علی صالحآبادی امروز در حاشیه نشست رئیس کل بانک مرکزی با کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران، یکی از مهمترین بحثهای قانون چک که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت را تأیید و ثبت چک دانست و گفت: در حال حاضر از طریق اپلیکیشنهای موبایلی این امکان فراهم است اما از طریق پیامک و خودپرداز اجرایی نشده که مورد تأکید کمیسیون اصل ۹۰ مجلس قرار گرفت.
وی افزود: از آذرماه تا پایان امسال به تدریج همه بانکها امکان تأیید چک از طریق خودپرداز را فراهم میکنند؛ بانکها را ملزم کردیم که با توجه به اینکه بیشتر مشتریان به داخل شعب مراجعه میکنند، این امکان از طریق خودپرداز سریعتر عملیاتی شود.
رئیس کل بانک مرکزی موضوع دیگر این جلسه را در خصوص قانون چک، امکان دسترسی به موجودی صادرکننده چک در سایر بانکها عنوان و اظهار کرد: در صورتی که چکی که صادر میشود در حساب مربوط به چک موجودی کافی نداشت، دریافتکننده چک میتواند از موجودی فرد صادرکننده چک در سایر بانکها آن را وصول کند.
صالحآبادی ادامه داد: در حال حاضر تنها ۱۸ بانک این امکان را دارند، تا دی ماه همه بانکها امکان مذکور را فراهم میکنند و این فرآیند اجرایی میشود که از موجودی فرد صادرکننده چک در دیگر بانکها امکان برداشت وجود داشته باشد.
رئیس کل بانک مرکزی موضوع سوم مورد بحث در جلسه امروز را بحث ضمانت با چک و راهکارهای قانونی آن دانست و گفت: در این جلسه قرار شد راهکار قانونی در آینده با همکاری مجلس فراهم شود.
وی افزود: موضوع چهارم تعیین سقف رقم چک بود که قرار شد به تدریج انجام شود؛ در جلسه آینده شورای پول و اعتبار تعیین سقف رقم چک مطرح و به تدریج عملیاتی میشود چون ممکن است برای برخی کسبوکارها مشکلاتی ایجاد کند.
خبرگزاری مهر طی یکسال گذشته گزارشهای متعددی از پیشرفت قانون چک و تکالیف بر زمین مانده بانک مرکزی منتشر کرد که از جمله این گزارشها پیگیری برای اتصال سامانه چک صیادی به خودپردازها بود.
اجرای با تأخیر قانون
البته وعده رئیس کل بانک مرکزی برای اتصال سامانه چک صیادی به خودپردازها تا آخر آذرماه و عملیاتی شدن آن تا پایان سال در حالی است که طبق قانون چک بانک مرکزی مکلف بود این امکان را زودتر فعال کند.
خبرگزاری مهر یکم شهریور ماه در گزارشی با عنوان «توسعه ثبت و تائید غیرحضوری چک در انتظار اقدام بانک مرکزی» به لزوم فعال سازی هرچه سریعتر این در شرایط تشدید شیوع کرونا اشاره کرده و نوشته بود: «با توجه به شیوع کرونا در کشور، لازم است تا با ارائه خدمات غیرحضوری بانکی مربوط به چک، از جمله راه اندازی چک الکترونیکی و ایجاد امکان ثبت چک به وسیله خودپرداز و پیامک، از حضور مردم در مکانهای شلوغی مانند بانک جلوگیری شود. این کار نیازمند جدیت بانک مرکزی در ارائه خدمات است.»
پیگیری بعدی خبرنگار مهر حاکی از آن بود که امکانات مذکور تا پایان شهریور ماه در اختیار مشتریان بانکی قرار خواهد گرفت که در این موعد زمانی هم اتفاقی رخ نداد و اکنون نیز رئیس کل بانک مرکزی از وعده فعالسازی این امکان تا پایان آذر و عملیاتی شدن آن تا پایان سال خبر داده است.