صفحه اصلی / اسلایدر / استقبال مردم از بازارهای سرمایه گذاری امن
استقبال مردم از بازارهای سرمایه گذاری امن

300 تن طلا در خانه های مردم وجود دارد

استقبال مردم از بازارهای سرمایه گذاری امن

کسب و کار نیوز - با در نظر گرفتن آخرین ترازنامه منتشرشده از میزان ذخیره طلای بانک مرکزی کشور می‌توان گفت که طلای ذخیره‌شده در خانه ایرانی‌ها بیشتر از ذخایر طلای بانک مرکزی کشور است. با استناد به صحبت های کشتی آرای، نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در حال حاضر نزدیک به 300 تن طلا در خانه های مردم وجود دارد. وی درباره میزان طلا و سکه در دست مردم گفت: صحت و سقم آن را تأیید نمی‌کنم، ولی طبق یک برآورد صورت گرفته نزدیک ۳۰۰ تن طلا و سکه در منازل ذخیره شده است. گزارش بیزینس اینسایدر نشان می‌دهد مردم ایران از سال ۲۰۱۶ تا کنون یکی از بزرگترین خریداران طلا بوده‌اند و تا کنون توانسته‌اند این جایگاه را حفظ کنند.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، مصداق این ادعا تنش در بازار سکه و طلا در دو‌سال گذشته و در اوج بحران اقتصادی است که با هجوم مردم به این بازارها قیمت طلا در بازار ایران از روند قیمت‌ها در بازار جهانی بسیار جلوتر افتاد و نرخ‌ها به صورت لحظه‌ای جابه‌جا شد. درحال حاضر نیز با شفاف نبودن وضع بازار طلا در ایران و حتی جهان به نظر می‌رسد مردم کشور راهکار خرید و ذخیره طلا در خانه‌هایشان را منطقی‌ترین گزینه دانسته‌اند.

نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در این رابطه گفته است که ۷۵ درصد طلای تولیدی باید به بازیافت برگردد؛ وقتی می‌گوییم در سال‌های قبل ۱۲۰ تن تولید مصنوعات داشتیم باید ۷۵ درصد آن به بازیافت برمی گشت که برنگشته. این روال در سال‌های متمادی رخ داده البته این آمار تایید شده نیست، ولی نزدیک به یقین است. کمااینکه مسئولان کشور اعلام کرده اند که ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار ارز در خانه‌هاست که تبدیل این رقم به سکه نیز همان ۳۰۰ تن را نشان مید‌هد.

او ادامه داد: بانک مرکزی در یک مرحله ۶۰ تن طلا فروخت که هنوز هم برنگشته است. در سال‌های گذشته هم این اتفاق‌ها رخ داده است. نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در پاسخ به این سوال که این عدد شامل سکه و طلای خام می‌شود، گفت: بله سکه و طلای خام و طلا‌هایی که از رده خارج شده اند، طلا‌هایی که هنوز استفاده می‌شوند به عنوان رایج محسوب می‌شود و حساب نمی‌آوریم. خیلی از سکه‌ها و طلا‌های قدیمی هستند ک هنوز برنگشته‌اند؛ مثلاً موسسه اعتباری دانشگاه تهران در مقطعی قبل از انقلاب سکه یادبود ضرب کرد و مشابه این سکه‌های یادبود زیاد داریم که هیچ وقت به چرخه ذوب بازار نرسیده است و در منازل و کلکسیون‌ها و … است.

