به گزارش کسب و کار نیوز ، بر اساس تازهترین گزارش مرکز آمار از پایان خردادماه، نرخ تورم ماهانه برخلاف دوماه ابتدایی سال، روند رو به رشدی داشته است. چنانکه با جهشی ۱.۸ درصدی به ۲.۵ درصد در پایان خردادماه امسال رسیده. البته نرخ تورم در دو مقیاس سالانه و میانگین با شتاب کمتری نسبت به ماههای گذشته حرکت کرده است. تورم میانگین (دوازده ماه منتهی به خرداد امسال) با دو واحد درصد افزایش به ۴۳ درصد رسیده و تورم نقطهای (دوازده ماه منتهی به خرداد امسال نسبت به دوازده ماه نسبت به خرداد سال گذشته) نیز با حدود ۰.۷ واحد درصد افزایش ۴۷.۶ درصد بوده است.
برآیند آنچه در خرداد ماه رخ داد افزایش تورم در دو گروه کالاهایی «خوراکی و آشامیدنی» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» بود. به نظر میرسد با روند فعلی آنچه تا تابستان رخ میدهد، نرخ تورم در آستانه رسیدن به رکورد سالهای پس از انقلاب یعنی ۴۹.۵ درصد در سال ۱۳۷۴ خواهد بود.
در این صورت کار برای دولت بعدی که از مرداد ماه آغاز میشود، سختتر خواهد شد. چرا که اولا افراد در دهکهای پایین درآمدی اولین گروهی هستند که از بالا رفتن تورم آسیب میبینند و ثانیا طولانی شدن مذاکرات پیرامون احیای برجام همچنین کسری بودجه حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی در سال جاری، میتواند وضعیت معیشتی را سختتر کند. تورم سالانه ۴۳ درصدی در خرداد بیشترین تورم از اردیبهشت سال ۹۶ تاکنون است.
در خرداد چه گذشت؟
تورم سالانه زیرگروه خوراکی و آشامیدنی در خرداد سال جاری ۵۱.۶ درصد اعلام شد که نسبت به اردیبهشت افزایشی ۴ درصد داشته است. تورم گروه کالایی غیرخوراکی و خدمات نیز ۳۸.۹ درصد بود که جهشی ۱.۱ درصدی در یک ماه داشته است. افزایش تورم سالانه گروه کالایی خوراکی به بالای ۵۱ درصد نشان میدهد که در آیندهای نه چندان دور تامین سفره حداقل غذایی برای افراد در طبقه پایین درآمدی سختتر خواهد شد.
باتوجه به اعداد اعلامی توسط مرکز آمار تورم گروه کالایی غیرخوراکی نیز در آستانه ۴۰ درصدی شدن است. این امر در کنار افزایش تورم سالانه خوراکی نتایج زیان باری خواهد داشت. در بخش دیگری از گزارش مرکز آمار، نرخ تورم نقطهای برای خوراکیها و آشامیدنیها ۶۲.۳ درصد بود. در مقابل تورم نقطهای برای گروه کالایی غیرخوراکی و خدمات نیز به ۴۰.۸ درصد رسید که با وجود افزایش نه چندان زیاد نسبت به اردیبهشت، همچنان بالای ۴۰ درصد است.
آمارها نشان میدهد که یک خانواده برای خرید سبد مشخصی از کالاهای خوراکی در خرداد سال جاری نسبت به سال ۹۹ میبایست ۶۲.۳ درصد هزینه بیشتری بپردازند. برای کالاهای غیرخوراکی وخدمات نیز ۴۰.۸ درصد پول بیشتری پرداخت میشود. در این گروه از کالا، هزینه برای مسکن، بهداشت و درمان، تفریح و … افزایش یافته که این امر میتواند به مخاطرات بیشتری بینجامد. در بخش تورم ماهانه، تورم برای گروه کالایی خوراکی، آشامیدنی و غیرخوراکی به ترتیب ۳.۲ درصد و ۲.۲ درصد اعلام شد که دومین تورم بالا در سال جاری پس از تورم ماهانه در فروردین است.
