پیش‌بینی ها نیز حکایت از این دارد که طی یک هفته آینده هوا سردتر  شود در قبال این سرد شدن اگر مصرف افزایشی باشد شروع محدودیت‌ها استارت می‌خورد. وی با اشاره به آخرین وضعیت تخصیص سوخت به نیروگاه‌های کشور نیز گفت: دو سوم نیاز نیروگاه‌ها از طریق گاز و یک سوم از طریق سوخت مایع تامین می‌شود، باتوجه به ذخایری که داریم میزان سوخت مایع را برای نیروگاه‌ها کنترل می‌کنیم.

مدیر دیسپچینگ ملی گاز ایران با بیان اینکه این احتمال وجود دارد که مصرف سوخت مایع نیروگاه‌ها افزایش یابد، اظهار کرد: باتوجه به میزان مصرف بخش خانگی برای این مساله نیز تصمیم‌گیری می‌شود، درحال حاضر مصرف خانگی حدود ۴۶۰ میلیون مترمکعب است یعنی بیش از ۵۰ درصد به بخش خانگی و تجاری اختصاص می‌یابد، طبیعتا اگر میزان مصرف از این رقم فراتر رود محدودیت اعمال می‌شود. به گفته جولایی، اینکه چقدر مازوت در نیروگاه‌ها مصرف شود را شرکت گاز تعیین نمی‌کند، بلکه وزارت نیرو بر حسب نیاز خود به برق می‌تواند یا از نیروگاه‌های دیگر برای جبران کاهش گاز استفاده کند و یا اینکه گازوئیل و مازوت را به‌عنوان سوخت نیروگاه در نظر بگیرد.

وی با بیان اینکه شرکت ملی گاز تاکیدی ندارد که حتما نیروگاه ها از مازوت استفاده کنند، گفت: وزارت نیرو باید حسب نیاز خود تصمیم بگیرد، ما فقط محدودیت گاز اعمال می‌کنیم و هیچ محدودیتی در شرایط فعلی برای تخصیص گازوییل وجود ندارد. برای مازوت هم ما نگرانی نداریم خودشان باید تصمیم بگیرند که می‌خواهند از مازوت استفاده کنند و یا خیر، ممکن است وزارت نیرو به سوخت دیگری به جز گاز که وزارت نفت اختصاص می‌دهد نیاز نداشته باشد و نیروگاه را تعطیل کند اگر لازم داشته باشد نیز باید از فراورده مصرف کند.

موانع رونق گرفتن تولید

آلبرت بغزیان، اقتصاددان

صنایع و تولید برای استمرار در فعالیت ها و برای تداوم تولید کالا و خدمات نیازمند انرژی هستند. سناریوی تکراری قطعی برق و گاز صنایع به دلیل عدم رعایت الگوی مصرف در فصول سال در رابطه با برق و گاز نمی تواند دلیل قربانی کردن صنایع باشد.

هر زمانی که انرژی در هر نوعی از آن اعم از برق گاز و آب و… برای حتی چند ساعت بر روی صنایع بسته می شود برای راه اندازی مجدد خطوط تولید خوابیده در اثر قطعی انرژی، خسارات زیادی بر تولید و صنعت تحمیل می شود. این سناریو سالهاست تکرار می شود. سوال این است زمانی که می دانیم برای هر سال این اتفاق قرار است تکرار شود چرا راهکار آن را پیدا نمی کنیم.

برای تامین انرژی به عنوان مثال گاز می توانستیم از ارمنستان گاز وارد کنیم. این راهکار که بسیار پیش پا افتاده و در دسترس است. اینکه چرا تدابیری اندیشیده نمی شود عجیب است. از سوی دیگر باید در این سالها برای نیروگاههایی که به دلیل فرسودگی تجهیزات توانایی تولید برق و گاز مورد نیاز را نداشتند، راهکاری ارایه می شد. بسیاری از نیروگاهها حتی توانایی تولید کمترین میزان برق و گاز را ندارند. تمامی تجهیزات فرسوده شده و سالهاست دیگر توان پاسخگویی به این حجم از نیاز مصرف خانگی و صنعتی وجود ندارد.

تولید و صنایع از مشکلات دیگری هم رنج می برند. مهم ترین مشکل این است که سرمایه گذاری در تولید نداریم. به همین دلیل سرمایه در گردش در این بخش وجود ندارد و بسیاری از تولیدی ها و بنگاههای اقتصادی تعطیل شده اند. برای همین میزان تولید و صنعتی که برای ادامه بقا می جنگند تامین انرژی را در دستور کار قرار دهیم. با هر اتفاقی به سراغ تولید و صنعت برای قطعی انرژی آنها نرویم. به طور کلی مجموعه ای از عوامل داخلی و خارجی تولید و صنعت کشور را نشانه گرفته اند. در قطعی برق در تابستان تولید تا اندازه بسیار زیادی صدمه دید. تولید کالا و خدمات کاهش پیدا کرد و به افزایش قیمت در برخی بازارها منجر شد.

در فصل پاییز و زمستان باز هم از نبود گاز و حتی آب برای تولید سخن به میان می آید. این حجم از مشکلات بر دوش تولید و صنعت برای اقتصاد گران تمام می شود. چطور با این همه مشکلات مسوولان اعلام می کنند تورم تولید منفی شده است. چطور با این حجم پایین از تولید، قیمت ها در بازار ها به گفته مسوولان کاهش پیدا کرده است. آمارهای دولتی در حالی هر روز از بازگشت کارخانجات و بنگاه های راکد و تعطیل شده به چرخه تولید حکایت دارد که شاهد هستیم تولید و صنعت در چه مضیقه هایی قرار دارند. این آمارها چطور می تواند واقعیت داشته باشد در حالیکه در آستانه فصل سرد باید نگران خواب زمستانی تولید باشیم.

 

همچنین مطالعه کنید:

تخلیه‌ و بارگیری ۱۷.۵ میلیون تن کالا در بنادر/ رشد ۹ درصدی عملیات کانتینری

به گزارش کسب و کار نیوز ، براساس اعلام سازمان بنادر و دریانوردی؛ میزان تخلیه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.