صفحه اصلی / اسلایدر / ریزش بازارها و تب فروش
ریزش بازارها و تب فروش

شاخص بورس و قیمت ها در بازار ارز، سکه و طلا ریزش کرد

ریزش بازارها و تب فروش

کسب و کار نیوز - دلار که این روزها بر موج افزایش قیمت سوار بود، تحت تاثیر عواملی روز گذشته را ناکام طی کرد.

 

به گزارش کسب و کار نیوز، «ابتلای ترامپ به کرونا و کم شدن فشار آمریکا به ایران»، «رفع کامل تعهدات ارزی بیش از ۲ هزار صادرکننده و افزایش سرعت بازگشت ارز به نیما» و «خبر خوش همتی در مورد آزادسازی منابع بلوکه شده ارزی» دست به دست هم داد تا دلار سرکش ماه های گذشته را برای مقطعی کوتاه رام کند.

این در حالی است که بازارساز ارزی کاهش قیمت صرافی ملی را شتاب داده است؛ به‌طوری که روز یکشنبه قیمت در ساعت دو ظهر نسبت به ابتدای روز ۷۳۰ تومان نزول و حتی در یک روز ۴ بار کاهشی نسبی را تجربه کرد. در آخرین قیمت اعلامی صرافی ملی قیمت دلار برای فروش خط ۲۷ هزار تومان آرام گرفت که در مقایسه باقیمت بسته‌شده دیروز ۱۴۵۰ تومان پایین‌تر است. در واقع بازارساز بیش از ۵ درصد قیمت دلار را در روز یکشنبه کاهش داده است.

واکنش فوری سکه به کاهش قیمت دلار

قیمت سکه نیز روز یکشنبه نسبت به روز شنبه یک میلیون تومان کاهش یافت و به ۱۳ میلیون ۸۰۰ هزار تومان رسید. با توجه به تعطیلی بازارهای جهانی، به نظر می‌رسد قیمت سکه تحت تاثیر روند کاهشی نرخ دلار افت کرده است. اینکه افت دلار باعث ریزش سکه می‌شود، به دلیل حبابی است که در بازار سکه وجود دارد. سکه پیش از این تحت تاثیر افزایش نرخ دلار جهش قیمتی داشت و امروز نیز به کاهش قیمت دلار واکنش نشان داد. با ریزش یک میلیون تومانی قیمت سکه، حباب سکه به کمتر از یک میلیون تومان کاهش یافت. حباب نزدیک به یک میلیون تومانی سکه نشان می‌دهد که قیمت سکه می‌تواند باز هم کاهش یابد.

شاخص کل بورس هم عقب نشست

بورس از کاهش قیمت دلار متأثر شد. در پایان معاملات امروز بازار سهام، به دلیل فشار عرضه در نمادهای شاخص‌ساز شاخص کل ۱٫۵ درصد افت کرد. این موج عرضه که احتمالا به دلیل ممنوعیت نوسان‌گیری روزانه به امروز موکول شده بود، از تقاضا قدرتمندتر ظاهر شد و روند بازار را نزولی کرد. امروز حقوقی‌های بازار نمادهای کگل، کچاد، فولاد و فملی را حمایت کردند. حجم خرید حقوقی‌ها در این نمادها بالای ۳۰ درصد از حجم تمام معاملات بود. ارزش معاملات امروز حتی نسبت به دیروز نیز افزایش داشت و به رقم ۱۴ هزار میلیارد رسید. کاهش نرخ ارز در بازار آزاد و صرافی ملی با روند منفی بازار سهام امروز همراه شد و به نظر می‌رسد روند منفی بازار که به دلیل فشار عرضه بوده این فشار تخلیه شده و ادامه روند بازار متعادل است. گروه‌های خودرو، شیمیایی و فلزات اساسی برترین گروه‌های صنعت بودند اما در میان این گروه‌ها فقط خودرویی‌ها در رنج مثبت معامله شدند.

