به گزارش کسب و کار نیوز، منصور عالی پور، نایب رئیس اتحادیه فروشگاههای زنجیرهای با اشاره به دلیل کمبود لوازم خانگی گفت: «واردات لوازم خانگی به صفر رسیده و تولیدکنندگان ایرانی تمام تلاش خود را برای تامین نیاز بازار میکنند، اما فعلا نیاز بازار داخل بیشتر از تولیدات است.»
او افزود: «تنها کمبودی که گاهی اوقات برخی شعب فروشگاه های زنجیره ای با آن مواجه می شوند در امر لوازم خانگی و الکترونیکی است در غیر این صورت فروشگاه ها در تامین کالا با مشکل مواجه نیستند.»
افزایش دوباره قیمت لوازم خانگی در بازار
در کنار کمبود برخی از لوازم خانگی، شاهد افزایش قیمت نیز هستیم. در همین رابطه سخنگوی انجمن لوازم خانگی ایران می گوید: «به دلیل تقاضای بالا، قیمت برخی کالاها در بازار افزایش یافته و با نرخ کارخانه تفاوت چشمگیری دارد.» به نظر می رسد آنچه بیش از همه به مشکلات این بازار می افزاید، عدم نظارت در سطح بازار و حمایت ناکافی از تولید داخل است که شایسته است سرپرست وزارتخانه صمت در این رابطه ورود کند.
تردید در صحت آمار اعلامی «بهین یاب» در مورد افزایش تولید
این در حالی است که طبق آمار وزارت صمت، تولید لوازم خانگی با سیر صعودی روبه رو بوده است. بد نیست بدانیم آمار وزارت صمت از سامانه بهین یابی استخراج می شود که تولیدکنندگان خود تولیدات خود را در آن اظهار می کنند و در صحت این آمار شک و شبهه است زیرا نظارتی بر آن نیست.
«کسب و کار» در گفتگو با دو کارشناس، وضعیت تولید لوازم خانگی را بررسی می کند.
تخصیص قطره چکانی ارز به تولیدکنندگان لوازم خانگی
علیرضا دانیالی، رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران
احتمال کاهش تولید لوازم خانگی در یکی، دو ماه آینده بسیار جدی است و دلیل آن عدم اختصاص ارز به تولیدکنندگان است. در حالی که ستاد تنظیم بازار ۱٫۵ میلیارد دلار برای صنعت لوازم خانگی تصویب کرده؛ ولی بانک مرکزی تاکنون ارز بسیار اندکی تزریق کرده و حتی به سختی و با شرایطی به واحدهای تولیدی اجازه می دهد از ارز صادراتی و ارز متقاضی استفاده کنند. به هر حال تولیدکنندگان لوازم خانگی دچار چالش تامین مواد اولیه از خارج خواهند بود. لوازمی که در حال حاضر تولید می شود با استفاده از مواد اولیه ای است که از سال گذشته وارد شده و به دلیل تنگنای ارزی واحدهای تولیدی در ۳ ماه آینده با بحران بزرگی روبه روییم. رشد تولید در حال حاضر ناشی از واردات سال گذشته است و ممکن است در ۴ ماهه ابتدای امسال در برخی از اقلام لوازم خانگی رشد داشته باشیم چون این اقلام ظاهرا گزینشی انتخاب می شوند برای آمار دادن ولی موضع رسمی انجمن این است که متاسفانه ممکن است در فصل پاییز دچار بحران شویم. تا ۲۵ تیرماه تقریبا هیچ ارزی به واحدهای تولیدی داده نشده است. بانک مرکزی از ۲۵ تیرماه به صورت محدود تخصیص ارز می دهد. در حال حاضر ارز به صورت قطره چکانی تزریق می شود. پیش بینی ما این است که اگر مشکل تامین ارز را حل نکنند در فصل پاییز مشکلات بیشتری خواهیم داشت. این در حالی است که تولید در اکثر اقلام تاکنون جوابگوی بازار داخل بوده است و کمبودی نیست. ولی در آینده نزدیک در صورت عدم اختصاص ارز دچار بحران خواهیم شد. مجاز گذاشتن ارز صادراتی برای تامین مواد اولیه واحدها و ارز متقاضی برای واحدهای تولید لوازم خانگی درخواست ما از وزارت صمت و بانک مرکزی است.
