با بروز بحران جنگ میان روسیه و اوکراین شاهد رشد ۳۳ درصدی قیمت گندم در بازارهای جهانی هستیم. از سوی دیگر نفت نیز افزایش قیمت داشته و پیش بینی این است که قیمت هر بشکه نفت به ۱۳۰ دلار نیز برسد. از آنجایی که ایران یک کشور واردات محور است بحران این دو کشور می تواند زنجیره تامین کالا را دچار مشکل کند.
هرچند این اتفاق می تواند نکات مثبتی هم برای ایران داشته باشد اما تاثیرات منفی آن موجب خنثی شدن نکات مثبت خواهد شد. یعنی تاثیر منفی بحران جنگ بر ایران می تواند بیشتر باشد. تاثیر مثبت این اتفاق در جایی است که ایران صادرکننده است. پتروشیمی و نفت از آن دسته کالاهایی هستند که با بحران اکراین می توانند رشد فروش داشته باشند. اما به دلیل واردات محور بودن ایران و وابستگی به واردات کنجاله، سویا، گندم و کالاهای دیگر که به آن نیاز داریم، تاثیر مثبت افزایش فروش نفت و پتروشیمی خنثی خواهد شد.
در کل در تمام جهان شاهد افزایش قیمت نهاده های کالایی خواهیم بود. فلزات ارزان و گران، افزایش قیمت را تجربه خواهند کرد و اختلال در زنجیره تامین رخ خواهد داد. هر چقدر این بحران پایدارتر باشد تاثیر آن بر محصولات وارداتی بیشتر و بیشتر خواهد شد.
این در حالی است که اگر ایران بتواند از مذاکرات نتیجه مثبتی بگیرد و برجام احیا و تحریم ها لغو شود، می توان نفت بیشتری فروخت و بخشی از خسارات این بحران را از این طریق جبران کرد. اما در صورت عدم نتیجه گیری از مذاکرات و ادامه تحریم ها، به دلیل اینکه کشور وارد کننده هستیم و نیاز به محصولات استراتژیک داریم، با افزایش قیمتها دچار مشکل خواهیم شد. البته این تورم برای تمامی کشورها خواهد بود اما در ایران به دلیل تحریم ها و وابستگی بیش از حد به واردات، مشکل تورم بیشتر حس خواهد شد.