چهارشنبه , ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اصلی / سرخط خبرها / بازندگان ریزش دلار

لطفعلی بخشی، اقتصاددان

بازندگان ریزش دلار

کسب و کار نیوز - بیشتر فعالان بازار ارز به دنبال سفته بازی هستند که ارز بخرند و به قیمت بالاتر بفروشند. این افراد به شدت اخبار را دنبال می کنند تا بتوانند تفسیری در مورد چشم انداز این بازار داشته باشند. چشم انداز پیش رو برای این افراد چیست؟

سرمقاله- 
بیشتر فعالان بازار ارز به دنبال سفته بازی هستند که ارز بخرند و به قیمت بالاتر بفروشند. این افراد به شدت اخبار را دنبال می کنند تا بتوانند تفسیری در مورد چشم انداز این بازار داشته باشند. چشم انداز پیش رو برای این افراد چیست؟ در آمریکا «بایدن» رئیس جمهور شده و تیم او همان تیمی است که در برجام بودند و نظرشان در مورد برجام مثبت است و مرتب نیز اعلام می کنند که ما به برجام برمی گردیم. برگشت آمریکا به برجام به این معناست که ایران دومرتبه می تواند حدود ۲ میلیون بشکه نفت بفروشد. وقتی نفت ایران تحریم شد، دولت از این درآمد ارزی محروم شد. طبیعتا عرضه ارز در کشور به شدت کاهش پیدا کرد. به همین دلیل قیمت ارز به شدت بالا رفت. حالا که چشم انداز از دید عده ای این گونه است که تحریم نفت حذف می شود و دو مرتبه ما نفت خواهیم فروخت و عرضه ارز به روال سابق برخواهد گشت، طبیعتا مساله کمبود ارز به صورت قبلی مطرح نیست و قیمت ارز نزولی است. با توجه به این چشم انداز، کسانی که ارز را خریده بودند که به قیمت بالاتر بفروشند در حال حاضر آن را به قیمت های پایین تر می فروشند چون چشم انداز و تحلیل آنها این است که قیمت ارز ممکن است از این هم پایین تر بیاید. این چشم انداز با تکیه زدن «بایدن» به صندلی ریاست جمهوری جنبه واقعی می گیرد. رئیس جمهور نوورود آمریکا به برجام برمی گردد؛ اما ممکن است شرط و شروط هایی بگذارد که این روند را دشوار کند. بنابراین دومرتبه این وضعیت دچار نوسان خواهد شد. در واقع گروه هایی که از این محل می خواهند ارز بخرند و بفروشند، با توجه به این چشم انداز تصمیم می گیرند که ارزهای خود را به بازار عرضه کنند.
گروه دوم گروهی هستند که دست به خرید دلار می زنند زیرا تحلیلشان این است که «بایدن» قصد بازگشت به برجام را دارد؛ ولی تحریم ها به این راحتی لغو نخواهد شد. طبیعتا از نظر آنها زمان خوبی است که ارز را به قیمت پایین بخرند و در زمانی نه چندان دور به قیمت بالاتر بفروشند. بنابراین اینجا بحث قیمت های انتظاری برای ارز است که افراد این چشم انداز را چگونه می بینند. پس آنها که می فروشند چشم انداز را مثبت می بینند که به زودی فروش نفت ایران و عرضه ارز افزایش می یابد و قیمت ارز سقوط می کند ولی در مقابل کسانی که معتقدند تحریم نفت ایران لغو نخواهد شد جزو گروه هایی هستند که در صف خرید قرار می گیرند.
چشم انداز منطقی این است که حتی اگر آمریکا تحریم های ما را لغو کند و ما بتوانیم دوباره نفت بفروشیم، وصول پول آن چندان آسان نیست زیرا جزو اف‌ای‌تی‌اف (FATF) نیستیم و در لیست سیاه آنها قرار داریم. بنابراین حتی اگر نفت هم بفروشیم، وصول پول آن چندان راحت نخواهد بود. قیمت دلار به ده ها پارامتر وابسته است که ما خبر نداریم. بنابراین پیش بینی نرخ آن در آینده بدون در نظر گرفتن این پارامترها راه به خطا خواهد بود. از طرفی اطلاعات ما بسیار محدود و در حد اطلاعاتی است که از رسانه ها منعکس می شود. خیلی از دولت های جهان و ازجمله دولت فعلی کشور تمام سیاست های خود را در رسانه ها جار نمی زنند. این تحلیل ها برمبنای اطلاعات محدود است یعنی قطعا دولتمردان ایرانی و آمریکایی خبرهای بیشتری دارند ولی منطقا تمام اطلاعات خود را در اختیار رسانه ها نمی گذارند. بنابراین باید در انتظار بنشینیم و ببینیم که روند وقایع به کدام سو خواهد رفت.

همچنین مطالعه کنید:

بدهی‌های ایران تا سال ۱۴۰۲ را به صفر رساندیم

به گزارش کسب و کار نیوز ، احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی در حاشیه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.