صفحه اصلی / اسلایدر / بن بست مالیات ستانی از خانه های خالی
بن بست مالیات ستانی از خانه های خالی

فقط از ۳ هزار خانه خالی مالیات گرفته خواهد شد

بن بست مالیات ستانی از خانه های خالی

کسب و کار نیوز- معاون درآمد‌های مالیاتی سازمان امور مالیاتی می گوید: بر اساس داده‌های موثق ما می‌توانیم بر سه هزار خانه خالی مالیات ببندیم در حالی که میزان خانه‌های خالی خیلی بیشتر از این میزان است.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز ، برخی کارشناسان بازار مسکن مخالف طرح مالیات بر خانه‌های خالی نیستند اما معتقدند عدم اجرای سریع و درست آن مشکلاتی را به همراه دارد. کارشناسان بازار مسکن نبود سامانه شناسایی دقیق خانه های خالی و عدم خوداظهاری افرادی که دارای خانه های خالی هستند را مشکل اجرای این طرخ عنوان می کنند. از سوی دیگر فعالان بازار مسکن بر این اعتقادند که دولت می بایست اول از خود شروع کند وئ املاک و مستغلات بسیاری که در دست دولتی ها قرار دارد می بایست مشمول مالیات ستانی شود.

معاون درآمدهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی در توضیح چگونگی اخذ مالیات از خانه های خالی گفت: بر اساس داده‌های موثق ما می‌توانیم بر سه هزار خانه خالی مالیات ببندیم در حالی که میزان خانه‌های خالی خیلی بیشتر از این میزان است. محمد مسیحی افزود: به اجرای قانون ” مالیات بر خانه‌های خالی” مصمم هستیم، اما اطلاعات ما قابل اتکا نیست.

وی اظهار داشت: شناسایی هویت ملک و مالک بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی است. ۱۲ هزار واحد مسکن خالی به ما ارائه شده است، اما تکلیف زیاد روشن نیست؛ چون ملک باید بیشتر از ۱۲۰ روز خالی باشد تا خانه خالی به حساب بیاید. داده‌ها از خانه‌های خالی ایراد دارد و باید دوباره بازشناسی شود. بر اساس داده‌های موثق ما می‌توانیم بر سه هزار خانه خالی مالیات ببندیم در حالی که میزان خانه‌های خالی خیلی بیشتر از این میزان است. وی افزود: لازمه گرفتن مالیات در هر پایه ای، اخذ و داشتن اطلاعات قابل اتکا و به موقع است و جمع آوری اطلاعات خانه‌های خالی، کاری سخت است.

علی فرنام – کارشناس مسکن مرکز پژوهش‌های مجلس هم گفت: دشوارترین قسمت دیرکرد درباره مالیات بر خانه‌های خالی، شناسایی اطلاعات ملک و مالک است. وی افزود: مبنای طرح شناسایی اطلاعات ملک و مالک بر خود اظهاری کامل است و داده‌ها و اطلاعات باید مکان محور باشد. کارشناس مسکن مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه هدف این قانون مبارزه با سوداگری مسکن است، گفت: در قانون جدید، بازدارندگی دیده شده است، اما این قانون بعد از چند مدت نیاز به اصلاح دارد.

محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی هم گفت: یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد خالی شناسایی شده و پیامک هم به این افراد ارسال شده است.

وی افزود: در تلاشیم تا پایان دی ماه اطلاعات ما از خانه‌های خالی کامل و تا آخر این ماه مالیات بر خانه‌های خالی نهایی شود. محمودزاده گفت: با توجه به زمان ثبت نام خود اظهاری خانوارها و همزمانی با انتخابات ریاست جمهوری و ظرفیت کم سامانه‌های ثبت نامی مشکلاتی به وجود آمد. وی افزود: کلام ” قانون خوب و اجرای بد” اصلاً درست نیست. نباید تمام مشکلات اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی به وزارت مسکن و شهرسازی نسبت داده شود.

مهدی طغیانی – عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم گفت: سامانه‌های ثبت نامی باید راحت باشد تا شهروندان بتوانند به راحتی اطلاعات خود را ارائه کنند. وی افزود: وزارت مسکن و شهرسازی باید تابع قانون باشد و این سامانه املاک را رسمیت دهد تا این سامانه جا بیفتد؛ قانونگذار تمام این‌ها را پیش بینی کرده، اما در این باره کوتاهی شده است.

ضرورت مالیات ستانی از املاک دولتی

منصور غیبی، کارشناس مسکن

مسوولان قبل از اینکه فضا را برای اجرای عملیاتی طرح مالیات ستانی از خانه های خالی آماده کنند در بودجه بندی سقفی را برای درآمدهای مالیاتی ناشی از این اجرای این طرح در نظر گرفتند. اشتباه عملیاتی رخ داد و این یعنی قبل از اینکه محل درآمد تثبیت شود محل هزینه ایجاد شد. نکته بعدی اینکه می بایست این طرح قبل از اجرای کلی به صورت پایلوت اجرا می شد تا راهکارها و سیستم ها مشخص شود.

نکته مهم تر اینکه قبل از اینکه این طرح را از مردم شروع کنند می بایست از دولت شروع می شد. دولت، شبکه بانکی، نهادها و ارگان ها خیلی بیشتر از افراد عادی دارای املاک هستند. بنابراین می بایست این راه عملیاتی را برای اجرا شدن به دوایر دولتی می کشاندند. دولت باید ابتدا از خود ممیزی را آغاز می کرد و با این کار هم اعتماد سازی صورت می گرفت هم مردم برای مشارکت در طرح تشویق می شدند. برای اینکه این طرح و اجرای آن منظم و در بازار رایج شود دولت و سایر سازمان‌های دولتی باید این قانون را اجرایی کنند. اگر دولت با خودممیزی این قانون را اجرا کند، به رعایت عدالت اجتماعی نزدیک‌تر است و به دنبال آن برخی از مردم که خانه‌های خالی دارند نیز به پرداخت مالیات تشویق می‌شوند. اگر به دارایی‌های بدون استفاده بانک‌ها و امثال آن مالیاتی تعلق نگیرد و تنها از برخی خانه‌های عامه مردم مالیات اخذ شود، این طرح به درستی اجرا نشده است. خانه ۷۰ متری مازاد یک بازنشسته مبنای درستی برای اخذ مالیات از خانه های خالی نیست.

این در حالی است که متولی رسمی و کارگزار علمی و پژوهشی برای اجرای این طرح وجود ندارد. در واقع پاسکاری متولی برای اجرای این طرح، موجب شده که اجرای این طرح روس زمین بماند. کارگزار متشکل از یک کمیته، مسوول و پاسخگو باید در کنار هم باشند تا محل درآمد از مالیات ستانی در مسیر درستی پیش برود. پس از گذشت چند سال هنوز ارگانی به صورت رسمی وظیفه اجرا و نظارت بر این طرح را بر عهده ندارد.

در روزهای اخیر پیامک هایی برای مردم از سوی سامانه ثبت املاک و اسکان ارسال شده که موجب ایجاد یک نوع هیجان منفی در بازار مسکن شده است. با این اقدام در جامعه یک نوع هیجان منفی ایجاد کرده اند. این اقدامات نتیجه ای خوبی نخواهد داشت. متاسفانه مسوولان سر این طناب را گم کرده اند و با تزریق هیجان موجب منفی در بازار مسکن ایجاد کرده اند.

 

 

همچنین مطالعه کنید:

نخستین کنفرانس ملی آینده مسکن و شهرسازی در ایران

به گزارش کسب و کار نیوز، این رویداد ملی با محوریت آینده نگری، هوشمندسازی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.