به گزارش کسب و کار نیوز، در ابتدای این نشست، مسعود زمانی، مدیر آزمایشگاه فناوریهای پیشرفته هلدینگ فناپ با ذکر مثالی دستاورد هوش مصنوعی را برای تغییر زندگی بشر تشریح کرد.
وی گفت: اتفاقاتی که هوش مصنوعی منجر به آن میشود، علاوه بر ایجاد یک مسیر جدید در همه صنایع، کارکرد صنایع موجود را نیز دچار تحول خواهد ساخت.
زمانی با بیان اینکه هیچ رخداد تاریخی، مشابه ندارد افزود: هوش مصنوعی یک دستاورد فناورانه خاص است و این دستاورد را حتی نمیتوان با ابداع الکتریسیته مقایسه کرد، چراکه این فناوری دربرگیرنده ابعاد وسیعتری خواهد بود.
مدیر آزمایشگاه فناوریهای پیشرفته هلدینگ فناپ، با بیان اینکه هوش مصنوعی در تمام صنایع دارای کاربرد خاص خود می باشد گفت: به دلیل اهمیت بالای هوش مصنوعی در آینده، هر کدام از صنایع سعی میکنند تاثیر AI را در صنعت خود پررنگتر کنند ولی در مباحثی نظیر آموزش با وجود پیشرفتهای صورت گرفته همچنان بهره گیری هوش مصنوعی در این زمینه کمرنگ است.
زمانی اضافه کرد: در مبحث هوش مصنوعی همواره سوالات متعددی درخصوص شئونات زندگی، مسائل رویارویی فردی و اجتماعی با این مقوله وجود داشته است.
در ادامه دکتر محمد منثوری، عضو هیات علمی گروه مهندسی برق دانشگاه شاهد گفت: سرعت تولید داده در بستر اینترنت، گسترش ابزارهای پردازشی و توسعه الگوریتمهای جدید برای تحلیل داده از دلایل اهمیت هوش مصنوعی در دنیای امروز به شمار می رود.
وی افزود: در اقتصاد مدرن “داده” نقش نفت را ایفا میکند و حرف اول را در اقتصاد آینده بشر خواهد زد.
منثوری در ادامه گفت: در ایران کمبود بستر مناسب سختافزاری برای پردازش دادهها، کمبود دادههای مناسب و عدم آگاهی لازم، متخصصان در صنعت هوش مصنوعی را با چالشهایی مواجه کرده است.
این استاد دانشگاه افزود: در ایران نیز همگام با دیگر کشورها، تحولاتی در زمینه هوش مصنوعی صورت گرفته است که از جمله آن میتوان به شکوفایی استارتآپهای فعال در زمینه هوش مصنوعی و حمایت شرکت هایی نظیر شناسا از استارتآپهای هوش مصنوعی اشاره کرد.
منثوری به کاربردهای هوش مصنوعی در پردازش تصویر، زبان طبیعی، پردازش گفتار، دادهکاوی، رباتیک و ماشینهای خودران اشاره کرد و گفت: شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی، شرکتهای فعال در حوزه بینایی ماشین و پردازش تصویر، شرکتهای فعال در حوزه دادهکاوی، شرکتهای فعال در حوزه پردازش زبان طبیعی و شرکتهای فعال در حوزه پردازش گفتار از جمله کسب وکارهای مرتبط با هوش مصنوعی به شمار میآیند.
تشریح برنامههای شناسا در زمینه توسعه کسبوکارها با رویکرد هوش مصنوعی
“منصور شیرزاد” معاون توسعه سازمان و سرمایههای انسانی شرکت شناسا، در ادامه این نشست گفت: در یک سال گذشته بیش از ۴۰۰ طرح در زمینه هوش مصنوعی به سمت شناسا آمده است ولی در مدل کسب وکاری آن ها باید تغییراتی صورت گیرد.
وی با اشاره به برنامههای شناسا در حمایت از ایدههای حوزه هوش مصنوعی در این شرکت گفت: جذب استارتآپهای مستعد، شبکه همکاران فعال در حوزه هوش مصنوعی، تنظیم سند استراتژیک توسعه هوش مصنوعی، ترسیم نقشه راه، تدوین برنامه جامع و ارزشآفرینی از طریق تعامل هوشمند، از جمله برنامههای شرکت شناسا در زمینه حمایت از استارتآپهای این صنعت نوآورانه است.
در ادامهی نشست، مدعوین رویداد متشکل از صاحبنظران، صاحبین کسب وکارها و استارتاپهای فعال در این حوزه به بیان نظرات و جایگاه هوش مصنوعی در کسب وکار خود پرداختند.
لبههای فناورانه AI در جهان
“کیوان جامهبزرگ”، معاون امور راهبردی و امور شرکتهای هلدینگ فناپ در خصوص کارآمدتر کردن سیستمها با کمک ابزارهای علم توسط هوش مصنوعی توضیحاتی ارائه داد.
جامه بزرگ درخصوص خواستگاه هوش مصنوعی گفت: در جنگ جهانی دوم انگلیسیها دستگاه رمزنگاریشدهای برای امنیت پیامهای ارسالی و دریافتی ساختند و آلن تورینگ تلاش کرد تا یک ماشین خودکار بر مبنای این دستگاه بسازد که سرآغاز و خواستگاهی برای تحقیقات بیشتر در زمینه هوش مصنوعی شد.
