به گزارش کسب و کار نیوز، این در حالی است که شاخص کل بورس در دومین روز از معاملات این هفته و در روزهای حمایت حقوقی ها از بازار ۴۳ هزار و ۲۹۴ واحد عقب نشست و وارد کانال یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی شد.
حرکت مارپیچ دلار و بورس
بورس تهران امروز دوباره قرمزپوش شد و یک بار دیگر عقب نشینی کرد. این در حالی است که همزمان، نرخ دلار نیمایی و نرخ دلار در بازار آزاد در مدار صعودی قرار گرفته و همین موضوع، زمزمهها در مورد فعال شدن مارپیچ «دلار-بورس» را افزایش داده است. در لحظه تنظیم این خبر دلار در بازار آزاد در حالی ۲۴٫۲۰۰ تومان فروش می رود که صرافی ملی آن را ۲۲ هزار و ۹۰۰ تومان قیمت زده است. بر این اساس، افزایش نرخ ارز در میان مدت به افزایش بازدهی بازار سرمایه منجر میشود و در مقابل، افزایش بازدهی بازار سرمایه هم به نوبه خود به افزایش قیمت داراییها در بازارهای موازی (از جمله دلار) منجر میشود.
ارتباط تنگاتنگ گرانی دلار با افت بورس
بازار ارز بار دیگر با نوسان همراه شده و همین موضوع نیز باعث ورود مجدد دلار آزاد به کانال ۲۴ هزار تومان و دلار صرافیهای بانکی به کانال ۲۳ هزار تومان شده است. برخی معتقدند میان این افزایش قیمت با افت بورس رابطه وجود دارد. عمدتا مسائل جهانی و موضوع اعمال مجدد تحریمها، از جمله دلایل افزایش قیمت در بازار ارز عنوان میشود. اما در این میان در بازار فرض دیگری هم شنیده میشود؛ افت بورس موجب گرانی دلار شد.
یک کارشناس بازار ارز در پاسخ به این سوال که آیا بین افزایش قیمت دلار و منفی شدن شاخص بورس در روزهای اخیر رابطهای وجود دارد؟ میگوید: این ممکن است که مردم در این مدت پولهایشان را از بورس به سمت ارز برده باشند چون دلار اخیرا رشد خوبی داشته. افراد زیادی در بازار سرمایه سود خوبی بردند و الان تاب زیان ندارند. بنابراین طبیعتا سبد سرمایهشان را اصلاح خواهند کرد.
«کسب و کار» در گفتگو با یک کارشناس، این موضوع را بررسی می کند.
پول ترسو در راه بازار ارز و طلا
سید مرتضی افقه، اقتصاددان
از ابتدای سال ۹۷ که تحریم ها تشدید شد، بازارهای مالی دچار التهاب شده و نقدینگی از همان تاریخ تا به امروز با هدف حفظ ارزش بین بازارهای مختلف دارایی سرگردان است؛ بگذریم از گروهی که معمولا سرمایه های کلانی دارند و خودشان با هدف کسب سود، بازارها را تحت تاثیر دارایی خود قرار می دهند؛ ولی انبوه مردم و به خصوص طبقات متوسط و متوسط به پایین با انتقال دارایی خود به بازارهای مختلف به دنبال حفظ ارزش پول خود هستند. از ابتدای امسال و به عبارت بهتر از ماه های پایانی سال گذشته، سرمایه ها و به خصوص سرمایه های کوچک و متوسط و توده مردم به دلیل تبلیغ یا با اقداماتی که دولت کرد، به سمت بورس رفت. اگرچه افزایش شدید شاخص کل بورس در ماه های ابتدایی سال غیرعادی بود و سرِ سازگاری با نرخ رشد اقتصادی نداشت و حتی می شد پیش بینی کرد که در جایی متوقف می شود؛ ولی به هر حال جاذب بود و به تبع جذب نقدینگی به بورس، فشار را از روی بازارهای دیگر به خصوص ارز و طلا که آنها هم شاخص های بسیار مهمی اند که اگر افزایش پیدا کنند بر ذهن مردم تاثیر منفی می گذارند، برداشت. از طرف دیگر از آنجایی که تعداد زیادی از افرادی که وارد بورس شدند، جدیدالورود و غیرحرفه ای بودند که با شنیدن خبر حرکت شارپی بورس و اینکه افزایش شدید شاخص بورس حبابی است و می ترکد با اندکی تغییر در شاخص ملتهب شدند و اقدام به فروش سهام خود کردند. با شروع ریزش انتظار این بود که سهامداران تازه وارد و غیرحرفه ای به سرعت سرمایه خود را خارج کنند و همین اتفاق هم افتاد و کاهش شدید شاخص از بالای ۲ میلیون به حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد نشان از همان خروج پول های حقیقی است. سهامدارانی که در این یک ماهه از بورس خارج شدند، دیگر اعتمادی به بورس ندارند. تصور این سهامداران خارج شده این است که پیش بینی حبابی بودن بورس، الان تعبیر شده و به همین دلیل مجددا وارد نخواهند شد. وقتی این پول از بورس خارج می شود مقاصدی پیش رو دارد که نخستین مقصد به دلیل امن بودن و نداشتن ریسک، بانک ها و سپرده های بانکی است؛ اما به دلیل اینکه در حال حاضر این سپرده ها سود جذابی ندارند نقدینگی به آن سمت نمی رود؛ اما پیش بینی این است که با گذشت زمان و با توجه به تحریم ها و نزدیک شدن به انتخابات آمریکا بازارهای دیگری مثل طلا و ارز که همیشه جذاب بوده و الان هم هست، مقصد سرمایه هایی باشد که از بورس خارج می شود. بنابراین نقدینگی خارج شده از بورس احتمالا اولین مقصدی که جذاب و سودآور می بیند، طلا و ارز است و این قابل پیش بینی است.