تورم ۷۰ درصدی چربیها
در بخش دیگری از گزارش مرکز آمار تورم سالانه برای گروه کالاهای خوراکی و آشامیدنی ۵۱.۸ درصد عنوان شد که روغن و چربیها، شیر، پنیر، تخم مرغ و نان و غلات بیشترین افزایش را در بین کالاهای خوراکی به خود اختصاص دادند که به ترتیب ۷۰، ۶۱ و ۵۵ درصد گزارش شد.
تورم سالانه بالای ۵۵ درصد برای این سه گروه از کالاها در حالی است که بنابر اعلام برخی اخبار قرار است قیمت لبنیات و نان نیز در آیندهای نه چندان دور افزایش یابد. کمااینکه بر اساس گفتههای رییس هیاتمدیره انجمن صنفی گاوداران از روز گذشته قیمت شیر خام از کیلویی ۴ هزار و ۵۰۰ تومان به ۶ هزار و ۴۰۰ تومان افزایش یافت و قرار است به تناسب قیمت لبنیات نیز افزایش یابد. بنابراین بالا رفتن تورم سالانه و ماهانه این گروه از کالاهای خوراکی در تیرماه دور از ذهن نخواهد بود.
در زیر گروه کالاهای غیرخوراکی و خدمات نیز بیشترین تورم سالانه به حمل و نقل، مبلمان و لوازم خانگی، تفریح و فرهنگ به ترتیب با ۶۴.۸ درصد، ۵۶.۸ درصد و ۵۰.۳ درصد اختصاص داشت. اما بیشترین تورم نقطهای در این گروه از کالاها به مبلمان و لوازم خانگی تعلق گرفت که نسبت به خرداد سال گذشته ۶۶ درصد افزایش داشت.
تورم کالاهای بادوام، ۸۸ درصد
در بخش دیگری از گزارش مرکز آمار به تورم کالاها در سه بخش بادوام، بیدوام و کم دوام نیز اشاره شد که بر اساس آن کالاهای بادوام در یک سال منتهی به خرداد ۱۴۰۰ با تورمی ۸۸ درصدی مواجه بودند که با روند فعلی اقتصاد کشور ممکن است پیش از پایان سال جاری به ۱۰۰ درصد برسد. تورم سالانه برای کالاهای بیدوام نیز ۴۶.۸ درصد گزارش شد.
تورم کالاهای تازه مانند میوه و سبزی نیز در خرداد ۵۰ درصد بود. مقایسه تورم در این گروه کالاها نشان میدهد که افراد برای کالاهای با دوام میبایست سهم بیشتری از درآمد خود را برای خرید آنها کنار بگذارند و چه بسا برای خرید آن مدت زمان بیشتری صبر کنند. این مدت زمان برای خرید کالایی مانند مسکن نیز بیشتر خواهد شد.
نگرانی از چیست؟
تورم سالانه ۵۱.۸ درصدی، تورم نقطهای ۶۲.۷ درصدی و تورم ماهانه ۳.۲ درصد برای گروه کالایی خوراکی و آشامیدنی مهمترین نگرانی حال حاضر است. با وجود اینکه کارشناسان اقتصادی بارها از ادامهدار شدن روند فعلی تورم در این گروه و آسیبی که به افراد در دهکهای پایین درآمدی میزند، هشدار داده بودند، اما همچنان تدبیری برای کند شدن شیب قیمتی در این گروه کالاها اندیشیده نشده و چه بسا سفرههای بیشتری از مواد غذایی تهی شود. بر اساس آنچه سازمان تامین اجتماعی گفته بود، ۳۰ میلیون نفر در فقر مطلق زندگی میکنند که افزایشهای کم در تورم نیز میتواند افراد بیشتری را در معرض فقر مطلق قرار دهد.