«کسب و کار» ریزش روانی در بازارها را در گفتگو با یک کارشناس بررسی می کند.

کاهش مقطعی نرخ دلار تهران با بیماری ترامپ

سید کمیل طیبی، اقتصاددان

قیمت دلار این روزها افت و خیزهای زیادی را تجربه می کند و این نوسان تنها افزایشی نیست و گاه کاهش را به دنبال دارد. این پرنوسان بودن به عدم قطعیت یا نااطمینانی در بازار ارز برمی گردد. بنابراین روند آتی بازار به سختی قابل پیش بینی است. آنچه مسلم است این است که بازارساز باید در راستای ثبات نرخ حرکت کند؛ چراکه نوسان در این بازار به شدت آسیب زاست.

انتظارات تورمی نشان از روند افزایشی نرخ ارز؛ اما سرشار از افت و خیز دارد. هرچند شوک های لحظه ای در بازارها به سرعت ممکن است قیمت را پایین بیاورد. در این میان نمی توان سهم تقاضا را نیز نادیده گرفت. وقتی قیمت ارز بی رویه افزایش می یابد، می تواند سطح تقاضا را پایین بیاورد. حداقل قدرت خرید از یک بخشی از جامعه گرفته می شود. این بخش می تواند واردکنندگان، سرمایه گذاران ارزی و حتی خانوارها باشند. از طرفی اخبار روزمره نیز می تواند روی نوسانات نرخ ارز تاثیرگذار باشد؛ در این راستا خبر رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر اینکه ۸ میلیارد دلار بلوکه شده در خارج از کشور آزاد می شود می تواند خبر نویددهنده ای برای قیمت ارز باشد. همچنین بیماری ترامپ نیز مزید بر علت شده تا کاهش نرخ ارز اتفاق بیفتد؛ چراکه با بیماری ترامپ فشارهای ثانیه ای و لحظه ای او بر ایران کم می شود و مسائل داخلی آمریکا را برجسته می کند و همین عامل باعث می شود او کمتر به سراغ اعمال تحریم ها برود. به طور کلی یک بار روانی ایجاد می کند که البته همه این اثرات کوتاه مدت است.

پیش بینی نرخ ارز برای یکی، دو ماه آینده به دلیل عدم قطعیت بسیار سخت است. این در حالی است که در چند ماه آینده دلار روند افزایشی خود را دنبال می کند ولی نمی توانیم بگوییم قطعا این پیش بینی اتفاق خواهد افتاد زیرا ممکن است همان سرنوشتی که بازار بورس پیدا کرد در بازار ارز نیز متجلی شود. در هر حال اگر شوک های تورمی ایجاد شود، انعکاس آن می تواند روی کاهش ارزش پول و افزایش قیمت ارز اثرگذار باشد؛ یعنی بحث قیمت ها و بحث نرخ ارز رابطه متقابلی پیدا کرده اند و زمانی که نرخ ارز افزایش پیدا می کند، اثرات آن به قیمت ها منتقل می شود و قیمت ها مجددا روند صعودی می گیرد و ارزش پول ملی کاهش پیدا می کند و در نرخ ارز اثرگذار است. در هر صورت نوسانات نرخ ارز اثرات تورمی دارد و وقتی اثرات تورمی تشدید می شود، رکود را تشدید می کند.

این در حالی است که افزایش یا کاهش نرخ دلار روی بازارهای مکمل نیز موثرند. نرخ ارز و گرانی آن علاوه بر بازار کالا می تواند در بازارهای دارایی هم التهاب به وجود بیاورد. اگر یک التهاب در بازار سکه اتفاق بیفتد این التهاب به بازار ارز، طلا و سرمایه هم انتقال پیدا می کند.

همچنین مطالعه کنید:

رشد ۲۰ درصدی تخصیص اعتبارات عمرانی در سال گذشته/ بودجه ۱۴۰۳ فاقد کسری است

به گزارش کسب و کار نیوز، داود منظور در صفحه خودش در فضای مجازی نوشت: …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.