صفحه اصلی / اسلایدر / افزایش اختیارات بانک مرکزی چگونه منجر به تنظیم بازار ارز خواهد شد؟/تدابیر ویژه برای توقف دلار
افزایش اختیارات بانک مرکزی چگونه منجر به تنظیم بازار ارز خواهد شد؟/تدابیر ویژه برای توقف دلار

افزایش اختیارات بانک مرکزی چگونه منجر به تنظیم بازار ارز خواهد شد؟/تدابیر ویژه برای توقف دلار

کسب و کار نیوز- با عبور قیمت دلار از کانال 31 هزار تومان گویا قرار است تدابیر ویژه ای برای کنترل نوسانات نرخ ارز به کار گرفته شود. دلار صرافی ملی هم به رقم ۲۶ هزار و ۳۹ تومان رسیده است. این در حالی است که این ارز در روزهای گذشته در کانال ۲۵ هزار تومانی پیشروی کندی داشت.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز ، صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی در تازه ترین اظهارات خود اعلام کرد اختیارات ویژه ای به بانک مرکزی برای تنظیم بازار ارز داده می‌شود. ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا شاید از مهم ترین اقدامات این نهاد برای تنظیم بازار ارز باشد. این در حالی است که به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصادی دلیل اصلی رشد قیمت دلار افزایش انتظارات تورمی است. عدم حصول نتیجه در مذاکرات و خروج از مسیر اصلی تحقق برجام منجر به رشد انتظارات در بازارهای دارایی اعم از ارز، طلا و سکه شده است.

در همین زمینه رئیس کل بانک مرکزی گفته است اختیارات ویژه‌ای به بانک مرکزی برای تنظیم بازار ارز داده می‌شود. صالح آبادی گفت: با پوشش کاملی که در بازارها انجام می‌دهیم قطعاً آرامش در بازار ارز ایجاد می‌شود و به‌زودی اختیارات ویژه‌ای هم برای بانک مرکزی اضافه می‌شود و می‌تواند به تعادل در بازار کمک زیادی کند. علی صالح آبادی رئیس‌کل بانک مرکزی اظهار داشت: با پوشش کاملی که در بازارها انجام می‌دهیم قطعاً آرامش در بازار ارز ایجاد می‌شود. البته بانک مرکزی از ظرفیت قوانین موجود استفاده می‌کند و به‌زودی اختیارات ویژه‌ای هم برای بانک مرکزی اضافه می‌شود و می‌تواند به تعادل در بازار کمک زیادی کند.

وی افزود: تلاش خواهیم کرد آنهایی که در بخش حواله و اسکناس تقاضای واقعی در بازار دارند پوشش کامل عرضه در بازارهای نیما و بازارهای متشکل ارزی را داشته باشیم. پوشش کامل عرضه و تقاضا در بازار می‌تواند آرامش را در بازار ایجاد کند. رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در دو ماهه ابتدایی امسال نسبت به دو ماهه ابتدایی سال گذشته، حدود ۷.۵ میلیارد دلار نفت، فرآورده، میعانات، گاز و پتروشیمی داشتیم که سال گذشته در همین مدت حدود ۴.۵ میلیارد دلار بوده؛ یعنی بیش از ۶۰ درصد رشد در وصولی‌ها داشتیم. صالح آبادی گفت: وضعیت منابع ارزی کشور امسال نسبت به سال گذشته در تمام حوزه‌ها به مراتب بهتر شده است. وی‌ درباره مطالب مطرح شده از سوی برخی از نمایندگان مجلس درباره بکارگیری برخی بازنشستگان در مدیریت بانک‌های‌ دولتی، گفت: وزارت اقتصاد مدیران عامل و هیات مدیره بانک‌های دولتی را برای تایید صلاحیت حرفه‌ای به بانک مرکزی معرفی می‌کند، بنابراین این موضوع جزو اختیارات وزارت امور اقتصادی و دارایی است و آنها اعلام نظر می‌کنند.

شرایط دستیابی به نرخ بهینه ارز

آلبرت بغزیان، اقتصاددان

زمانی که صحبت از تعادل در بازار ارز برای کاهش قیمت دلار می شود معنای آن برابری عرضه و تقاضا نیست. اما صحبت های رئیس کل بانک مرکزی برای تنظیم بازار ارز به معنای ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا است. رئیس کل بانک مرکزی باید اقتصاددان باشد تا بتواند تفاوت را در این موضوع متوجه شود. بانک مرکزی نباید به این قضیه به صورت مالی نگاه کند. تعادل در بازار ارز با تعادلی که در بازار سهام وجود دارد، تفاوت دارد. صحبت های غیر حرفه ای در این زمینه مطرح می شود چراکه در همین شرایط نیز تعادل در بازار داریم. وقتی معامله در بازار و با دلار ۳۲ هزار تومانی انجام می شود یعنی تعادل در بازار برقرار است. اما تعادل منصفانه وجود ندارد. روسای بانک مرکزی کشور وقتی صحبت از تعادل می کنند تمام معنای آن برابری عرضه و تقاضا است.

این در حالی است که برابری عرضه و تقاضا برقرار است اما تنها چند نفر خریدار توانایی معامله را دارند. باید این توانایی برای همه افراد برقرار شود و این مهم با تحقق نرخ ارز واقعی و بهینه اتفاق می افتد. نرخ دلار باید منصفانه شود. باید نرخی در بازار دلار داشته باشیم که به رشد اقتصادی و افزایش اشتغال منجر شود. نرخ منصفانه نرخی است که به توزیع عادلانه درآمد منجر شود. این نرخ نه دلار ۲۴ هزار تومانی، نه دلار ۳۲ هزار تومانی و نه دلار ۴ هزار تومانی است.

وقتی دلار ۳۲ هزار تومان می شود تمامی کالاها گران می شود. وقتی رئیس بانک مرکزی صحبت از تعادل می کند باید هدف آن دستیابی به نرخ بهینه ارز باشد نه عرضه و تقاضا. تا تاثیر آن بر دیگر بازارها خنثی شود. همه مردم باید از امتیاز تعادل نرخ ارز برخوردار شوند. این مهم زمانی اتفاق می افتد که ببینیم هدف از تعادل، کدام نرخ ارز است. بانک مرکزی باید بتواند تشخیص دهد کدام نرخ برای کشور موجب برقراری رشد اقتصادی و رشد اشتغال می شود. باید دید هدف دولت از سیاست گذاری چیست. هیچ کجای دنیا بازار ارز را به حال خود رها نکردند. چرا باید بازار آزاد نرخ ارز را تعیین کند. نرخ ارز تا کاهش پیدا نکند، هیچ کدام از مشکلات در بازارهای دیگر حل نخواهد شد. نرخ تورم هم کاهش پیدا نخواهد کرد. توان قدرت خرید مردم هم متوقف شده و پسرفت بیشتری می کند. با نرخ بالاتر ارز، هیچ کدام از شاخص های اقتصادی بهبود نخواهد یافت.

 

همچنین مطالعه کنید:

نسبت مالیات به GDP در ایران یک سوم متوسط دنیاست

به گزارش کسب و کار نیوز ، سید محمدهادی سبحانیان رئیس کل سازمان امور مالیاتی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.