از طرف دیگر انتشار لیست نامزدهای تایید صلاحیت شده و ادعای روسیه مبنی بر عقب نشینی ایران از غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم باعث شد تا معامله گران در خرید و فروش احتیاط کنند. در هفته اخیر سکه و دلار روند مشابهی را در پیش گرفته و از اواسط هفته شروع به رشد کردند. به این ترتیب در مجموع دلار در بالای مرز ۲۳ هزار تومان پیشروی کرد. سکه نیز افزایش قیمتی قابل توجهی را ثبت کرد و تا روز چهارشنبه به نقطه ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید. به نظر می رسد چنانچه دلار روند افزایشی را در پیش گیرد سکه رشد قابل توجهی را تجربه خواهد کرد. البته روند افزایش قیمت جهانی طلا نیز در این افزایش موثر بوده است در آخرین روز هفته طلای جهانی قیمت ۱۹۰۱ دلار را به ثبت رسانده است. پیش بینی کارشناسان بر این است طلای جهانی با رفع محدودیت های کرونا در اکثر نقاط جهان و از سرگیری بسیاری از کسب و کارها تا ۲۰۰۰ دلار نیز افزایش یابد. بدین ترتیب دلار بازدهی ۱.۱ و سکه بازدهی ۲.۱ درصد را به ثبت رساندند. تا قطعی شدن نتایج مذاکرات وین حجم معاملات همچنان پایین خواهد بود و تقاضای قابل توجهی در بازار وجود نخواهد داشت. همچنین، تمدید یک ماهه توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باعث شکل گیری انتظارات کاهشی و افزایش احتمال دستیابی به توافق در روزهای آتی را به همراه دارد. با تکیه بر این احتمال میتوان امیدوار بود تا با کاهش تحریم ها و آزادسازی منابع بلوکه شده ایران، عرضه ارز افزایش و قیمتها تعدیل شوند. هر چند که عده ای نیز بر این باور هستند که این آرامش در بازار موقتی است و اخبار سیاسی و انتخاباتی در هفته های پیش رو می تواند موجب التهاب در بازار شود.
بازار سهام در اوایل این هفته روند نزولی داشته، اما در دو روز پایانی با رشد مواجه شد. در هر صورت شاخص کل سهام افت ۳.۹ درصدی را ثبت کرد. پر واضح است که ریزش سهام ها به ویژه سهام های بزرگ باعث افزایش صف فروش و خروج سرمایه از این بازار شده است. اما همچنان بی اعتمادی سهامداران به تصمیمات خلقالساعه سیاست گذاران به منظور حمایت از بازار سهام، امکان رشد در این بازار را کاهش داده است. اما به نظر می رسد بسیاری از سرمایه گذاران غیرحرفه ای در حال خروج از بازار هستند که خود موجب کاهش افت و خیزان قیمتی و هیجانات خواهد شد که در نهایت با تعیین تکلیف موضوع مذاکرات آینده وین و نتایج مثبت آن می تواند به رشد مجدد در این بازار خوش بین بود.
بر اساس پیش بینی ها به نظر می رسد اوپک پلاس تصمیم قطعی برای افزایش عرضه نفت در ماه جولای را نداشته باشد و منتظر نتایج مذاکرات ایران با وین بماند. چنانچه نتایج مثبت باشد و تحریم های نفتی ملغی گردد ایران مجددا وارد چرخه فروش نفت شده و قیمتها مجددا کاهش می یابد. تا آن زمان و با وجود تردیدها در نتایج مذاکرات قیمت انواع نفت با رشد قابل توجهی مواجه شد. به طوریکه نفت خام آمریکا مجددا به بالای مرز ۶۶ دلار برگشت. با اعلام خبر کاهش حجم ذخایر نفتخام آمریکا و پیشبینی بهبود تقاضا در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ در نتیجه افزایش سطح فعالیتهای اقتصادی قیمت نفت خام آمریکا به کانال ۶۷ دلار نزدیکتر شد. نفت برنت و نفت اوپک به ترتیب به ۶۹ و ۶۷ دلار در هر بشکه رسید.
بازار رمز ارزهای دیجتالی بسیار داغ شده است اما بیت کوین به عنوان قدیمی ترین رمز ارز در این هفته بخشی از اصلاح خود را جبران کرد و تا کانال ۳۸ هزار دلار بالا آمد. در هفته ی قبل از آن این ارز دیجتالی به دلیل ادعای سه نهاد چینی مبنی بر مناسب نبودن بیت کوین به عنوان یک ابزار معاملاتی به شدت سقوط کرد اما در شرایط کنونی، تثبیت قیمت بیت کوین در بالای مرز ۵۰ هزار دلار تنها میتواند این ارز دیجیتال را مجددا در یک مسیر صعودی قرار دهد.
بازار فلزات اساسی هفته پر رونقی را پشت سر گذاشتند. به جز سنگ آهن سایر فلزات توانستند رشد مثبت را به خود اختصاص دهند. البته اجرای سیاستهای دستوری در راستای کنترل سنگ آهن توسط چین قیمت این فلز در این هفته را با افت مواجه ساخت.
*رئیس اتاق بازرگانی شیراز