ادامه فعالیت تولیدکنندگان لوازم خانگی در هاله ای از ابهام
عباس هاشمی، دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران
بانک مرکزی از اواخر بهمن سال گذشته تا ۲۵ تیرماه، ارز نیمایی برای واحدهای تولیدی لوازم خانگی تخصیص نداده و یا در حد ۱۵-۱۰ درصد نیاز ارزی واحدهای تولیدی لوازم خانگی اختصاص داده است. بنابراین در اینکه تامین ارز مواد اولیه یا قطعات وارداتی به حد کافی نبوده، شکی نیست. قطع به یقین با کاهش تخصیص ارز کاهش تولید را شاهد خواهیم بود؛ اما در اینکه آمار ۴ ماهه اول وزارت صنعت افزایش تولید لوازم خانگی را نشان می دهد باید به دو مطلب توجه داشته باشیم. اول اینکه سامانه «بهین یاب» که آمار تولیدات واحدها را ارائه می کند، به صورت خوداظهاری است و واحدهای تولیدی خود آمار تولید را وارد می کنند و هیچ کنترلی روی این آمارها نیست. دوم اینکه به فرض هم این افزایش تولید در سه، چهار ماهه اتفاق افتاده باشد تخصیص ارز، سفارش گذاری، تولید و حمل مواد اولیه و خدمات حداقل در هر پروسه ۳ تا ۴ ماه طول می کشد. یعنی برمی گردد به تخصیص ارزی که در دی و بهمن اتفاق افتاده و دست تولیدکننده رسیده است. اگر هم تولیداتی در سه ماهه ابتدای امسال داشتیم مربوط به تخصیص ارز آن زمان است. اما با توجه به اینکه تخصیص ارز از اواخر بهمن ماه به آن شکل برای واحدهای تولیدی لوازم خانگی انجام نشده، کاهش تولید را با این روند در یکی دو ماه آینده خواهیم داشت و کاهش تولید حتما اتفاق خواهد افتاد. بنابراین ظرفیت های کشور در صنعت لوازم خانگی در اکثر کالاها کفاف و تکافوی نیاز داخل را می کند الا چند کالا مثل اتو و.. که به ۵ قلم محدود می شود که گفتنی است واردات آنها ممنوع نشده است.
بنابراین کالاهایی که ممنوع شده عموما کالاهایی اند که ظرفیت های کشور تکافوی نیاز داخل را می کند اما چرا در فروشگاه ها کمبود داریم؟ برای تولید ما حدود ۳۵ درصد ارزش کالای نهایی، بخش واردات آن است و ۶۵ درصد آن را داخلی سازی کردیم. تامین مواد اولیه داخلی با مشکل مواجه است. از آن طرف برای ارزش وارداتی مواد اولیه و اقلام مورد نیاز صنعت لوازم خانگی ۴ ماه است که تخصیص ارزی صورت نگرفته است. از این طرف بخشی از آن را از محل ارز حاصل از صادرات غیر و خود بدون انتقال ارز می آوردند که آن هم بانک مرکزی با بخشنامه های اخیر خود و سیاست هایی که برای کنترل نرخ ارز دارد محدود کرده و تخصیص ارز نیمایی هم که شدیدا محدود شده است. پیش بینی من این است این روند می تواند برای صنعت لوازم خانگی خطرناک باشد و کاهش تولید را در دو ماه آینده شاهد خواهیم بود اگر این روند ادامه پیدا کند. تا زمانی که تمام مواد اولیه مورد نیاز تولید تامین نشود تولید چطور اتفاق بیفتد؟ آن آمار افزایش تولیدی که وزارت صنایع داده بخشی مربوط به تامین ارز ماه های قبل است (۶ ماه قبل) ولی این روند نمی تواند ادامه داشته باشد.