شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز ، علی فاطمی در ارتباط با وضعیت کمبود اقلام دارویی با اعلام اینکه بیش از ۱۰۰ قلم کمبود دارویی در کشور وجود دارد، گفت: به عنوان نمونه در حال حاضر سوسپانسیون یا شربتهای آنتیبیوتیک در بعضی استانها نایاب شده است و داروهای رایجی مانند آمپول بکمپلکس، آمپول استامینوفن، سرمها و حتی قطره بینی کلرور سدیم، به سختی در داروخانهها پیدا میشود.
او در ادامه با اشاره به علت تفاوت آمار اعلام شده درارتباط با داروهایی که کمیاب یا نایاب هستند از سوی انجمن داروسازان و سازمان غذا و دارو گفت: تعریفی که ما از کمبود دارو داریم با تعریفی که سازمان غذا و دارو دارد متفاوت است و همین باعث میشود آمار ما با یکدیگر سه یا چهار برابر تفاوت داشته باشد. ما میگوییم کمبود دارو در کشور بیش از ۱۰۰ قلم است اما سازمان غذا و دارو میزان کمبود دارو را بین ۳۰ تا ۴۰ قلم میداند. هر دارویی که در فهرست رسمی ایران باشد و پزشکان تجویز کنند و پیدا نشود از نظر ما با کمبود مواجه است.
سازمان غذا و دارو میزان کمبود را براساس نام ژنریک داروها درنظر میگیرد و وجود نمونه ایرانی دارو باعث میشود آن دارو مشمول اقلام دارویی دارای کمبود به حساب نیاید. نایبرییس انجمن داروسازان ادامه داد: از طرفی اگر دارویی صرفا در داروخانههای دولتی و منتخب توزیع شود نیز از طرف سازمان غذا و دارو اعلام میشود کمبود آن برطرف شده است، اما از نظر ما این رفع کمبود نیست.
ممکن است نایاب بودن دارو برطرف شده باشد اما هنوز کمیاب است و دارویی که در همه داروخانههای شهر قابل یافت نباشد کمیاب محسوب نمیشود. فاطمی افزود: آمارهای کمبود دارویی کشور متاسفانه مخدوش است به دلیل اینکه کسی که متولی پاسخگویی بابت کمبودهاست، نباید خودش آمار بدهد و طبیعتا بیطرف نیست. کسی باید درباره کمبودها اظهارنظر کند که سازمان مردم نهاد است.
او در ادامه با اشاره به کمبودهای دارویی دو ماهه اخیر که پیش از این آن را بیسابقه خوانده بود، گفت: کمبودهای اخیر دارویی که درحدود ۲۰۰ قلم بود و بیسابقه بودن آن در ۲۰ سال گذشته اعلام شد، از نظر تعداد اقلام نبود. سالهایی بوده است که ما در حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ قلم نیز با کمبود اقلام دارویی مواجه بودیم اما از این نظر گفته شد بیسابقه است و ما هیچگاه با چنین وضعیتی مواجه نبودهایم که حتی اقلام دارویی ایرانی نیز با کمبود مواجه بودند و حتی دارویی مانند «کلیدینیومسی» که یک داروی معمولی مربوط به معده است، فلوکستین و بسیاری از دیگر داروها در داروخانهها کمیاب و نایاب شدند.
در همین رابطه عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت و گو با “کسب و کار” گفت: اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین نشود، بیماران مجبور میشوند با ارز آزاد دارو را تامین کنند چون نمیتوانند بدون دارو بمانند که این یک معضل است.
همایون سامهیح اضافه کرد: مجلس مرتب بر مساله افزایش قیمت حوزه دارو نظارت می کند و تاکید میکنیم اما هر سازمانی که در جلسات حضور مییابد یک دلیلی برای خود دارد که در رابطه با بازار دارو عنوان می کند.
به گفته وی، بازار دارو به دلیل اینکه با سلامت و جان مردم در رابطه است بسیار بااهمیت است و باید برای رهایی از مشکلات آن با جدیت راهکارها را ارایه و اجرایی کرد.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اظهار داشت: امیدوارم دارو به اندازه کافی وارد کشور شود و بیماران در خرید دچار مشکل نشوند. دارو نسبت به هفته های گذشته متاسفانه کمتر شده و مرتب این کمبود در حال افزایش است. دولت باید در این خصوص یک فکر اساسی کند.