صفحه اصلی / اسلایدر / حذف آجیل از خرید شب عید
حذف آجیل  از خرید  شب عید

بازار خشکبار و آجیل با افت شدید تقاضا همراه است

حذف آجیل از خرید شب عید

کسب و کار نیوز - گرانی ارز و مشکلات اقتصادی داخلی و همچنین سرمازدگی موجب شد تا آجیل شب عید به سفره بسیاری از مردم نرسد. قیمت هر کیلو آجیل در سطح شهر و فروشگاههای عرضه کننده در حال حاضر به 360 هزار تومان رسیده که توانایی خرید را از بسیاری از مردم، کارگران، کارمندان و... گرفته است. البته اگرچه آجیل و خشکبار جزء کالاهای ضروری مصرف خانوارها نیست اما با توجه به رسوم خانواده‌های ایرانی در نوروز از آجیل برای پذیرایی استفاده می کنند که با وجود قیمت بالا شاید امسال بسیاری از خانوارها حتی امکان خرید یک کیلو آجیل را هم نداشته باشند.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، پذیرایی از مهمانان نوروزی با آجیل، خشکبار و شیرینی یکی از سنت‌های دیرینه ایرانیان در ایام نوروز است اما در  دو – سه سال گذشته قیمت آجیل و خشکبار که بیشتر اقلام آن نیز در داخل کشور  تولید می‌شود آن قدر افزایش یافته است که بعید به نظر می‌رسد خانوارها حتی برای مصرف شخصی در ایام نوروز بتوانند آجیل و خشکبار خریداری کنند. در مجموع با توجه به گرانی‌ها و تورم شدید کالا مردم برای خرید مایحتاج اصلی خود از جمله گوشت مرغ، گوشت قرمز، برنج و روغن در مضیقه هستند. بنابراین با وجود درآمدهای اندک و تورم بسیار شدید، بسیاری از اقشار جامعه قادر به خرید کالای لاکچری مانند آجیل و یا خشکبار  برای شب عید  نخواهند بود و متاسفانه با این شرایط والدین بسیاری شرمنده کودکان خود می شوند. مقایسه قیمت آجیل در دو منطقه جنوب و شمال نشان می دهد که تفاوت چندانی بین قیمت آجیل در این مناطق وجود ندارد و بطور متوسط قیمت هر کیلو گرم پسته بیش از ۳۰۰ هزار تومان و قیمت هر کیلو بادام ایرانی و بادام هندی نیز بیش از ۴۰۰ هزار تومان است.

در همین زمینه حسین آقاحسینی، رئیس اتحادیه خواربار فروشان قم می گوید: توان خرید مردم در ایام نوروز امسال به نسبت سال‌های گذشته به دلیل افزایش چند درصدی قیمت‌ها خیلی کمتر شده‌است، لذا اگر شما سال قبل یک کیلو آجیل خرید داشتید امسال با لحاظ قیمت‌های سرسام‌آور این خشکبار شاید با زحمت زیاد تنها قادر به خرید نیم‌کیلو و یا کمتر از آن باشید و در بین خشکبار نیز قدرت خرید مردم در اغلب موارد کفاف تخمه آفتابگردان را بدهد. برای خرید آجیل اکثرا به صورت جزئی خرید می‌شود، برای مثال یک کارتون کشمش در سال‌های قبل حدود ۱۰۰ هزار تومان قیمت داشت اما امسال به ۴۰۰ هزار تومان نیز رسیده‌است.

در بازار و سطح شهر قیمت پسته حدود کیلویی ۲۳۰ هزار تومان است که اگر فردی بخواهد پسته اعلا خریداری کند باید دنبال پسته حداقل ۲۹۰ هزار تومان در هر کیلو باشد. پسته ممتاز هم در حدود ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تومان در کیلو بود. یکی از اقلام آجیل که در تمام آجیل فروشی‌ها نمی‌توان آن را یافت، بادام هندی بود. قیمت این کالا در هر کیلو ۳۸۰ هزار تومان بود؛ البته اگر خریدار بادام هندی شکسته باشید قیمت تقریبی آن ۳۴۰ هزار تومان است.

مغز فندق هم پا به پای بادام هندی گران شده و هر کیلو آن حدود ۳۳۵ هزار تومان است، البته فندق با پوست بین ۱۷۰ تا ۱۷۵ هزار تومان در هر کیلو هم یافت می‌شد.نخودچی که این روزها سهم بیشتری از آجیل‌های نوروز را به خود اختصاص داده کیلویی ۴۸ هزار تومان است، کشمش هم که در اکثر مغازه‌ها قیمت یکسانی داشت با قیمت ۸۸ هزار تومان به فروش می‌رسید. این روزها تنوع بازار آجیل در بخش تخمه بسیار بیشتر است. تخمه کدو ۹۵ هزار تومان و تخمه جابانی(ژاپنی) هم در هر کیلو ۵۲ هزار تومان بود.

بادام که تقریباً از ابتدای سال‌جاری رشد خاصی را تجربه نکرده است با قیمت حدود ۲۶۰ هزار تومان در هر کیلو به فروش می‌رسید و این در حالی است که بادام زمینی پای ثابت آجیل‌ها شده است. قیمت بادام زمینی در مغازه‌های سطح شهر کیلویی ۶۲ هزار تومان بود. قیمت‌های عنوان شده تقریبی و با توجه به داخلی و وارداتی بودن متفاوت است. البته ناگفته نماند که قیمت اقلام آجیل با توجه به شهری که کاشت آن صورت گرفته متفاوت است.

مصطفی احمدی، رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار

آجیل شب عید بر اساس رسوم و سنت های ایرانیان هرساله در سفره های مردم وجود دارد. در سال جاری متاسفانه قدرت خرید مردم کاهش بسیاری داشته و این اقلام از سبد دخرید بسیاری از خانوارها حذف شده است. امیدواریم با راهکارها و تمهیداتی که برای بازار آجیل و خشکبار و افزایش تولید و تعدیل نرخ ارز وجود دارد این اقلام را به سفره مردم بازگردانیم.

به هر ترتیب افزایش قیمت هم وجود داشته و این افزایش قیمت ها ناشی از رشد نرخ ارز در برخی از این اقلام کهخ وارداتی هستند رخ داده است. قیمت آجیل در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد افزایش یافته است که عمده دلیل رشد آن هزینه آب، برق، گاز، مالیات، باربری، فرآوری محصول و نیروی کار است.

سال گذشته که تعطیل و نابود شدیم و هیچ کاسبی نبود اما اگر سال ۱۳۹۷ را ملاک یک سال معمول کاری بدانیم حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد فروش کمتری خواهیم داشت. البته به این چشم‌انداز خوش‌بین هستیم و امیدواریم تا همین میزان فروش اتفاق بیفتد تا اعضای صنف بیشتر آسیب نبینند.

 

همچنین مطالعه کنید:

تجارت الکترونیکی در بازارهای سنتی افزایش یافت/ادامه رشد شتابان تجارت الکترونیکی

شایلی قرائی به گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (مرکز تتا)، «امین کلاهدوزان» در نخستین جلسه …