صفحه اصلی / اسلایدر / نرخ تورم با احیای برجام چه تغییری می کنند؟/مسیر پیچیده کاهش تورم/خاندوزی: چه توافق بشود یا نشود، دولت دنبال مهار تورم است
نرخ تورم با احیای برجام چه تغییری می کنند؟/مسیر پیچیده کاهش تورم/خاندوزی: چه توافق بشود یا نشود، دولت دنبال مهار تورم است

نرخ تورم با احیای برجام چه تغییری می کنند؟/مسیر پیچیده کاهش تورم/خاندوزی: چه توافق بشود یا نشود، دولت دنبال مهار تورم است

کسب و کار نیوز- گمانه زنی ها درباره به نتیجه رسیدن برجام در این دوره از مذاکرات منجر به خوش بینی اقتصادی شده است. کاهش تورم به باور بسیاری از فعالان اقتصادی در گرو تحقق برجام و تغییرات کلان اقتصادی است. هرچند کاهش تورم به عملکرد دولت و سیاست های دولتی گره خورده اما برجام نیز یکی از حیاتی ترین ملزومات کنترل تورم به شمار می رود. در همین رابطه وزیر اقتصاد گفته است چه توافق برجام انجام شود، چه نشود، مهار تورم، سیاست اول دولت است.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، احسان خاندوزی درباره برنامه دولت درباره نحوه برخورد بازار با شرایط دستیابی به توافق یا عدم توافق هسته‌ای، اظهار کرد: برنامه مهار تورم در بازارهای مختلف به عنوان برنامه قطعی ستاد اقتصادی دولت در حال اجراست و معاون اول جلسات مختلفی با تمام وزرا و دستگاه‌ها دارند. وی ادامه داد: چه توافق خارجی صورت بگیرد و چه نگیرد، مهار تورم دستور کار اول دولت است.

در همین رابطه عضو اتاق بازرگانی می گوید: با احیاء برجام نه قیمت دلار کم می شود، نه تورم. بهمن عشقی خاطرنشان کرد: اگر مذاکرات هم به نتیجه برسد تورم بالایی خواهیم داشت، مگر قرار است به محض اینکه ما ذیل این کانال را امضا کردیم ۲ تریلیون دلار پول به اقتصاد ایران بیاید؟ تورم ناشی از افزایش پایه پولی است، افزایش پایه پولی ناشی از ناترازی بودجه است، اگر امروز دولت ایران ۱۰۰ میلیارد دلار هم ارز دستش بیاید می تواند ناترازی بودجه را با دلار حل کند؟ ناترازی بودجه را که نمی شود با دلار حل کرد آیا این ناترازی را با ریال می شود حل کرد؟ خیر بلکه با ریالی که از بانک مرکزی قرض می گیریم. به دلیل اینکه ریالی که از بانک مرکزی قرض می گیریم پایه پولی را افزایش می دهد و افزایش پایه پولی تورم ایجاد می کند.

شرایط کنترل تورم

حسین محمودی اصل، کارشناس اقتصادی

در مسائل اقتصادی سیاسی و میزان تاثیر مسائل بین المللی و سیاسی بر اقتصاد باید واقع بین بود. رویکردهای سیاسی با فرمت رسانه ای نباید از سیاست گذاران اقتصادی تاثیر بپذیرند. اقتصادیون بایستی با واقع بینی و میزان تاثیر فاکتورهای مختلف در کلیت اقتصاد و تورم، به آسیب شناسی و ارایه راه حل ها بپردازند. البته فضای رسانه ای و کاستن از التهابات برای جلوگیری از سوء استفاده سوداگران و دلالان ضرورت دارد.

اما نباید بر تصمیمات اقتصادی و عملکرد واقعی خود مسوولین تاثیرگذار باشد. نیاز است حتی بدبینانه ترین سناریوها طراحی و برای مقابله با آنها استراتژی تدوین کرد. ظرفیت های اقتصادی هر کشوری به راحتی قابلیت سنجش دارد. اما در بسیاری از موارد ظرفیت های بالقوه مبنای تصمیمات بوده و موجب آسیب شده اند. به عنوان مثال در بحث تولید و صادرات با وجود ظرفیت منابع انسانی، مواد اولیه و حتی تا حدودی بازار مصرف در منطقه، عدم سرمایه گذاری مناسب در زیرساخت ها از جمله آب، برق، گاز، حمل و نقل دریایی، زمینی و ریلی، افزایش عملی ظرفیت تولید بسیار سخت و زمان بر شده است.

در حوزه صادرات نیز به جز ایام مذاکرات، صادرات و برگشت پول به کشورهای همسایه همچون عراق و ترکیه نیز بسیار سخت است. بی تردید تحمل چنین شرایط تحریمی طاقت فرسا است. اقتصاد با توجه به فاکتورهای تاثیرگذار در آن بخصوص در کشور ما بسیار پیچیده است. هر اقدامی و هر تصمیم به تغییر یک متغیر، بر ده ها متغیر دیگر تاثیرگذار بوده و با نبود بازار مناسب، مکانیزم نقل و انتقال مناسب و کمبود منابع ارزی ابزارهای کنترل اقتصاد محدود می شود. تورم ادامه دار چندین دهه گذشته و سالهای اخیر ساختارهای اقتصاد را به دلیل کمبود سرمایه گذاری و خروج سرمایه متزلزل کرده است.

از سوی دیگر تولید زمین گیر و دلالی و سوداگری پر سود شده و در کنار سیاست قیمت گذاری دستوری دولت، انگیزه های تولید کاهش یافته  است. روز به روز نیز انگیزه های سوداگری و دلالی با تبدیل ریال به کالا، شرکت در قرعه کشی خودرو، بیشتر شده و تنها راه نجات اقتصاد کشور که همان تولید است را نحیف تر کرده است. شاید مهم ترین نکته برای کشوری مانند ایران که در معرض انواع تحریم ها قرار می گیرد داشتن برنامه های سناریو محور است. چیزی که نه در برنامه های پنج ساله دیده شد و نه در بودجه سالانه گنجانده شد. این اتفاق موجب شد تصمیمات خلق الساعه، عده ای رانت خوار را تقویت کرده و کمر تولید و مردم را خم کند. ابر چالش های ایجاد شده نه با شعار برطرف می شود و نه با وعده و خوش بینی. حرکت در این مسیر تنها برنامه دقیق عملیاتی با سناریوی های مشخص و با مسوولین بی ادعا امکان پذیر است.

متاسفانه تجربه نظام مدیریتی کشور نشان داده که در کل در مدیریت اقتصاد موفقیت چندانی نداشته ایم. این اتفاق ناشی از آن است که سیاست در لایه به لایه اقتصاد دخالت دارد. مدیران اقتصادی حتی در سطوح پایین کاملا سیاسی بوده و حفظ پست و مقام، گروه و دسته چالش اصلی نظام مدیریتی شده است. برای تغییر عملکرد در نظام مدیریتی، کاهش دخالت سیاست در اقتصاد و چینش مدیران شایسته بر اساس دانش تجربه و خلاقیت ضرورت دارد. برای متفاوت بودن نسبت به گذشته تغییرات اساسی لازم است. در غیر این صورت با تغییر اسمی از سپردن مدیریت به فارغ التحصیلان این دانشگاه و آن دانشگاه، قرن ها بعد نیز مشکلات و ابر چالش ها برطرف نخواهد شد.

 

 

همچنین مطالعه کنید:

عرضه اولیه سهام نخستین شرکت دانش‌بنیان

به گزارش کسب و کار نیوز، مدیرعامل فرابورس ایران با بیان این‌که به زودی عرضه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.