سرمقاله
تاثیرپذیری اصلی بازار ارز از دلایل و عوامل بین المللی است. یکی از عوامل عدم تثبیت نرخ ارز، فرازها و فرودهای نرخ ارز مسائل حاشیه ای واصلی سیاست خارجی کشور است که این بازار را دچار تنش ها و فشارهای مختلفی می کند. به تجربه ثابت شده اخبار مثبت و منفی برجامی منجر به کاهش و افزایش نرخ ارز می شود بنابراین نمی توان منکر نقش سیاست خارجی در فراز و فرودهای نرخ ارز شد.
بدین ترتیب تحریم های جدیدی که کانادا اعمال کرده به طور قطع بر بازار ارز تاثیر گذاشته و منجر به صعودی شدن قیمت دلار خواهد شد. اکثر شرکتهایی که قادر به دور زدن تحریم ها بوده اند در کانادا مستقر هستند که تحریم های جدید بر عملکرد آنها تاثیرگذار است. این مساله می تواند بر تعاملات خارجی کشور اثر بگذارد. با توجه به شرایط داخلی و با توقف ادامه مذاکرات و ناامیدی نسبت افق های روشن، اگر در همین مدار حرکت کنیم به نظر می رسد تا پایان سال به رغم تلاش های بسیار دولت برای پایین نگه داشتن قیمت، دلار در کانال های بالاتر پیشروی کند.
در چند روز اخیر شاهد بودیم قیمت سکه در کانال بالای ۱۵ میلیون تومان معامله شد. این بدان معناست که قیمت واقعی دلار باید ۳۷ هزار تومان باشد. اما چون معاملات دلار به صورت رسمی نبوده و بازار عرضه و تقاضا واقعی نیست فعلا در کانال موجود باقی مانده است. اما در بازار سکه به دلیل واقعی بودن عرصه و تقاضا نوسانات شدیدتری را شاهد هستیم. به هر ترتیب اگر نتوان از فرصت هایی که وجود دارد استفاده کرد تاثیر آن در تمام اقتصاد کشور دیده خواهد شد. حتی اگر برجام در ماه گذشته تحقق می یافت شاید اتفاقات داخلی اصلا اتفاق نمی افتاد و یا وقفه ای در بروز آن ایجاد می شد. متاسفانه فرصت سوزی های زیادی اتفاق افتاد. به عبارتی طی یک سال گذشته هیچ گونه آثار مثبتی که منجر به امیدواری شود وجود نداشته است.
مردم احساس ناامیدی کردند و همین اتفاق زمینه اتفاقات داخلی را فراهم کرد. مردم متوجه شدند دیگر هیچ چشم انداز مثبتی وجود ندارد. اگر برجام حتی در مقیاس بسیار پایین تر از هدف مشخص شده امضا
می شد تاثیرات اقتصادی مثبتی فراهم می شد. امیدواریم با اجرای توافق برجام، دست بانک مرکزی با وارد شدن ارز به کشور باز شود تا حداقل نرخ دلار دریک قیمت مشخص تثبیت شود.