صفحه اصلی / اسلایدر / نوسانات نرخ ارز ظاهری و متاثر از اخبار سیاسی است/تداوم تمایل دلار به سیگنال مذاکرات
نوسانات نرخ ارز ظاهری و متاثر از اخبار سیاسی است/تداوم تمایل دلار به سیگنال مذاکرات

نوسانات نرخ ارز ظاهری و متاثر از اخبار سیاسی است/تداوم تمایل دلار به سیگنال مذاکرات

کسب و کار نیوز - بررسی نوسانات بازار ارز در ماهها و هفته های اخیر نشان می دهد این بازار بیشترین تاثیر را از اخبار و تحولات سیاسی پذیرفته است. اگرچه متغیرهای دیگری در داخل کشور نیز بر روند نوسان قیمت در بازار ارز تاثیر داشته اما دلار همچنان زیر بمباران اخبار سیاسی است. در آخرین هفته شهریور ماه دلار تحت تاثیر خبر عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شا‌نگهای، جلسه اسلامی و گروسی، حضور ایران در اجلاس سران مجمع عمومی سازمان‌ملل و دیدار وزیر‌خارجه با همتای انگلیسی خود بین ۲۷۴۰۰ تا ۲۷۷۰۰تومان نوسان داشت. از آنجا که طی یک سال اخیر قیمت دلار مدام بر پایه اخبار سیاسی و برجام نوسان داشته، نمی‌‌‌توان به روند فعلی بازار هم اطمینان کرد.

به گزارش کسب و کار نیوز، یک اقتصاددان در این رابطه می گوید: نوسانات روزمره ای که قیمت دلار دارد نوسانات ظاهری متاثر از اخبار سیاسی است که تا زمان لغو کامل تحریم ها نیز ادامه خواهد داشت. یک روز خبر از قوی شدن جو مذاکرات می شود شاهد کاهش ارزش دلار هستیم. از طرفی دیگر هنگامی که اخبار ناامیدکننده منتشر می شود می بینیم که ارزش دلار تقویت می شود. یعنی صحبت از موضع گیری ناامید کننده از مذاکرات ارزش دلار را افزایش و ارزش ریال را کاهش می دهد. تمام این اتفاقات به صورت کوتاه مدت تاثیر خود را می گذارند و تعیین واقعی ارزش دلار و ارز بستگی به متغیرهای بلندمدت دارد.

کمیل طیبی اضافه کرد: متغییرهایی مانند تورم، رشد اقتصادی و انگیزه سرمایه گذاری. با وجود متغیری مانند تورم طبیعی است که ریال با کاهش ارزش مواجه می شود. چون قدرت خرید را از دست می دهد. به همین علت انتظارات برای رشد ارزش قیمت ارز را داریم. کنترل تورم و هدف گذاری تورم عامل مهم است که در مسیر رسیدن به نرخ بهینه ارز تاثیرگذار است. می دانیم که کنترل تورم چقدر در رشد اقتصادی و سرمایه گذاری تاثیرگذار است و می تواند به ثبات بازار ارز کمک کند. از طرفی دیگر تا زمانیکه رشد اقتصادی پایین باشد عاملی برای کنترل تورم نخواهد بود. همین امر موجب افزایش قیمت دلار می شود.

اما قیمت دلار در شرایطی وارد مهرماه می شود که بسیاری از معامله گران اعتقاد دارند همانند فصل تابستان احیای برجام عنصر اصلی تعیین کننده جهت بازار ارز است. به همین دلیل انتظارات نزولی و صعودی در بازار ارز کماکان برای آینده قیمت دلار مچ اندازی خواهند کرد. اسکناس آمریکایی شهریور آرامی را پشت سر گذاشت. در بیشتر مواقع قیمت دلار در کانال ۲۷ هزار تومانی زندانی بود و توانی برای تغییرات سنگین از خود نشان نداد. با این حال، برخی فعالان عنوان می کنند که معامله گران پس از عبور از شهریورماه، به مرور ریسک بیشتری برای خرید خواهند کرد. به باور آن ها، آنچه خریداران را در اواخر تابستان دچار رفتار احتیاطی کرد، انتظار برای شکل گیری دور جدید مذاکرات هسته ای و لغو تحریم ها بود.

