صفحه اصلی / اسلایدر / هجوم دلال‌ها برای فروش دلار
هجوم دلال‌ها برای فروش دلار

با وجود صعود دلار در بازار جهانی، دلار در بازار ایران ریزش کرد

هجوم دلال‌ها برای فروش دلار

کسب و کار نیوز - اتفاقات کنگره آمریکا کافی بود تا شوکی به بازارهای مالی در جهان و البته ایران وارد شود.

به گزارش کسب و کار نیوز، دلار که تا دیروز سودای مرزشکنی های پی در پی را در سر داشت و می رفت تا پله های ترقی را طی کند، با خبر قبول شکست ترامپ و به تبع کاهش فشار حداکثری از ایران، اندک اندک به سقوط سر سپرد.
در این میان صرافی ملی که در آغاز روز در چند پرده قیمت دلار را تا ۳۰۰ تومان کاهش داد، در میانه روز به نرخ ۲۵۵۰۰ تومان اکتفا کرد و معاملات هفته را به پایان برد. در مقابل دلار در بازار آزاد همچنان در تب و تاب است و تا ۲۵۴۵۰ تومان را تجربه کرده است. هرچند دلالان در معاملات شبانه همچنان از تکاپو نمی ایستند و احتمال اندک افزایشی می رود.
اخبار رسیده از شورش در کنگره آمریکا کافی بود تا بازارهای مالی در جهان و البته ایران دچار تنش شوند. تا جایی که دلال‌ها در چهارراه استانبول درپی کاهش شدید دلار به دلیل شورش در کنگره آمریکا و پذیرش شکست تمام عیار ترامپ برای فروش دلار تجمع کردند.
در این میان سناریوهای مختلفی برای بازار ارز ایران متصور است زیرا فاندهای افزایشی زیادی برای دلار تهران وجود دارد. «خروجی هرج و مرج فعلی انتخاباتی آمریکا»، «لشکرکشی کره جنوبی به خلیج فارس»، «دلار ۱۷,۵۰۰ تومانی در بودجه سال ۱۴۰۰»، «وضعیت اف‌ای‌تی‌اف» و «رشد بالای نقدینگی و تورم» از جمله این فاندها هستند.
با وجود تمام این پیش بینی ها حتی اگر انتظار داشته باشیم که طی ماه ها و هفته های آینده قیمت طلا به اوج های جدیدی دست پیدا کند در حال حاضر طلا در حال خداحافظی با اوج های به دست آمده در این چند روز است. «کسب و کار» در گفتگو با یک کارشناس، چشم انداز مهم ترین متغیر اقتصادی را بررسی می کند.

ضرب آهنگ ملایم کاهش نرخ ارز

سید کمیل طیبی، اقتصاددان
بازارهای دارایی و به ویژه بازار ارز به شدت تحت تاثیر تنش های سیاسی قرار داشت. این تنش ها به علاوه شدت گرفتن تحریم ها یا مشکلات اقتصادی ناشی از کرونا التهاباتی را در بازار ارز شدت بخشید. در حال حاضر با اعلام خبر تولید واکسن به نظر می رسد دوره این بیماری زودتر از آنچه انتظار می رفت، رو به پایان است و این نشان دهنده آغاز یک سری فعالیت های جدید خدماتی است.
دومین نکته این است که التهابی که به دلیل فشار حداکثری علیه ایران تا پیش از انتخابات آمریکا وجود داشت، کم و تعدیل شده و حباب هایی که شکل گرفت، در حال شکسته شدن است. اتفاقاتی که در کنگره آمریکا نیز رخ داد، نمایانگر این بود که طرفداران ترامپ هم نتوانستند کاری کنند و عملا شکست خوردند. بنابراین با کاهش تنش ها در آمریکا، در آینده به تدریج آرامش نسبی به اقتصاد جهانی بازخواهد گشت، عرضه طلا بیشتر می شود و التهاب در بازارهای مختلف برای تقویت ارزش دلار به وجود نخواهد آمد و در اقتصاد ایران هم بدون تاثیر نیست. دنیای پیشرو هم شرایط پساکرونا را تجربه می کند و همین طور دوران ریاست جمهوری بایدن را.
در این فضا بحث قابل انتظار است که سرمایه خارجی به کشور جذب شود و انگیزه های سرمایه گذاری؛ چه داخلی و چه خارجی، افزایش پیدا کند. صحبت های رئیس دولت هم حاکی از موضع گیری در این زمینه است و نشان می دهد که به دنبال جذب سرمایه گذاری خارجی است. از طرفی قیمت ها در بازار نفت به دلیل کاهش تولید یک میلیون بشکه ای نفت عربستان افزایش پیدا کرد. مجموع این موارد در شکستن حباب های بازارهای دارایی و به خصوص بازار سکه و ارز بدون تاثیر نخواهد بود. در کنار این موارد، چشم انداز مثبتی نیز مبنی بر افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی ما وجود دارد. به عبارت دیگر انتظارات منفی تبدیل به انتظارات مثبت شده است.
در حال حاضر دامنه نوسانات ارز کمی هموارتر شده و انتظار ریزش شدید را تا هفته دیگر نباید داشته باشیم. حتی ضرب آهنگ تغییراتی که در قیمت ها اتفاق می افتد به صورت ملایم است. تجربه یک ماهه اخیر نشان می دهد که نوسان و شرایط الاکلنگی در بازار ارز وجود داشته و قیمت ارز در یک روز ۳۰۰ تومان افزایش و کاهش داشته است.
پس در بازه یک ماهه روند ملایم کاهشی را در نرخ ارز بین دامنه ۲۴ تا ۲۶ هزار تومان در پیش داریم و فراموش نکنیم که تورم همچنان در اقتصاد ما وجود دارد. حتی در این میان به دلیل تورم، بازار ارز می تواند نسبت به ریزش بیشتر مقاوم شود. در شرایطی که تورم در کشور وجود دارد، وقتی قیمت ها بخواهد واقعی شود براساس شاخص تورم است. پیش بینی هم این است که تورم تا ۶ ماه آینده، ۳۰ درصد باشد. ازآنجا که تورم یک متغیر درون زاست به رشد اقتصادی وابسته است و رشد اقتصادی ما نیز مناسب نیست و بستگی به این دارد که سرمایه گذاری اتفاق بیفتد. اثر سرمایه گذاری نیز بلندمدت است؛ یعنی بازده سرمایه گذاری بلندمدت است. بنابراین با توجه به چشم انداز تورم پیش رو و شرایط نامناسب رشد اقتصادی، در کوتاه و میان مدت شاهد ثبات قیمت دلار خواهیم بود و محتمل است که دلار در کانال ۲۳ تا ۲۵ هزار تومان نوسان داشته باشد.

همچنین مطالعه کنید:

رویکرد دولت سیزدهم توسعه بخش تعاون است/ تحقق شعار سال با رونق تعاونی‌ها

به گزارش کسب و کار نیوز ، «حامد ویس کرمی»، معاون امور تعاون وزارت تعاون، …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.