شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی در این رابطه می گوید: فشار اقتصادی و معیشتی بر مردم در حد بی سابقهای افزایش یافته و حالا در کنار اقشار محروم جامعه و اصناف کم درآمد، جامعه حقوق بگیران هم تحت فشار هستند. عبدالرضا مصری با انتقاد از تصمیمات مقطعی، اظهار کرد: تصمیمات مقطعی و یک شبه اوضاع کشور را بهتر نمی کند و نقد ما هم در مجلس همین است که دولت باید واقعا برنامه ای برای اقتصاد کشور داشته باشد.
وی افزود: در جلسه با وزیر صمت در مجلس از همین برنامه های یک شبه انتقاد شد که یک بار ارز نیمایی می دهند، یک بار ارز ۴۲۰۰ و… و هیچ اتفاق خوبی برای بهبود وضعیت اقتصاد کشور نمی افتد و سود این کارها در جیب یک عده خاص و یک عده دلال میرود. مصری افزود: برنامه های یک شبه و مقطعی فقط ایجاد رانت کرده و از قِبَل آن سلطان برنج، سلطان دارو و هر سلطان دیگری زاده می شود و فشار و سختیاش برای مردم باقی می ماند.
وی به گرانی اقلام اساسی مورد نیاز مردم اشاره کرد وافزود: تمام این اقلام با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود و به هیچ عنوان نباید قیمت آنها گران شود، اما افزایش قیمت این اقلام اساسی که با ارز دولتی وارد شده، بیش از سایر اقلام بوده است. مصری افزود: وقتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی «دارو» وارد می کنیم، چرا باید این کالای مورد نیاز مردم گران شود، چه کسی این میان از ارز ۴۲۰۰ تومانی سود می برد. سود همه اینها فقط در جیب یک عده دلال می رود.
این نماینده مجلس به طرحی که دو سال پیش در مجلس مطرح شد و دولت با آن مخالفت کرد اشاره کرد و افزود: دو سال پیش طرحی را به مجلس بردیم که بر اساس آن ۱۴ میلیارد دلاری که به صورت ارز دولتی قرار بود صرف واردات کالا شود را دولت صرف واردات کالای اساسی کرده و این کالاها بصورت سهمیه بندی در اختیار مردم قرار گیرد که این طرح با مخالفت مواجه شد. ۱۴ میلیارد دلار را به چند وارد کننده دادند و هیچ کالایی به قیمت ارزان دست مردم نرسید و فشار بر مردم مضاعف شد و تهش یک عده خاص سود بردند. مصری با بیان اینکه اوضاع معیشت مردم بد است و دولت باید برنامه اقتصادی برای بهبود این شرایط ارائه کند، گفت: در اوضاع کنونی باید به دنبال راهکارهای عملیاتی بود. در همین راستا مقام معظم رهبری به سران قوا اجازه دادند که هر تصمیمی که به بهبود شرایط کشور کمک می کند، بگیرند و نیاز به مسیر طولانی تایید مجلس و نهادهای دیگری نباشد.
نگرانی بزرگ معیشتی مردم
مسعود دانشمند، اقتصاددان
ضعف دستگاههای نظارتی در کنار تحرم ها می تواند موجب بروز مشکلات اقتصادی که گرانی نیز جزئی از آنهاست را موجب شود. اما اینکه بخواهیم به صورت اصولی دلیل گرانی ها را توضیح بدهیم باید به مدیریت دولت و ضعف نظارت اشاره داشته باشیم. خواب دستگاههای نظارتی و همچنین وجود مشکلات خارجی مزید بر علا شده است تا بار رشد قمیت ها تنها بر دوش کم درآمدها و اقشار آسیب پذیر بیفتد. دهک های ثروتمند هم که هیچ گاه آثاری از تورم و گرانی را احساس نخواهند کرد. اما تولید و اشتغال در این زمینه می تواند راهی برای آینده باز کند. توجه دولت به تولید داخلی البته در کنار رفع موانع تولید و تهیه و تامین مواد اولیه می تواند راه را برای کاهش قیمت ها هموار سازد. این در حالی است که در شرایطی که دستمزدها نیز کفاف افزایش قیمت ها را نمی دهد در این بین تولید می تواند با ایجاد اشتغال به کمک مردم بشتابد تا از این راه کمی جبران این تورم را داشته باشیم.
بنابراین آنچه بازار کالاهای اساسی را دچار مشکل کرده، مدیریت ضعیف و خواب دستگاههای نظارتی است. در وضعیت فعلی دولت نوسان نرخ ارز و تحریمهای بینالمللی را مقصر تمام آشفتگیها میداند اما اینکه بازار در چنین شرایطی قرار دارد، حاکی از مدیریت ضعیف دولت است که باعث شده حتی خرید میوه و ترهبار نیز جزو دغدغههای مردم باشد. در این شرایط باید بستر رشد اقتصادی فراهم شود. این مهم نیز با تکیه بر صادرات و رونق تولید امکان پذیر خواهد بود. بعید میدانم که با این وضعیت تورم، دستمزدها، بازار سرمایه و بالا رفتن شاخص ققر و فلاکت، چشم انداز روشنی پیش روی اقتصاد ایران باشد، دولت هم که تغییر کند دوباره این دور باطل تکرار خواهد شد.
از سوی دیگر قطعا دو سوم واردات کشور یا همان کالاهای اساسی که باید با قیمت ارزان و ارز دولتی به دست مردم برسد با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشده است اینکه در حال حاضر تصمیم به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته شده و همچنان مشخص نیست که با چه نرخی قرار است کالاهای اساسی مردم وارد شود موجب نگرانی بزرگی برای مردم بخصوص اقشار ضعیف جامعه شده است. همین اتفاقات که ناشی از مدیریت ضعیف است بر گرانی ها دامن می زند و دولت می بایست هر تصمیمی را با کار کارشناسی و بررسی تبعات آن اتخاذ کند. در واقع دولت نمیتواند با وضعیتی که در پیش گرفته از پس افزایش قیمتها برآید مگر اینکه دست از سر اقتصاد بردارد و روابط اقتصادی جدیدی را تعریف کند. در غیر این صورت وضعیت بد امسال شاید به سال بعد هم برسد.