صفحه اصلی / اسلایدر / کاهش خوشبینی دلار به احیای برجام
کاهش خوشبینی دلار به احیای برجام

طولانی شدن فرآیند مذاکرات وین به افزایش قیمت دلار منجر شد

کاهش خوشبینی دلار به احیای برجام

کسب و کار نیوز- قیمت دلار در معاملات به 25 هزار و 76 تومان افزایش یافت. ورود دلار به کانال 25 هزار تومان نشان می دهد که انتظارات از مذاکرات وین تغییر کرده و به دلیل طولانی شدن فرآیند مذاکرات احتمال نتیجه بخش نبودن آن نیز مطرح است.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز ، یک کارشناس اقتصادی در این رابطه می گوید: در شرایط فعلی موضوعی که بیشتر از هر چیزی بر قیمت ارز تاثیر دارد برآوردها از نتیجه مذاکرات وین و احیای برجام است. در حال حاضر نحوه پیشبرد مذاکرات گونه ای نیست که فعالان اقتصادی پیش بینی کرده بودند. کامران ندری افزود: البته صحبت هایی هم وجود دارد که کشورهای همسایه برای جذب توریست اقدام به تزریق رایگان واکسن کرونا می کنند که سبب شده در فصل تابستان سفرهای خارجی و خروج ارز نیز افزایش پیدا کند. ولی مشخص نیست این موضوع تا چه حد اثرگذار است.

در همین رابطه سید کمال سید علی، معاون اسبق ارزی بانک مرکزی در خصوص دلایل افزایش نرخ دلار گفت: قیمت دلار از سه جنبه تحت فشار قرار دارد. وی در توضیح این مطلب ادامه داد: از یک سو بازار به نام‌های مطرح شده برای حضور در کابینه واکنش نشان می‌دهد چرا که در این مقاطع زمانی در حقیقت بازار شایعات به شدت داغ می‌شود و در نتیجه گزینه‌های مطرح شده، واکنش منفی بازار را در پی دارند اما از نام‌ها که بگذریم به سیاست‌ها می‌رسیم. در حقیقت سیاست‌های دولت سیزدهم در قبال مساله ارز اصلا روشن نیست و ما در یک نوع خلا اطلاعاتی به سر می‌بریم .

او ادامه داد: اگر روشن شود که سیاست دولت سیزدهم در قبال مساله ارز و تامین ارزی صنایع چیست و موضع وزارت صنعت، معدن و تجارت دولت سیزدهم در قبال مسائل اقتصاد روشن شود، بازار پیش‌بینی دقیق‌تری نسبت به قیمت خواهد داشت.وی ادامه داد مورد سومی که سبب شده است روند قیمت‌ها در بازار ارز افزایشی باشد نیز به مساله مذاکرات وین برمی‌گردد .

او تاکید کرد: پیش‌بینی‌ها دلالت بر آن داشت که این مذاکرات بسیار زودتر از این‌ها به نتیجه می‌رسد اما در عمل چنین اتفاقی رخ نداده و حتی حساسیت افکار عمومی نیز به روند این مذاکرات کاهش یافته که این علامت، علامت چندان مثبتی نیست .او پیش‌بینی کرد: درصورت مشخص شدن نام‌ها و سیاست‌ها در دولت سیزدهم، وضعیت کمی روشن‌تر خواهد شد اما تا زمانی که مسائل داخلی و خارجی روشن نشود، نمی‎توان انتظار داشت که تغییر چندانی را تجربه نماید.

این در حالی است که به دلیل اختلاف قیمت دلار دولتی با بازار آزاد مدتهاست صف های طولانی برای خرید دلار سهمیه ای و رواج اجاره کارت ملی باب شده است. کامران سلطان زاده، رئیس شورای کانون صرافان ایران در این رابطه می گوید: واسطه ها با اجاره فرد به همراه کارت ملی و شماره حساب شخص، مبادرت به خرید ارز سهمیه ای در بازار می کنند که اختلاف استفاده از هر کارت  تقریبا ۲ میلیون تومان است.

تغییر انتظارات در بازار ارز

کامران ندری، کارشناس اقتصادی

در شرایط فعلی موضوعی که بیشتر از هر چیزی بر قیمت ارز تاثیر دارد برآوردها از نتیجه مذاکرات وین و احیای برجام است. در حال حاضر نحوه پیشبرد مذاکرات گونه ای نیست که فعالان اقتصادی پیش بینی کرده بودند. بعد از روی کار آمدن دولت جدید آمریکا انتظارات این بود که دولت رویه ثابت دولت قبلی را پیش نمی گیرد و به این خاطر قیمت ارز در مسیر کاهش جلو رفت اما در حال حاضر انتظارات در برای فعالان بازار برعکس شده و آن خوشبینی از بین رفته است. لذا انتظارات قبلی کمرنگ تر شده و نتیجه مذاکرات مشخص نیست. اینکه در فرصت باقی مانده در دولت فعلی این مذاکرات به نتیجه می رسد یا به دولت بعدی می رسد انتظارات بازار ارز را تغییر داده است. به طور کلی برآوردها و انتظاران بازار در مسیر خوشبینی به مذاکرات و به نتیجه رسیدن آن در هفته های گذشته بوده که این انتظار جنبه تحقق به خود نگرفت و بازار با مسیر افزایشی قیمت دلار مواجه است.

غیر از این موضوع دیگری که بر قیمت ارز تاثیرگذار باشد دیده نمی شود. البته صحبت هایی هم وجود دارد که کشورهای همسایه برای جذب توریست اقدام به تزریق رایگان واکسن کرونا می کنند که سبب شده در فصل تابستان سفرهای خارجی و خروج ارز نیز افزایش پیدا کند. ولی مشخص نیست این موضوع تا چه حد اثرگذار است و مهم این است که عرضه ارز در بازار کاهش پیدا کرده است. کاهش عرضه ارز به خصوص در بازار نیما مشهود است. در چند هفته گذشته مازاد عرضه ارز داشتیم اما در روزهای اخیر صادرگنندگان عرضه ارز را کاهش داده اند. چراکه با توجه به اخبار دریافتی مذاکرات در جهت پیش بینی ها جلو نرفته است.

در رابطه با دلار سهمیه ای نیز باید اشاره کرد که این موضوع مدتهاست نه تنها در بازار ارز بلکه در تمام بازارها به دلیل پدیده چند قیمتی وجود دارد. وقتی قیمت دلاری که در صرافی ها عرضه می شود یعنی همان ارز دولتی که نرخ آن را بانک مرکزی تعیین می کند با دلار بازار آزاد فاصله ای زیاد پیدا کرده صف خرید و فروش تشکیل می شود. در اقتصاد ما افرادی هستند که شغل شان این است که از اختلاف قیمت ها و رانت های ایجاد شده از مداخلات قیمتی سود استفاده و کسب درآمد می کنند. در اقنصاد ما پیشرفتی در جلوگیری از مداخلات دولت در حوزه قیمت ایجاد نشده است. بازار ارز نیز یکی از مهم ترین بازارهایی است که از پدیده چندقیمتی رنج می برد اما سود آن به جیب عده ای دلال می رود.

همچنین مطالعه کنید:

همه از ناترازی حرف می‌زنیم، اما می‌گوییم به هیچ چیز دست نزنیم/عده‌ای نان شب ندارند و عده‌ای با رانت برخوردارتر می‌شوند

به گزارش کسب و کار نیوز، مسعود پزشکیان در سی‌ویکمین همایش ملی و دوازدهمین همایش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.