به گزارش کسب و کار نیوز ، اکنون نیروگاه خوی تولید مازاد دارد اما چون به شبکه سراسری متصل نیست امکان استفاده از این ظرفیت را نداریم، در حالی که میتوانسیتم از این برق برای صادرات به ترکیه استفاده کنیم. وی افزود: ممکن است در برخی نقاط کشور نیروگاههایی باشند که امکان تامین برق را داشته باشد، اما در مجموع تراز برق کشور ۱۰ هزار مگاوات منفی است و امکان تامین و صادرت برق را نداریم.
دبیر اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت، گاز و پتروشیمی یادآور شد: پاکستان با توجه به جمعیت بالا و ظرفیت پایین پالایشی و نیروگاهی بازار خوبی است، اما نقاط پرتراکم جمعیت این کشور مقابل ایران است یعنی بلوچستان که با ایران هممرز است منطقه پرجمعیتی نیست، بنابراین دسترسی به بازار پاکستان برای ما چندان ساده نیست.
وی تصریح کرد: ما با توجه به خشکسالی در سالهای اخیر مازاد تولید برق نداریم، نیروگاههای برقابی از مدار خارج میشوند، در زمستان هم نیروگاهها با کمبود گاز و سوخت مواجهند، تنها میتوانیم با کشورهایی مثل ترکمنستان، ارمنستان و روسیه تبادل داشته و به مرکزی برای تبادل برق تبدیل شویم یعنی از کشورهایی برق را دریافت و به دیگر کشورها صادر کنیم.
حسینی تاکید کرد: با وضعیت درآمدی دولت، بازدهی کم نیروگاهها و کمبود گاز در زمستان برنامهای برای صادرات نداریم و منطقی هم نیست. حمیدرضا صالحی نیز در این خصوص به ایلنا گفت: ما در ایران حدود میلیون نفر جمعیت و حدود ۸۵ هزار مگاوات نیروگاه نصبشده داریم، پاکستان با ۲۰۰ میلیون نفر جمعیت ۳۵ تا ۴۰ هزار مگاوات نیروگاه نصب شده دارند و این نشان میدهد پاکستان در حوزه برق چقدر کمبود دارد، اکنون قیمت و اقتصاد برق به گونهای است که میتوانیم کارهای بزرگی به لحاظ تولید نیروگاهی در این کشور انجام دهیم اما تا به امروز در آنگونه که باید و شاید و در شان صنعت برق ایران است جلو نرفتهایم.
وی افزود: ماکزیمم صادرات برق به پاکستان ۱۰۰ مگاوات است و این در حالی است که علاوه بر صادرات برق در زمینه صدور تجهیزات صنعت برق مثل کابل، ترانسفورماتور، خطوط توزیع، سازههای فلزی و تابلو نیز میتوانیم اقدام کنیم، حتی میتوانیم انتقال تکنولوژی داشته و پروژههای خدمات فنی و مهندسی در این کشور اجرا کنیم. پاکستان بازار بزرگی است که با رویکردهای گذشته موفق نبودیم و باید رویه را تغییر دهیم.
عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تصریح کرد: ما میتوانیم سهم زیادی از بازار پاکستان را به خودمان اختصاص دهیم، این کشور به همان میزان جمعیت به لحاظ توسعه نیروگاهی جای کار دارد، اکنون این کشور با خاموشی بالا و کمبود مواجه است، شاید ما بتوانیم بیش از ۱۰ هزار مگاوات در این کشور نیروگاه نصب کنیم.وی اظهار داشت: ما کشوری هستیم که منابع خوب گاز داریم، این منابع باید تبدیل به برق و صادر شود، علاوه بر صادرات برق از مسیر کشور خودمان؛ در زمینه احداث نیروگاه تحت مالکیت خودمان در این کشور نیز میتوانیم ورود کنیم، یعنی مالکیت شرکتهای انتقال و توزیع را هم داشته باشیم، مثلا در کراچی شرکتهای اماراتی مالکیت را بعهده گرفتند ما هم این امکان را داریم که حضورمان را قویتر کنیم.
صالحی با بیان اینکه پروژه گوادر ظرفیت صادراتی ما را به این کشور بیشتر میکند، خاطرنشان کرد: خط انتقال از زاهدان به کویته تا گوادر ۶۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر که ۷۰۰ کیلوولت بوده و میتواند ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ مگاوات به این کشور انتقال دهد، در این رابطه خش خصوصی قادر به سرمایهگذاری است و ما آمادگی دارد با ایجاد کنسرسیوم بینالمللی بین شرکتهای ایرانی، پاکستان و حتی اروپایی تامین مالی کرده و نیروگاه احداث کند.