شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز ، رزم حسینی، وزیر صنعت درباره افزایش قیمت کالاهای اساسی به ویژه مرغ با وجود ترخیص نهادههای دامی و کالاها از گمرکات و بنادرمی گوید که براساس تقسیم وظایفی که با وزارت جهاد کشاورزی انجام گرفته، مسئولیت گوشت قرمز، مرغ و تخممرغ بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است.
مرغ کالای پر مصرف در سبد غذایی خانوادههای ایرانی در یکسال اخیر دچار نوسانات قیمتی بسیاری شده است و در هر بار از این فراز و فرودها وزارت صمت و جهاد کشاورزی سعی کردهاند که با تزریق مرغ گرم و منجمد و تعدیل قیمتها به صورت دستوری بازار را ساماندهی کنند. اخیرا با افزایش مجدد قیمت مرغ و فاصله حدود ۱۰ هزار تومانی نرخ مصوب با نرخ آزاد، مردم برای تهیه مرغ تنظیم بازاری مجبور به ایستادن در صفهای طولانی شدهاند.
یک هفته دیگر سال ۱۴۰۰ از راه می رسد و این در حالی است که گرانی کالاها در بازار شب عید، سبد خرید مردم را کوچک کرده و بسیاری از روی ناچاری، به تهیه اقلام خیلی ضروری قناعت می کنند. وضعیت سخت اقتصادی ای که نه تنها چشم انداز روشنی برای آن در سال جدید وجود ندارد، حتی کارشناسان می گویند از همین الان بودجه ۱۴۰۰ سیگنال های مثبتی به تورم داده و این یعنی اوضاع بدتر نشود بهتر نخواهد شد. بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران نرخ تورم نقطهای در بهمنماه ۱۳۹۹، ۳۴ درصد اعلام شد.
در همین زمینه دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران از کاهش ۳۵ درصدی تقاضای مواد غذایی در اسفندماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته خبر داد. قاسمعلی حسنی با اشاره به این که در تامین مواد غذایی شب عید غیر از روغن مشکلی وجود ندارد، مهمترین دلیل کاهش تقاضای مواد غذایی را کاهش قدرت خرید مردم عنوان کرد.
مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) علت گرانی مرغ را کمبود عرضه عنوان میکنند که مسئولیت آن متوجه وزارت جهادکشاورزی است. برای مثال اخیرا عباس قبادی، دبیر ستاد تنظیم بازار کشور گفته که روزانه ۴۰۰ تن گوشت مرغ گرم وارد میدان اصلی تهران میشود و در برخی روزها این رقم به ۷۰۰ تن هم میرسد؛ در حالیکه بازار تهران روزانه به ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ تن مرغ نیاز دارد. در طرف دیگر ماجرا اما وزارت جهادکشاورزی میگوید نهادهها را در سامانه «بازارگاه» توزیع کرده و گرانفروشی در سطح بازار اتفاق میافتد که مسئولیتش با وزارت صمت است. در این میان مرغداران میگویند قیمت تمام شده برای آنها بیش از نرخ مصوب است و همچنین از انحراف شدید در توزیع مرغ خبر میدهند.
خواب دستگاه های نظارتی
مسعود دانشمند، اقتصاددان
چیزی که در این چند سال اتفاق افتاده تورم و افزایش نرخ ارز و کوچکتر شدن سفره مردم بوده و امروز همه مردم با مشکل اقتصادی مواجه هستند. تشکیل صف های خرید کالاهای اساسی نشانگر ناتوانی دولت در تنظیم بازار و خواب دستگاههای نظارتی است.
از طرفی دیگر بازار باید به سیستم مالی – پولی کشور اعتماد کند، فعالان اقتصادی باید مطمئن باشند که میتوانند بر وعدههای اقتصادی حساب باز کنند در این صورت به طور تدریجی آرامش به بازار برمی گردد. متاسفانه عدم اعتماد بازار به سیستم مالی کشور باعث میشود قیمتها را در همان حالت افزایشی نگه دارد چراکه به آینده نرخ ارز مطمئن نیست و بازار ترجیح میدهد برای گران نگه داشتن قیمت کالاها، تلاش کند.
در حال حاضر هر نوع کالایی را که مردم بتوانند بخرند و هر اندازه که نیاز داشته باشند قابل تهیه است، اما قیمتهای فزاینده و بالا و توان پایین مردم در خرید، اجازه تأمین نیازشان را نمیدهد. گرانی کالاها در بازار نشان دهنده عدم مدیریت صحیح و درست دولت است. دولت در بازار کالاهای اساسی نظارت و کنترلی ندارد و گویی این بازار به حال خود رها شده است. مشکلات دولت بسیار زیاد است و نمی تواند نظارتی بر دستگاههای برای کنترل قیمت ها داشته باشد و این امر موجب شده تا مردم در تامین مایحتاج روزانه خود دچار مشکلات فراوان شوند.
امروز شرایط طوری است که خانواده ها حتی برای خرید میوه نیز باید حساب و کتاب داشته باشند و قدرت خرید تا سطح بسیار زیادی کاهش یافته است. دولت مقصر تمام اتفاقات و مشکلات را به گردن دیگران انداخته است. در وضعیت فعلی دولت نوسان نرخ ارز و تحریمهای بینالمللی را مقصر تمام آشفتگیها میداند اما اینکه بازار در چنین شرایطی قرار دارد، حاکی از مدیریت ضعیف دولت است.