شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز ، بررسیها نشان میدهد قیمت اونس جهانی به سبب بهبود اوضاع اقتصادی جهانی در حال کاهش است و کارشناسان این روند را ادامهدار میدانند . واکسیناسیون سراسری در جهان، چشمانداز آتی اقتصاد را مثبت کرده و پیشبینی ها بر مثبت شدن شاخصهای اقتصادی جهان دلالت دارد. همچنین برخی کارشناسان اقتصادی احتمال کاهش تحریمهای آمریکا علیه ایران و بازگشت دوباره این کشور به برجام در دوره ریاست جمهوری جو بایدن را از جمله دلایل روانی آغاز سقوط قیمتها در بازارهای موازی در ایران میدانند.
کاهش هیجانی قیمت ارز و طلا
بهمن آرمان، اقتصاددان
کاهش قیمت سکه و همچنین قیمت ارز که در حال حاضر به کانال ۹ میلیون تومان و ۲۳ هزار تومان رسیده در اصل یک واکنش احساسی است. البته آنچه که مربوط به قیمت سکه می شود بخش زیادی از آن متاثر از کاهش جهانی قیمت هر انس طلا است که از ۲ هزار دلار به ۱۷۴۰ دلار رسید. مورد بعدی در رابطه با کاهش قیمت دلار در بازار است که آن هم روی کاهش قیمت سکه تاثیر گذاشته و کاهش قیمت سکه تا حدود زیادی طبیعی به نظر می رسد. بنابراین کاهش قیمت انس طلا در بازارهای جهانی و کاهش قیمت دلار در ایران موارد اصلی کاهش دهنده نرخ سکه هستند.
ولی آنچه که در رابطه با کاهش قیمت دلار در بازار اتفاق افتاده و صف های فروش دلار در رابطه با افرادی که این ارز را با قیمت های بالاتری خریداری کرده اند این است که این مساله کاملا هیجانی و متاثر از شایعات بوده که قرار است بخشی از دلارهای و منابع ارزی ایران که در کشورهای دیگر بلوکه شده آزاد شود که این هنوز مشخص نیست.
توافق برجام هم عملا عامل دیگری است که روی کاهش قیمت دلار در بازار تاثیر گذاشته است ولی واقعیت این است که در اقتصاد ایران ما شاهد رویداد ویژه ای نیستیم یعنی اینکه نسبت سرمایه گذاری به تولید ناخالص داخلی هنوز در حد پایین ترین میزان درمیان کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقاست.
بی تدبیری و سو مدیریت هم در اداره بورس و بازار سرمایه عملا بیداد می کند و کسی را هم که وزیر اقتصاد به عنوان رئیس سازمان بورس تعیین کرده بر پایه دیداری که بنده با ایشان داشتم از دانش و انگیزه کافی برای رویارویی با وضعیت بحرانی بورس برخوردار نیست. به همین خاطر هر روز شاهد گردهمایی مالباختگان در مقابل نهادهای مختلف هستیم. بسیاری پیش بینی می کنند که جریان مالباختگان در بورس شدت بیشتری از مالباختگان موسسات مالی و اعتباری باشد. آن زمان صحبت از چند ده هزار نفر بود که الان مربوط به بیش از ۱۵ میلیون نفر است که کد سهام دارند و ۲۰ میلیون نفر دیگر هم دارای سهام عدالت هستند که ممکن است پیش زمینه ای برای تنش شدید اجتماعی باشد که از سوی دیگر قدرت های خارجی و سرویس های اطلاعاتی آنها می توانند از این مساله سواستفاده کنند.
ضمن اینکه امضای تفاهم نامه و قرارداد با چین هم موجب واکنش های بسیار منفی هم در ایران و هم در خارج از ایران که نزدیک به ۱۱ میلیون نفر هستند دیده شده است. بنابراین یک مجموعه ای از عوامل مختلف موجب شده تا شرایط شکننده ای ایجاد شود و تصور ایم است که نوسان فعلی قیمت ارز در ایران یک مساله بسیار موقتی است و می تواند با انگیزه های سیاسی گروه های خاصی در ایران صورت گرفته باشد. ولی آنچه که مربوط به علم اقتصاد است اینکه هیچ نشانه مثبتی دال بر تقویت ریال در مقابل سایر ارزها مشاهده نمی شود.