مهاجرت از سپرده گذاری ریالی به خرید طلا

کامران ندری، کارشناس اقتصادی

تمایل مردم به سرمایه گذاری و پس انداز درآمد مازاد مصرف بسیار طبیعی است و در شرایط مختلف با توجه به موقعیت بازارها و ریسک هایی وجود دارد این اقدام انجام می شود. در سال های اخیر شاهد نوسان بازار های مالی و انتخاب های درست یا غلط جامعه برای حفظ ثروت خود بوده ایم و این تجربه نشان می دهد که مردم به دنبال تبدیل ثروت خود به  دارایی های قابل اعتماد هستند. در این راستا مردم هم می توانند پس انداز ریالی که همان سپرده گذاری بانکی است پرا داشته باشند و هم می توانند در بازارهای دیگر مانند خودرو، ارز، مسکن، سهام، اوراق قرضه و… سرمایه گذاری کنند. این موضوع به میزان دارایی افراد نیز بستگی دارد و دامنه خرید  اشتباه آن ها حتی به زمین، مسکن و خودرو نیز کشیده می شود،این قبیل از خریدها زمانی بیشترین آسیب را به بدنه اقتصاد وارد می کند که شرایط اقتصادی وارد مرحله سخت و بحرانی شده باشد.

بازار طلا نیز یکی از پرمخاطب ترین بازارهای سرمایه گذاری توسط مردم است. البته از سال ۹۲ تا ۹۶ مردم به شکل ریالی پس انداز می کردند چون نرخ سود بانکی مناسب بود و طلا ومسکن و زمین قیمت ثابتی داشتند. اما از زمانی که با تورم مواجه شدیم به عمد یا غیرعمد غیرعمد نرخ سود بانکی کاهش پیدا کرد و کمتر کسی تمایل برای نگهداری ریال به عنوان پس انداز داشت. البته این اتفاق در همه جای دنیا مصداق دارد ومشاهده کردیم که در دوران کرونا قیمت هر انس طلا به بیش از ۲ هزار دلار رسید و رکود تاریخی برای آن ثبت شد. این بدان معناست که استقبال از خرید طلا در این شرایط خاص افزایش بسیاری داشته است.

اما در شرایط فعلی اقتصاد که تورم بالاست و تولید کاهش یافته است دولت باید سیاست هایی را به کار ببرد که مردم پس اندازها را به شکل ریال نگهداری کنند تا تقاضا برای ریال افزایش پیدا کند. درست است که مردم با توجه به شرایطی که اقتصاد درآن قرار دارد تصمیم به سرمایه گذاری در بازارها می گیرند اما سیاست های اجرایی توسط دولت و سیاست گذار نیز می تواند تعیین کننده مدل و رفتار سرمایه گذاری مردم شود. البته سیات گذار نمی تواند در تمام بازارها مداخله کند اما در مواقعی که نیاز به ابزار کنترلی و نه با هدف افرایش درآمد دولت است باید ورود داشته باشد و تلاش کند رفتارها را در بازارهای مختلف کنترل وهدایت کنند. سیاست گذار از طریق نرخ بهره که به صورت تورمی آن را افزایش می دهند و با کنترل نرخ تورم آم را کاهش می دهند می تواند رفتار مردم را در بازار طلا کنترل کند.

همچنین دریافت مالیات ابزاری دیگر برای کنترل بازارهاست. وقتی سیاست گذار می بیند در بازاری افزایش تقاضا و سرمایه گذاری وجود دارد که ممکن است به کمبود در بازار منجر شود با ابزار مالیات ستانی به بازار مذکور ورود کند. چراکه در برخی موارد رفتار پس اندازی مردم بازارها را با آشفتگی روبرو می کند. البته هدف دولت و سیاست گذار از این مداخله نباید افزایش باشد بلکه باید انگیزه خریداران را از خرید مضاعف دور کند چراکه ادامه روند به افزایش انتظار تورمی در اقتصاد ایجاد خواهد شد. مردم احساس خواهند کرد که قرار است در آینده موج بزرگی از تورم را داشته باشیم. بنابراین کنترل قیمت طلا و سهام مهم است چراکه انتظارات تورمی ایجاد می کند. دولت باید با در نظر گرفتن شرایط اقتصاد کلان در بازار طلا مداخله و از افزایش قیمت غیرمتعارف جلوگیری کند.

 

همچنین مطالعه کنید:

کاهش بسیار جزئی نرخ بهره بین بانکی در هفته اول اردیبهشت

به گزارش کسب و کار نیوز ، در هفته منتهی به ۵ اردیبهشت ماه نرخ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.