صفحه اصلی / اسلایدر / پایان سوداگری بانک‌ها ؟
پایان سوداگری بانک‌ها ؟

ممنوعیت ورود بانکها به بازارهای ملک، ارز و طلا عملیاتی می شود؟

پایان سوداگری بانک‌ها ؟

کسب و کار نیوز - در حالی وزارت اقتصاد ورود بانکها به بازارهای ملک، ارز و طلا را ممنوع اعلام کرد که هدایت سرمایه به بخش مولد یکی از بزرگترین دغدغه دولتها در چند سال اخیر بوده است. این میزان از سرمایه و نقدینگی اگر به سمت تولید هدایت می شد امروز تولید داخلی نه با رکود و نه با چالش تامین مالی روبرو بود. در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد دارایی بانک‌ها، ملک است و بنگاه داری این سیستم یکی از موانع اصلی هدایت تسهیلات به سمت بخش مولد است.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز ، بانکها سرمایه گذاری در دیگر بخش های اقتصادی را سودآور تر دانسته و از ورود به بخش تولید سر باز زدند. حال باید دید با ممنوعیت هرگونه سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بازارهای ارز، طلا، سکه، املاک و مستغلات، که توسط وزارت اقتصاد مصوب شده تا چه اندازه تولید از این تسهیلات بهره مند خواهد شد. آیا در چنین شرایطی می توان از ورود سیستم بانکی به بازارهای سودآور جلوگیری به عمل آورد. خروج شبکه بانکی از سوداگری می تواند نقش مهمی در ارتقای تولید و احیای رشد اقتصادی داشته باشد.

وزارت اقتصاد، هرگونه سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بازارهای ارز، طلا، سکه، املاک و مستغلات را ممنوع کرده است. وزارت اقتصادی و دارایی در حالی از بسته «راهبردها و سیاست‌های بخش بانکی» رونمایی کرد که محور نخست این بسته به هدایت اعتبارات بانکی به سمت بخش مولد از جمله تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین تاکید کرده است.

براساس این بند، بانک‌ها از هرگونه سرمایه‌گذاری در زمینه، ارز، طلا، سکه، املاک و مستغلات از جمله خرید زمین، خرید و ساخت مجتمع‌های تجاری، اداری، مسکونی و مراکز خرید به طرقی غیر از تملیک با هدف تصفیه تسهیلات اعطایی، اعم از مستقیم توسط موسسه اعتباری یا غیرمستقیم از طریق واحدهای تابعه موسسه اعتباری ممنوع شدند. در این بسته همچنین تاکید شده که در راستای استفاده بهینه از منابع تخصیصی و به منظور مدیریت منابع و مصارف و هدایت منابع به سمت فعالیت‌های سودآور و ارزش آفرین، موسسه اعتباری مکلف است با اجرای رویه های مناسب، به نحوی اقدام کند که در پایان هر سال، نسبت مانده تسهیلات اعطایی به مانده سپرده‌ها (بعد از کسر سپرده قانونی)، حداقل ۸۰ درصد باشد.

بنابر این گزارش، بانک‌ها در حالی از هرگونه سرمایه‌گذاری در ارز، طلا، سکه، املاک و مستغلات ممنوع شدند که در یک دهه گذشته در بخصوص در چند سال اخیر با اخذ سپرده‌های مردم با نرخ‌های رقابتی و خارج از ضوابط شورای پول اعتبار، منابع را در بازارهای ارز، طلا و مسکن سرمایه گذاری کردند به طوری که امروز بیش از ۵۰ درصد دارایی بانک‌ها، امروز ملک است.این موضوع با تحریک سمت تقاضا در روند افزایش قیمت نیز موثر بود. امروز نیمی از دارایی بانک‌ها به ملک تبدیل شده که با توجه به رکود در این بازار، این دارایی قابلیت نقد شوندگی بسیار کمی دارد و بانک‌ها برای نیاز روزانه خود با اضافه برداشت از بانک مرکزی در رشد پایه پولی و افزایش نقدینگی موثر هستند، این موضوع در سایر بازارها نیز صدق می‌کند.

