صفحه اصلی / اسلایدر / بازار مسکن در آستانه رونق
بازار مسکن در آستانه رونق

با وجود اعلام کاهش قیمت مسکن ازسوی مرکز آمار، این مساله در بازار محسوس نیست

بازار مسکن در آستانه رونق

کسب و کار نیوز - بازارهای موازی در حالی با شوک سیاسی به کما رفته اند که بازار مسکن به عنوان آخرین حلقه این زنجیره اندک تاثیری پذیرفته و آمارهای رسمی کاهش قیمت را مخابره می کنند.

بازارهای موازی در حالی با شوک سیاسی به کما رفته اند که بازار مسکن به عنوان آخرین حلقه این زنجیره اندک تاثیری پذیرفته و آمارهای رسمی کاهش قیمت را مخابره می کنند؛ این در حالی است که با بیدار شدن این بازار از خواب زمستانی و قدم رنجه کردن خریداران و فروشندگان به این بازار، مسکن می رود تا با ملتهب شدن سایر بازارها، دوباره شاهد افزایش قیمت باشد.

دومین تایید از نزول قیمت ها در املاک پایتخت

آخرین گزارش مرکز آمار ایران از شاخص های قیمت املاک در آذر ماه، اطلاعات اولیه کاهش قیمت مسکن در تهران را تایید می کند و نشان می دهد طی این ماه در تهران متوسط قیمت مسکن ۸.۵ درصد نسبت به ماه قبل از آن ارزان تر شده است؛ یعنی قیمت ها نه تنها رشد نکرده بلکه بیش از ۸ درصد نیز افت داشته است. گزارش مرکز آمار پس از گزارش بانک مرکزی تایید دومی از افت متوسط قیمت مسکن در تهران است. کارشناسان با اشاره به اینکه تنها اتفاقی که می تواند به سرعت توضیح دهنده این روند در بازار مسکن باشد اتفاقات حوزه سیاسی است می گویند: از نیمه دوم آبان که ترامپ شکست خورد انتظارات منفی نسبت به آینده تعدیل شد. با تعدیل انتظارات منفی ابتدا سرعت تبدیل پول نقد به دارایی کاهش یافت. این سرعت به گونه ای بود که در آذر ماه بر حجم پول موجود در اقتصاد ایران افزوده نشد.

جزئیات کاهش قیمت مسکن در آذرماه

مرکز آمار «اطلاعات بدون نویز» از تغییرات قیمت مسکن منتشر کرد. داده‌های جدید با محاسبه «شاخص قیمت مسکن به روش هدانیک» نشان می‌دهد بهای متوسط آپارتمان‌های فروخته‌شده در تهران طی آذرماه بیش از ۸ درصد نسبت به آبان کاهش یافته است.
این میزان رشد منفی بیانگر «سقوط» یا همان ابرریزش قیمت مسکن در ماه پایانی پاییز است. پیش‌تر بانک مرکزی از ریزش یک درصدی میانگین قیمت مسکن در آذر خبر داده بود. در گزارش جدید، اثر متغیرهایی همچون «عمربنا، موقعیت منطقه‌ای و مساحت آپارتمان‌ها» بر قیمت میانگین حذف شده است.
سومین و تازه‌ترین آمار درخصوص تحولات بازار مسکن شهر تهران در آذرماه امسال، از وقوع «ابرریزش» قیمتی در این ماه حکایت دارد. اطلاعات این گزارش رسمی که از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد نشان می‌دهد تورم ماهانه مسکن در آذرماه -به جز برخی ماه‌های فروردین که مقطع زمانی استثنا در بازار مسکن محسوب می‌شود- به پایین‌ترین حد نسبت به دست‌کم ۶ سال گذشته که اطلاعات قیمتی بازار مسکن شهر تهران به‌صورت رسمی منتشر می‌شود، رسیده است. این آمار بعد از اطلاعات اولیه و غیررسمی داده‌های مربوط به قیمت مسکن در شهر تهران و گزارش رسمی بانک مرکزی درخصوص تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران، سومین آمار تحولات قیمت بازار مسکن پایتخت در آذرماه است. در این گزارش که با روش آماری «هدانیک» انجام شده است، شاخص قیمت مسکن شهر تهران پس از کسر نویزهای قیمتی، اعلام شده است. این شاخص نشان‌دهنده ابرریزش تورمی مسکن شهر تهران در آخرین ماه از فصل پاییز است.
«کسب و کار» در گفتگو با یک کارشناس، چشم انداز بازار مسکن را بررسی می کند.

