صفحه اصلی / اسلایدر / زنگ خطر ابر تورم
زنگ خطر ابر تورم

دولت سیزدهم برای جلوگیری از بروز ابرتورم چه راهکارهایی دارد؟

زنگ خطر ابر تورم

کسب و کار نیوز- کسری بودجه و ارقام غیرقابل استناد در بودجه سال جاری نشان می دهد اقتصاد ایران باید در انتظار ابر تورمی باشد که در آن مردم با کاهش فراتر از انتظار قدرت خرید و کاهش رفاه مواجه خواهند شد. دولت سیزدهم در ارایه برنامه های خود اعلام کرد که قرار است جلوی بروز ابر تورم را بگیرد. اما چه راهکارهایی می تواند از جانب دولت سیزدهم در مهار ابر تورم و رشد قیمت ها موثر واقع شود.

شایلی قرایی

به گزارش کسب و کار نیوز ، یک کارشناس اقتصادی در این رابطه می گوید: بازارهای مالی در طول یک ماه اخیر به دلیل بلاتکلیفی کشور در نبود دولت مشخص دچار رشد قیمت ها شد. همین امر موجب شد تا زمزمه های بروز ابرتورم در اقتصاد کشور پررنگ تر شود. یوسف کاووسی اضافه کرد: وزیر پیشنهادی اقتصاد و شخص رئیس جمهور اعلام کردند که نظری برای دست اندازی به منابع بانک مرکزی ندارند. همین امر پالس مثبتی به بازارها فرستاده است که اگر درعمل هم این اتفاق نیفتد باز هم سیگنال خوبی برای بازارها برای جلوگیری از رشد تورم به شمار می رود.

اما داستان تکراری بودجه ۱۴۰۰ همچنان ادامه دارد و هشدارهایی که سال گذشته مبنی بر غیرواقعی بودن اعداد و ارقام بودجه شنیده نشد، حالا اقتصاد ایران را در لبه پرتگاه تورم‌های بالا قرار داده‌است. بر اساس گزارش سازمان برنامه و بودجه، در ۵ ماهه ابتدایی امسال، درآمدهای دولت ۲۲۵ هزار میلیارد تومان بوده که به معنی تحقق تنها ۴۶ درصدی بودجه در این مدت است.کسری بودجه امسال به حدی نگران کننده است که ابراهیم رییسی در جلسه هماهنگی اقتصادی دولت، سیزده دستور بودجه‌ای صادر و بر لزوم اصلاح بودجه ۱۴۰۰ و ارایه متمم به مجلس تاکید کرد.

از سوی دیگر تداوم روند بدهی دولت به بانک مرکزی، منجر به افزایش پایه پولی و رشد نقدینگی می‌شود که نتیجه‌ای جز کاهش ارزش پول ملی نخواهد داشت. در سال‌های اخیر، نرخ تورم در اقتصاد ایران روند افزایشی داشته و در تازه‌ترین گزارش مرکز آمار، نرخ تورم سالانه منتهی به تیرماه ۱۴۰۰ به رقم ۴۴.۲ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، بیشتر شده است. در این میان، بانک مرکزی به عنوان سیاست گذاری پولی و ارزی، تمام تلاش خود را به کار بست تا بتواند در جهت تحقق هدف گذاری تورم ۲۲ درصدی در پایان بهار سال جاری، گام بردارد. اما به دلایلی این هدف گذاری محقق نشد.

شروط کنترل نرخ تورم

یوسف کاووسی، کارشناس اقتصادی

بازارهای مالی در طول یک ماه اخیر به دلیل بلاتکلیفی کشور در نبود دولت مشخص دچار رشد قیمت ها شد. همین امر موجب شد تا زمزمه های بروز ابرتورم در اقتصاد کشور پررنگ تر شود. البته انتظار می رفت تا زمانی که تکلیف وزرا مشخص نشود همین اتفاقات در بازارها بیفتد. باید دید وزاری پیشنهادی در صورت اخذ رای اعتماد از مجلس برنامه های خود را چگونه عملیاتی می کنند آنگاه می توان در رابطه با تاثیرات آن اظهار نظر کرد.

البته وزیر پیشنهادی اقتصاد و شخص رئیس جمهور اعلام کردند که نظری برای دست اندازی به منابع بانک مرکزی ندارند. همین امر پالس مثبتی به بازارها فرستاده است که اگر درعمل هم این اتفاق نیفتد باز هم سیگنال خوبی برای بازارها به شمار می رود. در حال حاضر تورم واقعی بالای ۵۰ درصد است. سیاست های دولت قبل موجب مصرف بودجه یک سال در شش ماه شد. هر آنچه در بودجه مصوب شده بود عملیاتی نشد و به طور کلی تنها سه درصد از بودجه مصوب رنگ عملیاتی به خود دید.

دولت قبل در هیچ یک از مصوبه های بودجه مانند موضوع فروش نفت موفق عمل نکرد. به همین دلیل ۵۸ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی تنخواه گرفت. این در حالی است که وزیر پیشنهادی اقتصاد اعلام کرده است که دارایی های دولت را در بورس ارایه می کند و این خود پالس مثبتی برای برگشت اعتماد مردم به دولت خواهد شد. با واگذاری دارایی دولت بخشی از درآمدهای دولت از این بخش تامین می شود و افزایش هزینه و رشد نقدینگی نخواهیم داشت.

از طرفی دیگر موضوع مذاکرات وین هم مطرح است. هیات های اروپایی و روسی اعلام کرده اند که مذاکرات به زودی آغاز می شود. درست است که درداخل صحبتی از ادامه این مذاکرات نشده است اما همین امر هم پالس مثبتی به کاهش ناامیدی ها است. این اتفاق می تواند با احیای برجام موجب آزادسازی منابع بلوکه شده ایران شود.همین موضوع موجب بازگشت ارز به کشور می شود و بر کاهش قیمت ارز اثرگذار خواهد شد. با کاهش نرخ ارز به کاهش تورم امیدوار خواهیم شد.

انتظار می رود دولت سیزدهم با شکل گیری کامل، مذاکرات را که در پس پرده در حال انجام است ادامه دهد و ادامه روند مذاکرات را اعلام عمومی کنند تا تاثیر آن بر قیمت ها بخصوص نرخ ارز مشاهده شود. در یک ماه اخیر تا دولت جدید استقرار پیدا کند به عبارتی دولت واضح نداشتیم و به همین دلیل قیمتها بدون نظارت افزایش یافتند. با این حال بازارها دیگر کشش بیشتر رشد قیمت را ندارند و با استقرار وزاری جدید و شکل گیری کامل تیم اقتصادی می توان امید داشت در یک تا دو ماه آینده تاثیرات مثبتی در بازارها داشته باشیم و ابر تورم در عمل اتفاق نیفتد.

همچنین مطالعه کنید:

تجارت الکترونیکی در بازارهای سنتی افزایش یافت/ادامه رشد شتابان تجارت الکترونیکی

شایلی قرائی به گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (مرکز تتا)، «امین کلاهدوزان» در نخستین جلسه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.