صفحه اصلی / سرخط خبرها / زنگ خطر افزایش تورم
زنگ خطر افزایش تورم

مرتضی افقه، اقتصاددان

زنگ خطر افزایش تورم

تورم ناشی از حذف ارز دولتی به طور قطع بیشتر از رقمی است که دولت اعلام می کند. تاثیر حذف این ارز بر روی کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم قابل مشاهده خواهد بود. تجربه دور قبلی هدفمندی یارانه ها که توسط دولت احمدی نژاد انجام شد نشان می دهد نرخ یارانه تا مدتها و سالها ثابت خواهد ماند اما رشد قیمتها به واسطه افزایش تورم متوقف نخواهد شد. یارانه تا سالهای سال همان مبلغ ۴۵ هزار تومان باقی ماند اما قیمت کالاها هر روز افزایش یافت.

هرچند ممکن است در سال اول افزایش مبلغ یارانه کمی از افزایش قیمتها جبران شود اما به دلیل ساختارها، نظام اجرایی و اداری و نوع مدیریت کشور، هر سال تورم شدید را شاهد خواهیم بود و سال به سال از ارزش مبلغ یارانه کاسته خواهد شد. نتیجه اینکه دولت قیمت ها را افزایش خواهد داد اما قدرت خرید مردم جبران نخواهد شد. در این میان تنها مردم ضرر می کنند و نسخه ها و راهکارهای ناکارآمد تنها منجر به رشد قیمتها خواهد شد.

به نظر می رسد دولت با حذف ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی قصد دارد بخشی از  بودجه دولت را تامین کند. در شرایط فعلی پول فروش نفت تامین نمی شود و دولت با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و جایگزینی آن با ارز ۱۷ هزار تومانی یا همان ارز نیمایی بخشی از کسری بودجه را جبران می کند. رشد درآمدهای دولت نتیجه حذف ارز دولتی خواهد بود. چراکه دولت به دنبال این است که کمبودهای درآمدی بودجه را تامین کند و حذف ارز دولتی به بهانه رانت و فساد را در بوق و کرنا کرده است. تعداد افرادی که ارز دولتی برای واردات کالا دریافت می کنند اندازه ای نیست که نتوان نظارت و مدیریت بر روی آن داشت بنابراین طرح حذف ارز دولتی تنها بهانه ای برای رشد درآمدهای دولت است.

این در حالی است که افزایش قیمت ها در شرایط فعلی تنها به دلیل دریافت ارز دولتی برای واردات کالاها و فروش با قیمت ارز آزاد در بازار نیست. نرخ تورم ۴۵ درصدی یکی از دلایل اصلی رشد قیمت هاست. اگر همین ارز دولتی وجود نداشت قیمت ها کالاها بیش از حد انتظار افزایش پیدا می کرد. با تخصیص این ارز قیمت کالاها کمتر از حد انتظار افزایش یافت. بنابراین حذف ارز ۴۲۰۰ اصلاً به نفع مردم خصوصاً آن گروه‌های کم‌درآمد نیست. حتی به نفع طبقه متوسط هم نیست. قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کنند و قدرت خرید عده زیادی کاهش پیدا می‌کند. تعداد بیشتری از فقرا، فقیرتر می‌شوند و تعداد بیشتری از طبقات متوسط به زیر خط فقر سقوط پیدا می‌کنند. از همه مهم‌تر شاهد تورم بی‌سابقه خواهیم بود.

همچنین مطالعه کنید:

نسبت مالیات به GDP در ایران یک سوم متوسط دنیاست

به گزارش کسب و کار نیوز ، سید محمدهادی سبحانیان رئیس کل سازمان امور مالیاتی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.