جهش قیمت مسکن با التهابات بازارهای مالی

منصور غیبی، کارشناس اقتصاد مسکن
بررسی شاخص های مختلف اختصاصی بازار مسکن و آیتم های آن نشان دهنده پایداری قیمت و عدم تغییر محسوس قیمت در این بازار است. این در حالی است که بازارهای موازی مسکن مثل بورس شاهد ابرریزش بوده اند. در این میان حوزه اقتصاد مسکن توانسته یک نُرم عادی و منطقی کاهش قیمت را در پیش بگیرد و این مساله نشان می دهد که این بازار توان مجدد احیا و رونق خود را در ماه های آتی و فصل عید خواهد داشت و معامله در این حوزه انجام خواهد شد. کما اینکه مطالعات میدانی نشان می دهد خریداران و فروشندگان در حال حاضر در بازار به طور جدی هستند و بازدید می روند و بازار در آستانه ورود به فاز رونق است.
شاید یک سری افراد و ذی نفعان در این بازار و نمایندگان مجلس می خواهند به گونه ای ریزش قیمت در بازار را تبلیغ و نهادینه کرده و به این ریزش دل خوش کنند؛ ولی واقعیت چیز دیگری است. مطالعات ۳۶ سال گذشته در حوزه اقتصاد مسکن در بازه های زمانی ۶ سال یک بار این واقعیت را به ما نشان می دهد که زمانی که مسکن در حدود ۲۵۰ تا ۲۶۰ درصد افزایش قیمت می یابد برگشت دوره منفی بین ۱۱ تا ۲۵ درصد بوده است. لذا ابرریزشی در این فضا نیست و اتفاقا خبر خوب برای اقتصاد مسکن این است که کم کم حضور خریداران، دید و بازدید برای اقدام به خرید و اقدام به فرایند معامله در بازار افزایش یافته است.
این به معنای این است که این بازار در حال خروج از رکود و حرکت به سمت رونق معاملات است.
این ریزش در بازه آبان و آذر تا ۱۵ درصد رخ داده است و دلیل آن به اقتصاد ملی برمی گردد. وقتی تراز اقتصادی منفی است، زیرمجموعه های آن در حوزه اقتصاد که می تواند باعث شکوفایی، غنا و تولید ثروت در جامعه شود به نوعی با مشکل مواجه است و مسکن نیز مستثنی نیست. حوزه اقتصاد مسکن نزدیک به ۲۳ درصد از فضای اقتصادی ما را در صورت رونق و فعال بودن حوزه ساخت و ساز و فضای تولید مصالح ساختمانی، خدمات فنی مهندسی، صادرات و واردات اقتصاد ما به حرکت وامی دارد.
نکته مثبت این است که حوزه اقتصاد مسکن یک حوزه خودزاست به این شکل که منتظر سیاست گذاری های قاعدتا ناقص، عقیم و غلط سیاست گذاران و قانون گذاران نمی ماند و خودش شروع به تولید ثروت می کند. در نتیجه اگر اینها را کنار هم قرار دهیم این دوره خودشکوفایی در حوزه اقتصاد مسکن شکل خواهد گرفت زیرا در آستانه نزدیکی به عید قرار داریم و وقت خرید کلنگی ها و اقدام به ساخت و ساز برای سال آینده از سوی سازندگان مطرح است. همچنین کسانی که می خواهند خانه خود را عوض کنند، اقدام به خرید و فروش خواهند کرد و این معاملات در دل خود یک رونق نسبی را در پی خواهد داشت.

همچنین مطالعه کنید:

رشد ۲۰ درصدی تخصیص اعتبارات عمرانی در سال گذشته/ بودجه ۱۴۰۳ فاقد کسری است

به گزارش کسب و کار نیوز، داود منظور در صفحه خودش در فضای مجازی نوشت: …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.