صفحه اصلی / سرخط خبرها / چشم انداز بازار خودرو
چشم انداز بازار خودرو

محمدرضا نجفی منش، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران

چشم انداز بازار خودرو

سرمقاله:خودروهای خارجی با نوسانات نرخ ارز تغییرات قیمتی بیشتری متحمل می شوند. با رشد نرخ دلار افزایش قیمت خودروهای خارجی با شیب بالایی همراه می شود. با کاهش نرخ دلار قیمت خودرو خارجی هم کاهش می یابد اما این کاهش یا شیب بسیار کندی همراه است. این بدان معناست که تاثیر افزایش نرخ ارز بر رشد قیمتها بیشتر از کاهش نرخ ارز بر کاهش قیمت خودرو است.

اما در رابطه با خودروهای داخلی به دلیل تفاوت بسیار بالای قیمتی با بازار آزاد تاثیر کاهش نرخ ارز بسیار ناچیز خواهد بود. هنوز تفاوت قیمت خودروهای داخلی با خارجی ها بسیار زیاد است. خودروهایی در بازار وجود دارد به عنوان مثال دیگنیتی و فیدیلیتی که تفاوت قیمت آنها با بازار آزاد تا ۶۰۰ میلیون تومان است. ایران خودرو نیز خودروهایی دارد که تفاوت قیمت ۲۰۰ میلیونی با بازار آزاد دارند. این اتفاق موجب شده تا متقاضیان به دنبال مابه التفاوت قیمتها باشند. قیمت فروش کارخانه با حاشیه بازار باید متناسب شود. خودرو باید یک نرخ داشته باشد و همان نرخ بازار باشد نه نرخی که خود دولت دوست دارد. بنابراین این شرایط موجب تاثیری گذاری ناچیز نوسان ارز بر بازار خودرو می شود.

اما لازم به ذکر است با احیای برجام میزان هزینه وارداتی ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش پیدا می کند. با این اتفاق می توان به هزینه کمتری مواد اولیه صنعت خودرو را وارد کرد. با احیای برجام می توان با اقساط گشایش ال سی ایجاد کرد. ال سی های مدت دار به کمک تولید خودرو خواهند آمد. قیمت مواد اولیه با کاهش بسیار خوبی مواجه می شود و ضرر و زیان خودروسازان جبران خواهد شد. مجموعه اتفاقات موجب کاهش اختلاف قیمت کارخانه با بازار آزاد  می شود.

تولید در واقع نباید با ضرر و زیان همراه باشد. اما این اتفاق در طول این سالها برای خودروسازان افتاده و بازار خودرو را دچار نابسامان هایی کرده است.

از طرفی دیگر، گر چه احیای برجام ضمن تاثیر مثبت روی تولید، قیمت بازار خودرو را هم تحت شعاع قرار خواهد داد اما در جریان قیمت های فعلی نباید افزایش حجم نقدینگی در کشور را که به بیش از چهار هزار میلیارد تومان رسیده است را نادیده گرفت. در صورت نتیجه مثبت این دور از مذاکرات و رفع تحریم ها به نظر می رسد این مساله شوک اولیه ای را در قیمت خودرو ایجاد خواهد کرد اما با توجه به مشکلات اقتصادی و حجم بالای نقدینگی، مجدد قیمت ها به رقم های قبلی باز می گردد.

با احیای برجام و رفع تحریم ها مسلما حجم نقدینگی در کشور کم نخواهد شد اما در صورتی که ۴۳۰۰ همت نقدینگی را به ۳۵۰۰ تا چهار هزار همت کاهش دهند طبعا قیمت خودرو نیز کاهش خواهد یافت. نباید انتظار داشت که بلافاصله بعد از احیای برجام، قیمت‌ها به شدت کاهش پیدا کنند چنین انتظاری در کوتاه‌مدت و میان‌مدت چندان منطقی نیست.

همچنین مطالعه کنید:

نسبت مالیات به GDP در ایران یک سوم متوسط دنیاست

به گزارش کسب و کار نیوز ، سید محمدهادی سبحانیان رئیس کل سازمان امور مالیاتی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.