اکثر بانک‌های به دلایل مختلف از جمله، رشد مطالبات غیر جاری و عدم وصول درآمد تسهیلات، عمدتاً با زیان‌های انباشته بسیار زیادی مواجه هستند که از اوایل دهه ۹۰ دچار ناترازی گسترده شدند؛ همچنین بخشی از رشد نقدینگی در کشور، بدلیل اعطای تسهیلات بانک‌ها به سهامداران و شرکت‌های زیر مجموعه خودشان است، که بخشی از همین تسهیلات دریافتی، توسط سهامداران، به منظور بالا بردن سرمایه آن بانک درهمان جا سرمایه گذاری می‌شود در حالی که هزینه آن، با رشد تورم بر دوش مردم است.

تخطی بانک ها از مقررات

سهراب دل انگیزان، اقتصاددان

زمانی که دستور و یا ابلاغیه ای از سوی وزارت خانه ای برای سیستمی مانند سیستم بانکی صادر می شود به طور قطع تخطی از آیین نامه و یا اساسنامه اتفاق افتاده است. بانکها و موسساتی که تحت این دستور قرار می گیرند با عدم رعایت وظیفه اصلی خود، وارد حوزه های دیگر شده اند. در آیین نامه بانکها، میزان و چگونگی ورود سیستم بانکی به دیگر حوزه ها مشخص است و باید بر اساس آن این فرآیند انجام شود.

حال این اتفاق نیفتاده است و بانکها بیش از محدوده مجاز به بازارهای دارایی وارد شدند. سیستم بانکی از فعالیت اصلی خود خارج شد و این اتفاق خساراتی را برای اقتصاد به بار آورده است. سیستم بانکی به شرکت داری و بازارهای دارایی ورود کرد. بانکها با ورود به بازار ملک، اقدام به ساخت مال ها و مجتمع های تجاری کردند و از حیطه وظایف اصلی خود خارج شدند. البته تعداد بسیاری از افراد نیز با تاسیس بانک از این اقدام سوء استفاده کردند و بازار ملک را تخت تاثیر قرار دادند. در هر حالتی، این اقدامات خسارت بار بوده و بازار دارایی ها را تحت تاثیر قرار داد. در این شرایط و به همین دلایل قیمتها در این بازارها به صورت حبابی بالا رفته و افزایش پیدا کرد. با این اتفاق، بسیاری از بانکها که در شرف ورشکستگی قرار داشتند و معاملات آنها مشمول قانون ورشکستگی شده بود، با افزایش قیمت املاک، از قانون ورشکستگی خارج شدند و درآمدهای غیر عملیاتی برای خود ایجاد کردند.

به هر ترتیب چندین بار شاهد هشدارهایی مبنی بر ممنوعیت ورود بانکها به فعالیت های خارج از حیطه وظایف داده شده است. بارها از بانکها به ناچار و یا به اجبار خواستند از بازار دارایی ها خارج شوند. امروز بیش از ۵۰ درصد فعالیت سیستم بانکی در حوزه املاک است و به ناچار و یا به اجبار، حوزه فعالیت خود را در این بخش گسترش دادند.

امید است این هشدار و ممنوعیت جدید نمایشی نباشد و موجب شود بانکها به وظیفه اصلی خود بازگردند. سیستم بانکی می بایست حوزه مبادلات دست دوم خارج و به حوزه ساخت و ساز حرکت کند. یعنی املاک نخرد و وارد تولید مسکن شود. بانکها باید از حوزه دلالی به سمت تولید حرکت می کنند که این اتفاق نیفتاده است. باید زیرساخت ها و عدم توزیع رانت برای تحقق این امر اتفاق بیفتد. باید وام ها به تمام تولیدکنندگان داده شود و در بخش تولید در صورت موفقیت در خروج بانکها از بازارهای دارایی، سرمایه گذاری تسریع شود.

همچنین مطالعه کنید:

رشد ۲۰ درصدی تخصیص اعتبارات عمرانی در سال گذشته/ بودجه ۱۴۰۳ فاقد کسری است

به گزارش کسب و کار نیوز، داود منظور در صفحه خودش در فضای مجازی نوشت: …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.