به گزارش کسب و کار نیوز، رکوردشکنی های مداوم بورس طی روزها و البته ماه های اخیر در حالی موج نقدینگی را به سمت این بازار روانه کرده که برخی از کارشناسان این حوزه نسبت به ریزش و زیان احتمالی مردم هشدار می دهند. گرچه «جوجه را آخر پاییز می شمارند» ولی اگر با عینک این دسته از کارشناسان به این بازار نگاهی بیندازیم، متوجه نگرانی مجلسیان و در راس آنها کمیسیون اقتصادی خواهیم شد.
بررسی بسته پیشنهادی مسئولان سازمان بورس در پارلمان
همین موضوع موجب شد محسن علیزاده، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس از بررسی بسته پیشنهادی مسئولان سازمان بورس در پارلمان خبر بدهد و بگوید: «با توجه به رشد بورس و گرایش مردم نسبت به بازار سرمایه و نگرانیهایی که در رابطه با آینده بازار سرمایه وجود دارد، کمیسیون اقتصادی مجلس از مسئولان سازمان بورس خواسته، بسته پیشنهادی بهبود وضعیت بازار و جلوگیری از آسیب و زیان احتمالی مردم ارائه دهند.»
رشد بازار بورس ادامه دارد؟
در حالی بازار بورس از ابتدای امسال رشدی حداقل ۲۸۰ درصدی داشته که از آن طرف بخش واقعی اقتصاد رشدی منفی دارد. برخی کارشناسان معتقدند در بلندمدت این رشدِ صعودی و هیجان انگیز، قابل استمرار نیست و احتمال اینکه بازار بورس در آینده دچار ریزش شود، بسیار زیاد است مگر اینکه عملکرد بخش واقعی اقتصادی آنقدر خوب شود که تناسب پیدا کند با رشدی که در بازار بورس و بخش مالی به وجود آمده که آن هم با توجه به شواهد و قراینی که در اختیار ماست به نظر می رسد بعید باشد.
پیشبینی تداوم اصلاح شاخص بورس
یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه براساس پیشبینیهای صورت گرفته بازار باز هم وارد فاز اصلاحی خواهد شد، گفت: «روند معاملات در بازار هفته جاری مانند هفته گذشته خواهد بود و روند متعادلی را در پیش میگیرد. مقاومت کانال دو میلیون واحد، مقاومت سختی است که میتواند بازار را وارد فاز اصلاحی شدید کند اما به دلیل ورود گسترده نقدینگی به بازار، اصلاح سنگینی را در بازار شاهد نخواهیم بود. در وضعیت فعلی سهام بزرگ در کنار سهام کوچک مورد اقبال بازار و قابل توجه سهامداران است.»
کارشناسان اقتصادی رشد بازار سرمایه را حاصل ورود بخشی از نقدینگی به این بازار می دانند. البته عامل دومی هم در این رکوردشکنی ها موثر بود و آن تغییری است که از ابتدای امسال در سطح سیاست گذاری کلان رخ داده که به نظر می رسد سیاست گذاری های بانک مرکزی در مورد نرخ سود و سایر پارامترها به داغ شدن تنور بورس منجر شده است.
«کسب و کار» در گفتگو با یک کارشناس، چشم انداز این بازار را بررسی می کند.
بورس، عامل توازن یا ابزاری کوتاه مدت؟
عباس علوی راد، اقتصاددان
در شرایط پرمخاطره اقتصادی، سرمایه گذاری در بازارهای امن تر و ذاتاً باثبات تر افزایش می یابد. در نقطه مقابل در چنین شرایطی سرمایه گذاری در بازارهای ذاتاً پرنوسان همچون بورس با اقبال کمتری مواجه می شود؛ اما به نظر می رسد در برخی نظام های اقتصادی و دارای شرایط خاص این موضوع صادق نباشد.
در شرایط کنونی ایران در میان پنج کشور با بالاترین نرخ تورم در دنیا حضور دارد. از طرف دیگر وضعیت فعلی و روندهای آتی متغیرهای تعیین کننده نرخ تورم در اقتصاد ایران، انتظارات کارگزاران اقتصادی کشور را به ادامه روند تورمی کشور سوق می دهد. علاوه بر این در یک رویداد کم سابقه در این مقطع زمانی دولت در سیاست های کلان اقتصادی خود به طور مستقیم و غیرمستقیم، اشخاص حقیقی و حقوقی را به پیوستن به بورس تشویق کرده است.
ازاین رو بازدهی قابل ملاحظه و فعل و انفعالات فوق، تنور بورس در کشور را بیشتر از هر زمان دیگری داغ کرده است. بنابراین اینکه برخی از کارگزاران اقتصادی بخواهند با ورود نقدینگی های خود به بورس در شرایط تورم واقعی موجود و موج تورم انتظاری شکل گرفته ضمن جلوگیری از کاهش ارزش واقعی نقدینگی خود سود هم کسب کنند کاملا طبیعی خواهد بود.
اینکه روند افزایش بازدهی بورس با تحولات بخش واقعی اقتصاد ایران و مشخصاً رشد سرمایه گذاری داخلی همخوانی ندارد قابل قبول است، اما وقتی تمام اشکال دیگر دارایی ها با افزایش قیمت مواجه هستند، قرار نیست اقلیم بورس متفاوت باشد.
بنابراین در شرایط تورمی موجود و شکل گیری تورم انتظاری و مجموع سیاست های اقتصادی دولت برای جذابیت بیشتر بورس، ریزش آوارگونه شاخص بورس در کوتاه مدت دور از انتظار است. به ویژه آنکه مجموعه سیاست های دولت اشخاص حقیقی و حقوقی بیشتری را وارد بورس کرده و دامنه مسئولیت پذیری دولت در قبال بازار سرمایه به طور خودکار افزایش یافته است.
با این همه بازار سرمایه و مشخصاً بورس ذاتاً یک بازار پرنوسان محسوب می شود. اینکه رشد بورس تا کجا ادامه خواهد داشت و یا اینکه با ریزش سنگین مواجه می شود یا خیر، بستگی به پاسخ این پرسش دارد که در حال حاضر روشن نیست. رشد بورس حاصل یک پارادایم شیفت در سهم بازار سرمایه از سیستم مالی کشور است یا یک نگاه ابزاری با تاریخ مصرف کوتاه مدت؟!