چهارشنبه , ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اصلی / اسلایدر / کوچک تر شدن سفره ها
کوچک تر شدن سفره ها

هزینه خانوارهای ایرانی بیش از ۴۶ درصد افزایش یافت

کوچک تر شدن سفره ها

کسب و کار نیوز - از سال ۹۴ تا ابتدای سال ۹۹، میزان درآمد خانوارهای ایرانی به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده اما به شکل همزمان، هزینه خانوارها نیز افزایش یافته و همین امر فشار را بر اقشار کم درآمد جامعه افزایش داده است. خانوارهای ایرانی در ماه گذشته بیش از ۴۶ درصد نسبت به پارسال افزایش هزینه داشتند. گزارشی که اخیرا مرکز آمار در رابطه با وضعیت تورم در دی ماه منتشر کرد از افزایش قیمت ها حکایت داشت. این در حالی است که نرخ تورم نقطه به نقطه که نشان دهنده تغییر شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل است با افزایش ۱.۴درصدی نسبت به آذر ماه مواجه شده و به ۴۶.۲ درصد رسیده است. بر این اساس هزینه خانوارها به طور میانگین برای خرید کالا و خدمات تا ۴۶.۲ درصد نسبت به دی ماه سال گذشته افزایش دارد.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، در بین کالا و خدمات مورد استفاده مردم هزینه خرید خوراکی ها و آشامیدنی ها به طور میانگین ۶۰ درصد رشد دارد این در حالی است که در بین آنها بالاترین افزایش قیمت با ۹۰درصد به روغن ها و چربی ها و بعد از آن با ۷۳.۴ درصد به گروه شیر، پنیر و تخم مرغ اختصاص دارد. درسایر کالا و خدمات، گروه مبلمان و لوازم خانگی با ۶۴.۱ و همچنین حمل و نقل با ۶۲.۵ درصد افزایش بیشتری نسبت به سایرین در مقایسه با پارسال دارد.

بررسی شاخص تورم نشان می دهد که هیچ یک از کالاها و خدمات در مقایسه با دی ماه سال گذشته با کاهش قیمت مواجه نشده اند. اما تورم ماهانه که بیانگر تغییر شاخص نسبت به ماه قبل  است کاهش داشته و ۱.۸درصد گزارش شده است. در دی ماه گروه گوشت قرمز و سفید و همچنین گوشت قرمز و گوشت ماکیان به ترتیب ۶.۹  و ۸.۵  درصد کاهش قیمت دارد. از سویی گروه سبزیجات نیز ۹ درصد و آب و برق و سوخت تا ۲.۶  درصد ارزان شده است. در مورد تورم سالانه نیز نرخ تورم به ۳۲.۲ درصد در دی ماه رسیده که نسبت به آذر ماه ۱.۷ درصد افزایش دارد در بین کالا و خدمات بالاترین تورم سالانه به حمل و نقل با ۶۵.۴ درصد اختصاص دارد.

این در حالی است که ارزیابی‌های صورت گرفته از سوی مرکز آمار نشان می‌دهد که بر خلاف تصور ابتدایی از شرایط موجود، میزان افزایش درآمد صورت گرفته در جامعه، بیش از میزان افزایش هزینه‌ها بوده است. این سازمان می‌گوید که در یک بازه پنج ساله، میزان درآمد خانوار شهری ۹۸ درصد رشد کرده اما در همین مدت میزان هزینه‌ها، افزایشی ۸۰ درصدی داشته است. با این وجود بررسی جزئی‌تر آمارها از افزایش قطعی هزینه‌ها در میان اقشار کم درآمد خبر می‌دهد.

تهدید سفره ها با تورم و گرانی

آلبرت بغزیان، اقتصاددان

کمتر از ۳۰ درصد از مردم جامعه از رفاه نسبی برخودار هستند که دلایل بسیاری برای این مهم وجود دارد. متاسفانه کاهش رفاه به دلیل رشد تورم نیز اتفاق افتاده است. دلیل تورم هم نرخ ارز بالایی است که قیمت تمام‌شده کالاها را افزایش ‌داده است. نرخ ارز بالا و تورم معیشت خانوارها و مسائلی همچون واردات را تحت تاثیر قرار می‌دهد‌. دولت نباید اجازه می‌داد قیمت‌ها به قدری افزایش پیدا کند که داد مردم درآید و بعد به فکر کنترل آن باشد. ساده‌ترین مثال آن همین وضعیت قیمت مرغ است. دولت که می‌داند این قوت مردم است و در مسیر افزای قیمت قرار گرفته پس باید خیلی پیش از آنکه به اینجا برسد، مساله را مدیریت کند.

به هر ترتیب این موضوع را باید از مسوولان دولتی پیگیری کرد که چرا با وجودی که قیمت ارز برای مدتی ثبات داشته و اکنون نیز در حال ریزش است چندان تغییری در قیمت ها دیده نمی شود و برخی از کالاها باز هم گران‌تر شده است. این در حالی است که نظارتی هم بر قیمت‌ها وجود ندارد. از گرانی خودرو گرفته تا محصولات لبنی، تمام کالاها افزایش قیمت داشته اند و علت اصلی آن طمع برخی از افراد است که به بهانه‌های مختلف قیمت‌ها را هر روز بالا می‌برند و هیچ کس حاضر نیست قیمت‌ها را پایین بیاورد.

بسیاری از کالاهایی هم که امروزه ادعا می‌شود در گمرکات کشور رسوب شده‌اند، یا مشکلاتی که در ثبت سفارش کالا وجود دارند، نتیجه همین عدم نظارت دولت در بازار است که اگر حل شود، به‌هیچ‌عنوان نه کمبودی در بازار رخ خواهد داد و نه دولت مجبور به پرداخت یارانه خواهد شد. از سوی دیگر افزایش تورم برای دهک‌های بالا اتفاقی مثبت است چراکه در دوران تورم ارزش دارایی‌های‌شان چند برابر می‌شود اما در مقابل ما دهک‌های پایین را داریم. دهک‌های پایین تورم را بیشتر در سبد هزینه‌های‌شان که عموما کالاهای اساسی است احساس می‌کنند. این خانوارها نمی‌توانند سبد کالاهای اساسی‌شان را تغییر بدهند، چراکه حذف کالاهای اساسی چالش‌های سلامتی و اجتماعی را به همراه خواهد داشت. به عبارت دیگر افزایش تورم و حذف کالاهای اساسی سلامت خانوارهای کم‌درآمد را تهدید می‌کند.

 

 

همچنین مطالعه کنید:

قیمت پیاز با مدیریت صادرات متعادل می‌شود

به گزارش کسب و کار نیوز، اسداله کارگر گفت: بررسی ها نشان می دهد که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.