به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا، دکتر حمید سوری عضو هیات علمی گروه اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگوی تفصیلی با ایسنا با اشاره به وقوع پیک سوم کرونا در تهران و برخی دلایل وقوع آن، عنوان کرد: تهران نسبت به سایر استانهای کشور ویژگیهای خاصی دارد، لذا کنترل و مدیریت اپیدمی و بحران در این کلان شهر مستلزم برنامهریزی و سیاستگذاریهای ویژهتری است.
برخی دلایل سخت و پیچیده بودن کنترل اپیدمی در تهران
وی تراکم بالای جمعیتی، حجم بالای ترددهای درون و برون شهری، رفتارهای اجتماعی و شیوههای متنوع زندگی در مناطق مختلف تهران را دلیل ویژه بودن شرایط اپیدمی در این استان عنوان کرد و گفت: به عنوان پایتخت کشور تعاملات متفاوتی در تهران وجود دارد که در کنار تفاوتهای منطقهای و محلی در خود تهران و حاشیه آن، طبیعتاً ترکیبی از انواع شیوهها و رفتارهای متنوع زندگی مشاهده میشود که همین مسایل مقابله با اپیدمی و کنترل آن را بسیار سخت و پیچیده میکند.
دکتر سوری افزود: همچنین در این شرایط مرتبا با تغییر سریع الگوی اپیدمی مواجه میشویم، اظهار کرد: برای مواجهه صحیح با این شرایط باید سیاستگذاریها و برنامهریزیها به سرعت تغییر کرده و اصلاح شود.
این اپیدمیولوژیست با بیان اینکه متاسفانه علیرغم تمام اقدامات صورت گرفته توسط ستاد مقابله با کرونای تهران، این استان و کل کشور وضعیت خوبی ندارد، با تاکید بر ضرورت تغییر و اصلاح رویکرد و سیاستها در قبال پاندمی کرونا، عنوان کرد: پیک سوم کرونا در حالی بوجود آمده که شاخصهای بیولوژیک و قدرت بیماریزایی ویروس تغییر چندانی نکرده و اگرچه جهشهایی داشته ولی در حد تاثیرگذاری بر قدرت بیماریزایی و اپیدمیولوژی بیماری نبوده است.
دکتر سوری با بیان اینکه الگوهای ابتلا نیز تغییر زیادی نداشته، اظهار کرد: برخلاف برخی گفتهها جمعیت مبتلایان نیز تغییری نکرده، بر اساس مطالعات صورت گرفته میانگین سنی مرگ ناشی از کرونا در تهران طی سه ماهه اول اپیدمی یعنی از اواخر بهمن تا اردیبهشت حدود ۶۹.۵ سال بوده و الان هم حدود ۶۹ سال است و یا میانگین سنی مبتلایان حدود ۵۵ سال بوده که الان نیز تفاوت چشمگیری نکرده است. البته نسبت ابتلا در خانمها نسبت به آقایون بیشتر شده که افزایش میزان مواجهه خانمها با ویروس نسبت به ماههای اول اپیدمی میتواند یکی از دلایل آن باشد.
انتقاد از اظهارنظرهای غیرتخصصی در رابطه با اصطلاحات اپیدمیولوژیک
این عضو هیات علمی گروه اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن انتقاد از برخی اظهارنظرهای غیرتخصصی در رابطه با اصطلاحات مرتبط با علم اپیدمیولوژی همچون موج اپیدمی، مهار، کنترل و یا مدیریت اپیدمی، با تاکید بر اینکه هر کدام از این اصطلاحات تعریف خاصی داشته که در زمان اظهارنظر باید مدنظر قرار بگیرد، عنوان کرد: به عنوان نمونه این روزها بیشمار از سوی افراد و حتی برخی مسوولان و متخصصان میشنویم که کشور وارد موج سوم اپیدمی شده در حالیکه این مساله اظهارنظر غلطی است؛ ما هنوز موج اول کرونا را پشت سر نگذاشتهایم که بخواهیم وارد امواج بعدی شویم.
این اپیدمیولوژیست با بیان اینکه نوسانات فعلی آمار کرونا در کشور، قله یا پیک Peak اپیدمی نام دارد نه موج Wave، در رابطه با تفاوت موج و پیک در اپیدمیها، توضیح داد: گاه شنیده میشود که از این دو واژه مانند بسیاری واژههای تخصصی اپیدمیولوژی استفاده نادرست میشود، در حالیکه بکارگیری هر واژه معنای خاص خود را دارد و طبیعتا انتظارات و اقدامات مختلفی را طلب میکند.
چه زمانی موج اول را رد میکنیم؟
وی ادامه داد: زمانی از واژه موج استفاده میکنیم که طغیان یا اپیدمی بیماری یک یا چند پیک را پشت سر گذاشته و به مرحله کنترل درآمده، یعنی اپیدمی به حد خاموشی رسیده یا خاموش شده است، برای مثال در آنفلوانزای فصلی که دورههای اپیدمی ممکن است در یک سال خاموش شود و شرایط بیماری به حالت عادی، یا آندمی برسد و دوباره پیک دیگر شروع شود می گوییم موج دوم آمده است.
دکتر سوری تشریح کرد: در پاندمی کووید ۱۹ زمانی گفته میشود اپیدمی خاموش شده و دو دوره دوهفتهای مورد جدید ابتلا گزارش نشود، این در حالیست که در پاندمی اخیر، ایران و امریکا هنوز موج اول اپیدمی را مهار نکردهاند که بخواهند وارد موج بعدی شوند، ولی هنگ کنگ، نیوزلند و استرالیا در موجهای بعدی قرار دارند، چراکه توانستند طی چند دوره اپیدمی را مهار کرده و گزارشی از موارد جدید ابتلا نداشتند.