وی افزود: روند توسعه هوش مصنوعی در کشورهای مختلف ادامه پیدا کرد و هر کشور متناسب با ظرفیتها و امکاناتی که داشت پیشرفتهایی در این خصوص حاصل کرد. هماکنون ۳۰ درصد از بودجه تحقیق و توسعه اسرائیل در زمینه هوش مصنوعی است و اکوسیستم استارتآپی در اسرائیل تقریبا کاملترین مجموعه فعالیتهای این اکوسیستم در دنیا محسوب میشود و بازیگر مطرح دیگر در این عرصه کشور چین است که تمام سعی خود را جهت پیشبرد اهداف در این زمینه به کار گرفته است و دومین سرمایهگذاری بزرگ دنیا در زمینه هوش مصنوعی را انجام میدهند.
جامه بزرگ ادامه داد: بر اساس نمودارها از سال ۲۰۱۳ مطالعات و سرمایهگذاریها در حوزه هوش مصنوعی در حال کامل شدن است و اکنون شاهد نتیجهگیری در این زمینه هستیم.
معاون امور راهبردی و امور شرکتهای هلدینگ فناپ افزود: اگر دیتا را به عنوان کاربردیترین ابزار برای توسعه هوش مصنوعی محسوب کنیم شاید بتوان گفت به دلیل ابعاد بازار کشور در صورت دسترسی به این دیتاها بتوان یادگیری ماشینی را بسیار سریعتر انجام داد. همچنین اگر این دیتاها در دسترس قرار گیرند میتوان یادگیری ماشینی را سریعتر توسعه داد. در ایران به دلیل سهولت در تعریف مسئله ما عمده تمرکز خود را بر روی اپلیکیشنها میگذاریم ولی اگر فردی به دنبال طراحی دیتا در حوزه هوش مصنوعی در ایران باشد حوزه پلتفرمها حوزهای با جذابیت بزرگتر است و احتمال توفیق در آن بیشتر خواهد بود.
وی ادامه داد: با مدلهای مختلف می توان این اکوسیستم را تشریح کرد که شامل مکاتب، تکنولوژیها و اپلیکیشنها میشود. همچنین درخصوص سرمایهگذاریهای صورت گرفته در زمینه هوش مصنوعی ۴ صنعت در زمینه “خودروهای خودران” با اختصاص ده درصد از کل هزینهها، “حوزه سلامت”، “حوزه ویدئو” و “حوزه مالی” بیشترین حوزههایی هستند که جذب سرمایه را در حوزه AI داشتهاند.
جامه بزرگ افزود: سه صنعت در ایران بیشترین متقاضی را در زمینه سرمایهگذاری در هوش مصنوعی خواهند داشت که یکی در زمینه “صنعت مالی” است که هماینک نیز سرمایهگذاریهای زیادی در این خصوص صورت گرفته است. حوزه دوم، “حوزه سلامت” است که باتوجه به آنلاین شدن نسخه و پروندههای پزشکی و جمعآوری دیتاها که به تازگی در ایران آغاز شده است بسیار تاثیرگذار خواهد بود. و حوزه سوم استفاده از هوش مصنوعی در بازار “ریتیل یا خردهفروشی” با توجه به بازار مصرفی بزرگ کشور است که ۲۵ درصد از تولید کل ناخالص کشور را دربرمیگیرد.
استقبال شناسا از طرحهای نوآورانه در زمینه هوش مصنوعی
در پایان دکتر “حامد ساجدی” مدیرعامل شرکت شناسا، ضمن خیرمقدم به حاضرین گفت: شناسا به عنوان شبکه نوآوری، ارزشآفرینی و سرمایهگذاری ایرانی علاقهمند به حضور، مشارکت و همافزایی میان بازیگران اکوسیستم استارتاپی برای دستیابی به محصولات نوآورانه داخلی است و امیدواریم تلاشهایی که صورت میگیرد منجر به ارزشآفرینی گردد.
وی افزود: هوش مصنوعی و کاربردهای آن موضوع بسیار مهمی است که در عین حال پاسخ به چگونگی مواجهه با آن چالشی جدی خواهد بود.
ساجدی گفت: موضوع هوش مصنوعی دور از دسترس نیست ولی باید دید که به چه میزان میتوان از ظرفیتهای آن در صنایع مختلف بهره برد. اکنون نیز باید ظرفیتهای هوش مصنوعی و راهکارهای به کارگیری آن در صنایع به دقت و با صرف زمان و هزینه مورد بررسی قرار گیرد.
گفتنی است؛ شناسا به عنوان یک شرکت ارزشآفرین و سرمایهگذار ایرانی با ترسیم نقشه راه برای توسعه کسب و کارهای نوین در حوزه هوش مصنوعی، برگزاری نشستهای تخصصی در این زمینه را به منظور بهرهگیری از ظرفیت تیمهای توانمند ایرانی در چشمانداز فعالیتهای پیش روی خود قرار داده است.