به گزارش کسب وکار نیوز، صالح قاسمی، پژوهشگر و جمعیت شناس در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص تأثیر مشوقهای ازدواج برای جلوگیری از کاهش نرخ ازدواج، افزود: قطعاً مشوقهایی از قبیل افزایش وام ازدواج و مشوقهایی که در قانون جوانی جمعیت هم ذکر شده است حتماً به مسئله ازدواج کمک میکند اما نباید تصور کنیم که همه مسئله ازدواج با پرداختهای نقدی حل خواهد شد بلکه این بسیار اشتباه است که اگر فکر کنیم با حل مسئله تجرد و مشکلات ازدواج جوانان مسئله جمعیت حل میشود بلکه این مسائل بر یکدیگر تأثیر دارند.
وی ادامه داد: از دیدگاه من تسهیلات و اعطای مشوقهای مالی برای تسهیل ازدواج و همینطور اعطای مشوقها و تسهیل گری های مالی برای فرزندآوری بسیار لازم است اما کافی نیست و حتماً در کنار این مسائل باید ابعاد مختلف نگرشی، روانشناختی، فرهنگی و اجتماعی مبحث به طور کامل هم برای مردم و هم نخبگان حل شود.
این پژوهشگر و جمعیت شناس اظهار کرد: کارکرد رسانهها در این زمینه بسیار ضروری و مهم است و این کارها شرط لازم است اما کافی نیست؛ نوع نگاه و کارکرد ما هدف پیش روی این قوانین و مشوقها را محقق میکند.
قاسمی تصریح کرد: یکی دیگر از مسائلی که در بحث جمعیت تأثیر به سزایی دارد مسئله اقتصاد جمعیت و مهاجرت است که متأسفانه در سیاستگذاریهای جمعیتی مغفول واقع شده اند و میتوان گفت هردو این موارد پاشنه آشیلی هستند که میتواند به ما در رسیدن به اهداف سیاستهای جمعیتی کمک کند.
وی بیان کرد: در ذیل مباحث اقتصاد جمعیتی و اقتصاد کلان مفهومی با عنوان ضریب پشتیبانی وجود دارد که به معنی این است که از تقسیم افراد بیمه پرداز (افراد اصلی بیمه شده) و بیمه گذار بر افراد مستمری بگیر بازنشسته ای که از بیمه حقوق دریافت میکنند عددی با عنوان ضریب پشتیبانی به دست میآید این عدد به این معنی است که به اعضای هر یک نفر بازنشسته مستمری بگیر چند نفر حق بیمه به نظام تأمین اجتماعی پرداخت میکنند؟
این پژوهشگر و جمعیت شناس خاطرنشان کرد: اگر شرایط به گونهای بود که ضریب پشتیبانی بالای شش باشد شرایط مطلوب است کما اینکه در سال ۱۳۸۰ ضریب پشتیبانی بیمهها بالای ۸ بوده است اگر این عدد به زیر شش برسد به این معنی است که بیمه با دریافت حق بیمهای که بیمه گذاران پرداخت میکنند توانایی پرداخت مستمری، مستمری بگیران را ندارد و باید تحت حمایتهای مستمر مالی دولت قرار گیرد یعنی دائماً این نظام بیمهای باید از دولت تغذیه کند.
وی گفت: اگر ضریب بیمهای زیر ۴ باشد ورشکستگی مشروط را خواهیم داشت که وضعیت بحرانی برای ساختار بیمهای است و اگر ضریب بیمهای به زیر سه بیاید به معنی فروپاشی ساختار بیمهای است.
قاسمی عنوان کرد: در حال حاضر مهمترین و فراگیر ترین بیمه در کشور ما تأمین اجتماعی است که بهترین وضعیت ضریب پشتیبانی را دارد اما بیمه تأمین اجتماعی که سال ۸۰ ضریب پشتیبانی در حدود هشت و نیم را داشت امروز به چهار و نیم رسیده است، یعنی نظام بیمهای کشور کاملاً متکی به دولت است و دولت باید حمایت کند و گرنه شرکتهای بیمهای از پس تعهدات خود بر نخواهد آمد.