شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز ، اما در کشوری که برنج یکی از اصلی ترین محصولات کشاورزی بوده و ایران یکی از مهم ترین قطب های تولید برنج درجهان است چرا باید مردم به دلیل گرانی های سرسام آور، مجبور به تهیه برنج خارجی باشند. این سوالی است که بارها مطرح شده و هنوز جوابی قانع کننده برای آن داده نشده است.
به گفته مسوولان برنج ایرانی به دلیل خشکسالی، کاهش کشت و دو برابر شدن هزینههای تولید، امکان ارزانتر شدن را ندارد و حتی کشاورزان از این قیمت فعلی هم ناراضی هستند.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس در این رابطه گفته است بخشی از افزایش قیمت برنج به دلیل بالا بودن قیمت تمام شده برای کشاورزان داخلی است، درحال حاضر کشاورزان نمیتوانند ماشین آلات و نهادههای مورد نیاز خود را با نرخ دولتی دریافت کنند. به گفته جلال محمودزاده، باید در شرایط فعلی با توجه به افزایش قیمت شدید برنج اجازه واردات این محصول با ارز دولتی داده شود و بر واردات و نحوه توزیع آن توسط شرکتهای وارد کننده نظارت جدی صورت بگیرد تا بازار به نقطه تعادل برسد.
اما ساداتی نژاد، وزیر جهادکشاورزی معتقد است به دلیل خشکسالی تولید برنج ایرانی ۲۰ درصد کاهش داشته است وقتی محصولی کمتر تولید شود طبیعتاً قیمت آن افزایش می یابد در برنج خارجی نیز هیچ محدودیتی در میزان عرضه به بازار نداشتیم.
در حال حاضر برنج هاشمی درجه یک زرین دانه برند زنگبار، ۵ کیلوگرمی ۴۱۰,۰۰۰ ، برنج طارم امراللهی کشت اول برند برنج تو۱۰کیلوگرمی ۶۲۰,۰۰۰ ، برنج نیمدانه طارم برند برنج تو ۱۰کیلوگرمی۴۱۰,۰۰۰ ، برنج ایرانی برند گلستان ۴ کیلوگرمی۲۸۰,۰۰۰، برنج طارم ممتاز برند گلستان۱۰ کیلوگرمی ۶۴۰,۰۰۰ ، برنج دودی هاشمی برند خمام تی تی ۱۰ کیلوگرمی ۷۵۰,۰۰۰ ، برنج طارم قهوه ای ممتاز برند برنج تو ۱ کیلوگرمی ۶۹,۰۰۰، برنج هاشمی ممتاز برند گلستان ۱کیلوگرمی ۷۲,۰۰۰ و برنج برند شاهپخت ۱۰ کیلوگرمی۳۶۲,۰۰۰ هزار تومان در بازار به فروش می رسد.
در همین رابطه نایب رئیس انجمن واردکنندگان برنج در گفت و گویی با “کسب و کار” گفت: در حوزه برنج کسری داریم و نیازمند واردات هستیم. ضمن اینکه در سال جاری ستاد تنظیم بازار و گمرک اعلام کردند با توجه به وضعیت واردات و خشکسالی که در کشور اتفاق افتاده نگرانیهای زیادی درباره تأمین برنج مورد نیاز وجود دارد.
محمد مختاریانی اضافه کرد: همچنین از زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات کالاهای اساسی تخصیص پیدا کرد حضور دولت در زمینه واردات کالاهای اساسی بسیار پررنگ بوده و عملاً جایگزین بخش خصوصی شده است. در این مدت دولت به شدت تقویت و بخش خصوصی به شدت ضعیف شده است که این یکی از بزرگترین ایرادات تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالا بوده است.
وی تاکید کرد:این مباحث خسارت سنگینی هم به تجار و هم به مصرف کننده وارد کرده و مشخص نیست که چه کسی باید پاسخگوی وضعیت فعلی و افزایش حدود قیمت برنج ایرانی (از حدود ۴۰ هزار تومان به بالای ۶۰ هزار تومان) باشد. سرانه مصرف برنج در ایران حدود ۴۰ کیلوگرم در سال است و ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن در سال برنج نیاز داریم. امسال به دلیل کاهش سطح زیر کشت به خاطر خشکسالی و شرایط بد آب و هوایی در ماه آخر کاشت برنج، حدود ۴۰ درصد کاهش تولید برنج داشتیم. البته تصمیمهای وزارت جهاد کشاورزی و نهادهای ذیربط هم متناسب با شرایط اقلیمی امسال نبود.
مختاریانی در خصوص قیمت برنج توضیح داد: در سطح بازار قیمت یک کیلو برنج مرغوب ایرانی هاشمی بالای ۶۰ هزار تومان و قیمت برنج خارجی هندی و پاکستانی ۲۷ هزار تومان است.