شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، به گفته امیررضا ثابت پی، با نوسان قیمت مرغ، تخممرغ و روغن در پی حذف ارز ترجیحی، سرمایه در گردش ۲ برابر افزایش داشته است. ثابت پی میگوید، با اصلاح نظام یارانه دورریز کاهش و بهرهوری افزایش مییابد و در مجموع بحث یارانهها بیشترین تاثیرگذاری را بر صنعت غذا داشته است.
رییس فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی گفت: با توجه به جراحی اخیر در اقتصاد، بازار خود را پیدا میکند و این طور نیست که تولیدکنندگان حاشیه سود خود را بالا ببرند چرا که شرکتهای رقابتی جایگزین میشوند؛ بنابراین در بازار رقابتی آزاد، جنگ بر سر ارزانتر کردن قیمت کالاهاست و دیگر قیمت دستوری معنا ندارد. براساس آمار اعلامی فدراسیون صنایع غذایی و کشاورزی روزانه یک دهم مردم غذای آماده مصرف میکنند، همچنین نیروی انسانی ارزان یک مزیت رقابتی برای حضور در بازارهای خارجی است.
محسن نقاشی دبیر فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی نیز گفت: گرچه طی سالهای اخیر مسوولان شعار حمایت از تولید را میدهند، اما مجلس باید حمایت از تولید را قانونی کند چرا که با اجرای این قانون و دریافت مالیات از فرارهای مالیاتی به طبع از تولید بالاتر است. به گفته او، با اصلاح نظام یارانه و افزایش ۵۰ درصدی حقوق و دستمزد، بیمه و مالیات تولیدکننده چارهای جز اصلاح قیمت ندارد، هرچند به واسطه رقابت بین تولیدکنندگان قیمتها نوسان چشمگیری ندارد. آقای نقاشی میگوید، وقتی تسهیلات با نرخ بهره ۱۸ درصد توسط بانک در اختیار تولیدکنندگان قرار میگیرد، با احتساب ترهین سند، بلوکه پول و … ۲۲ درصد تمام میشود که این امر هزینه تمام شده را بهشدت افزایش میدهد.
دبیر فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی و کشاورزی گفت: درج قیمت تولیدکننده و عدم درج قیمت مصرفکننده بر روی کالا با انتقاد شدید تولیدکنندگان رو به رو شد که با پیگیریهایی مکرر قیمت مصرفکننده الزامیشد چرا که با لحاظ درصد سودهای مختلف، مصرفکنندگان نسبت به تولیدکنندگان بدبین میشدند.
در همین زمینه یک اقتصاددان در گفت وگو با “کسب و کار” گفت: زمانی که تصمیم بر حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی گرفته میشود و قصد داریم کالاهای اساسی را با دلار بالای ۲۰ هزار تومان تامین کنیم قطعاً اثرات اقتصادی آن در جامعه قابل مشاهده خواهد بود. طبیعی است که قیمتها رشد را تجربه کنند به همین دلیل بهتر است دولت حذف ارز ترجیحی را به مرور زمان و بر اساس اولویت کالاها انجام می داد.
ابراهیم رزاقی اضافه کرد: دولت قبل از حذف ترجیحی باید برای بهبود معیشت اقشار کم درآمد جامعه برنامه ریزی می کرد. یکی از راهکارهای جبران حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نظام توزیع کالا برگ است که میتواند کاهش قدرت خرید اقشار آسیب پذیر از جمله کارگران را تا حدودی جبران کند.
وی با بیان اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی موجب فساد در اقتصاد کشور شده است، اظهار کرد: با دلالبازی قیمت خانه و کالاهای اساسی را بالا میبرند. برای آنکه مردم را خانهدار کنند تسهیلاتی در نظر میگیرند اما به این فکر نمیکنند کسانی که نمیتوانند نیازهای اساسی زندگی خود را تامین کنند، چگونه میتوانند قسط بپردازند.
وی اظهار داشت: تخصیص ارز ترجیحی از ابتدای امر باید بیشتر مورد بحث و بررسی قرار میگرفت چرا که تخصیص این ارز موجب شد تا کالاها با قیمت واقعی به دست مصرف کننده نرسد و در حال حاضر حذف یک باره آن نیز میتواند تاثیر مستقیمی بر قیمت کالاهای اساسی و معیشت مردم بگذارد. کشور را بدون مالیات اداره میکنند. به جای آنکه با گرفتن مالیات مشکل کسری بودجه را رفع کنند پول چاپ میکنند. چاپ پول تورم را بالا میبرد و در نهایت اقشار ضعیف جامعه دچار مشکل میشوند.