 

 

کمیل طیبی، اقتصاددان

نوسانات روزمره ای که قیمت دلار دارد نوسانات ظاهری متاثر از اخبار سیاسی است که تا زمان لغو کامل تحریمها نیز ادامه خواهد داشت. یک روز خبر از قوی شدن جو مذاکرات می شود شاهد کاهش ارزش دلار هستیم.از طرفی دیگر هنگامی که اخبار ناامیدکننده منتشر می شود می بینیم که ارزش دلار تقویت می شود. یعنی صحبت از موضع گیری ناامید کننده از مذاکرات ارزش دلار را افزایش و ارزش ریال را کاهش می دهد. تمام این اتفاقات به صورت کوتاه مدت تاثیر خود را می گذارند و تعیین واقعی ارزش دلار و ارز بستگی به متغیرهای بلندمدت دارد.

متغیرهایی مانند تورم، رشد اقتصادی و انگیزه سرمایه گذاری. با وجود متغیری مانند تورم طبیعی است که ریال با کاهش ارزش مواجه می شود. چون قدرت خرید را از دست می دهد. به همین علت انتظارات برای رشد ارزش قیمت ارز را داریم. کنترل تورم و هدف گذاری تورم عامل مهم است که در مسیر رسیدن به نرخ بهینه ارز تاثیرگذار است. می دانیم که کنترل تورم چقدر در رشد اقتصادی و سرمایه گذاری تاثیرگذار است و می تواند به ثبات بازار ارز کمک کند. از طرفی دیگر تا زمانیکه رشد اقتصادی پایین باشد عاملی برای کنترل تورم نخواهد بود. همین امر موجب افزایش قیمت دلار می شود.

عامل دیگر مربوط به انگیزه های سرمایه گذاری می شود. تا وقتی که انگیزه های سرمایه گذاری وجود ندارد رشد اقتصادی نیز تحقق نخواهد یافت. به همین دلیل سرمایه گذاری باید تقویت شود. به طور کلی متغیرهای اقتصادی نقش واقعی تری را در تعیین نرخ ارز ایفا می کنند. صحبت از مذاکرات تا به جایی نرسد نوسانات ظاهری قیمت ارز ادامه خواهد داشت. البته زمانی که تحریم های برجامی برداشته و جریان اقتصادی عادی شود، رونق در تجارت ایجاد و جذب سرمایه گذاری تقویت شود آن موقع اثر لغو تحریمها ملموس خواهد شد.

به هر ترتیب همانطور که اشاره شد یک سری عوامل بلندمدت مثل سرمایه گذاری و رشد اقتصادی وجود دارد که باید سیاست گذار به آنها توجه ویژه ای داشته باشد. هرچند در شرایط کنونی اقتصادی که الان قرار داریم و به صورت کاربردی قابل لمس هست، پیگیری مذاکرات و آزاد شدن منابع مالی بلوکه شده و برداشته شدن تحریمها، در سمت عرضه ارز در بازار کمک خواهد کرد و در جهت بهینه شدن نرخ ارز واقعی موثر خواهد بود. لازم به ذکر است نرخ ارز بهینه یا همان نرخ ارز واقعی، یک متغیر درون زاست. از نظر اقتصادی یک بازار ارز وجود دارد. بنابراین اینکه بگوییم این نرخ به صورت دستوری تعیین شود یا به عنوان یک متغیر و شاخص برون زا آن را در نظر بگیریم که خارج از سیستم، توسط بانک مرکزی و دولت تعیین شود، اساسا روش اقتصادی نیست و هیچ وقت هم این نرخ ارز بهینه حاصل نمی شود.

همچنین مطالعه کنید:

مدرسه متفاوت دانش‌ آموزان بلوچستانی+ عکس

به گزارش کسب و کار نیوز ، منطقه دشتیاری در این استان، از جمله مناطقی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.