به گزارش کسب و کار نیوز، برخی کارشناسان معتقدند، افزایش تسهیلات مسکن به دلیل تحریک تقاضا، افزایش قیمت مسکن را در پی دارد. البته برخی از کارشناسان، این افزایش قیمت را مقطعی و روانی میدانند. فخرالدین زاوه کارشناس مسکن اثر افزایش سقف تسهیلات مسکن بر قیمت را در دو بازه زمانی کوتاه مدت و بلندمدت مورد بررسی قرار داده است.
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی از ارائه پیشنهاد افزایش وام نهضت ملی مسکن به ۷۰۰ میلیون تومان به شورای پول و اعتبار خبر داد. وام این طرح در زمان حاضر ۴۵۰ میلیون تومان است. وزیر راه و شهرسازی با حضور در برنامه جهانآرا با یادآوری اینکه طی ۱۰ سال گذشته به دلیل عدم توجه به بخش مسکن بین عرضه و تقاضا فاصله زیادی بهوجود آمده است، اظهار کرد: در کشور ۸ میلیون مستأجر داریم، ضمن اینکه با توجه به ازدواجها، سالانه نیازمند ساخت ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار واحد مسکونی هستیم.
وی ادامه داد: برای رفع این نیازها، رئیسجهموری دستور ساخت ۴ میلیون مسکن را داد که البته اگر سالانه یک میلیون مسکن را هم بسازیم باز با کمبود مواجه خواهیم بود. وی با اشاره به ثبتنام ۵.۴ میلیون متقاضی در نهضت ملی مسکن و پالایش ۳.۲ میلیون نفر از این تعداد، افزود: تاکنون اراضی یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد تامین شده و تا شهریور اراضی ۳.۲ میلیون واحد تعیین تکلیف خواهد شد.
وی با یادآوری اینکه همه زمینهای واگذار شده به مردم در نهضت ملی مسکن ۹۹ ساله و رایگان است، بیان کرد: در دولت نهم و دهم برای ۱.۶ میلیون مسکن زمین تامین شده، اما در نهضت ملی مسکن زمین ۳.۲ میلیون واحد تامین میشود و ۸۰۰ هزار واحد نیز مسکن روستایی است.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه با بیان اینکه به دلیل تورم امکان پیش بینی قیمت تمام شده ساخت وجود ندارد، تصریح کرد: هزینه ساخت هر متر مربع ۶ تا ۷ میلیون با تورم امروز تمام میشود اگر تسهیلات نهضت ملی مسکن به ۷۰۰ میلیون تومان برسد بخشی از مشکل رفع میشود که ما این موضوع را به دولت و شورای پول و اعتبار پیشنهاد داده ایم. قاسمی گفت: اقساط تسهیلات نهضت ملی مسکن ۲۰ ساله و پلکانی است و براساس ۵۰ درصد از هزینههای درآمدی خانوادهها پیش بینی شده است.
در همین زمینه یک کارشناس مسکن در گفت و گو با “کسب و کار” گفت:
درست است که در تمام دنیا بیش از ۹۵ درصد از هزینه های خرید مسکن را وام مسکن پوشش می دهد اما در ایران با توجه به اقساط سنگین، کسی نمی تواند این وام را استفاده کند. به عبارتی اقساط سنگین کارایی وام مسکن را در حتی در مبالغ بالا از بین می برد.
احمدرضا سرحدی اضافه کرد: راهکار خرید مسکن با وام و افزایش مبالغ آن در صورت افزایش زمان بازپرداخت تسهیلات و کاهش مبالغ اقساط می تواند اثربخش باشد. در دنیا بیش از ۹۵ درصد ارزش یک خانه را با وام مسکن پوشش میدهند، اما در کشور ما با توجه به تورم این موضوع عملا امکان پذیر نیست. حتی اگر ۹۵ درصد هزینه یک خانه را در ایران نیز با وام بتوان خرید، با توجه به اقساط سنگینی که چنین مسئلهای در پی دارد، هیچ کس نمیتواند از پس بازپرداخت وام مسکن برآید.