بر اساس بخشنامه جدید بانک مرکزی، در راستای اجرای دقیق رسالت سامانه ساتنا در انتقال وجوه کلان و همچنین مدیریت حجم دستور پرداختهای سامانه یاد شده، از روز شنبه آینده (۲۵ دی ماه) تغییراتی در سامانههای ساتنا و پایا اعمال می شود. براساس بخشنامه بانک مرکزی، کف مبلغ دستور پرداختهای بین مشتری ساتنا، از ۱۵۰ میلیون ریال به ۵۰۰ میلیون ریال، افزایش خواهدیافت. همچنین سقف مبلغ دستور پرداختهای پایا، از ۵۰۰ میلیون ریال به یک میلیارد ریال به ازای هر دستور پرداخت افزایش مییابد.
درخصوص چرخههای تسویه پایا در روزهای عادی (غیرتعطیل رسمی)، چرخه جدیدی در ساعت ۱۷ و ۴۵ دقیقه به منظور تسویه دستورپرداختهای غیرشاپرکی افزوده خواهد شد.
همچنین دستورپرداختهای ساتنا و پایا با مبدا و مقصد بانک مرکزی و همچنین دستور پرداختهای مربوط به تسویه وجوه پرداخت یاران، از شمول محدودیتهای مبلغی ذکر شده مستثنی هستند. در صورت عدم رعایت کنترل های برشمرده، وجه التزام سامانههای ساتنا و پایا اعمال خواهد شد. بانک مرکزی تاکید کرد پیش از اجرای تغییرات لازم در سامانههای بانکها به مشتریان بانکی اطلاعرسانی خواهد شد.
به این ترتیب صاحبان انواع حساب بانکی (جاری، پسانداز و مدتدار)، میتوانند به کمک سامانه ساتنا به حساب خود یا سایر افراد در بانکهای دیگر انتقال وجه در همان روز انجام دهند و در حقیقت این سامانه جایگزین چکهای رمزدار بین بانکی است. تسویه مبادلات بینبانکی در این سامانه بهصورت آنی، قطعی، نهایی و برگشت ناپذیر انجام میشود، مشروط بر اینکه حساب بانک دارای مانده کافی برای انجام تسویه باشد، در غیر اینصورت مبادلات تا تامین نقدینگی و تا پایان روز در صف انتظار قرار گرفته و در صورت عدم تامین نقدینگی، درخواستهای مربوطه ابطال و برگشت داده میشوند. بنابراین این سامانه برای ۲ کاربرد اساسی بانکها، شامل تسویه بین بانکی و انجام پرداختهای کلان و تجاری ایجاد شده است.
همچنین سیستم پایا به گونهای طراحی شده که میتواند دستور پرداختهای متعدد را از جانب بانک مبدأ دریافت، پردازش و برای انجام به بانکهای مقصد ارسال کند. بانکها نیز میتوانند دستور پرداختهای مشتریان خویش را به صورت انفرادی یا انبوه، دریافت و برای پایاپای و انجام در بانکهای مقصد به پایا ارسال کنند.