صفحه اصلی / اسلایدر / بیکاران کرونایی در انتظار مقرری ناچیز
بیکاران کرونایی در انتظار مقرری ناچیز

نرخ بیکاری جوانان به 2 برابر نرخ بیکاری کل رسید

بیکاران کرونایی در انتظار مقرری ناچیز

کسب و کار نیوز - یکی از ابتکارات دولت تدبیر و امید کاهش میزان اشتغال ایجادشده است!

 

به گزارش کسب و کار نیوز، دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «تحلیل شاخص‌های بازار کار در فصل زمستان ۹۸» آورده است: «بررسی وضعیت بازار کار ایران در زمستان ۹۸  نشان می‌دهد نرخ بیکاری کاهش ۱٫۷ درصدی نسبت به زمستان ۹۷ داشته است. با این حال از جمعیت ۳۲۷۰ هزار نفری بیکاران در زمستان ۱۳۹۷، ۳۵٫۱ درصد موفق به یافتن شغل شده‌اند و مابقی یا همچنان بیکار مانده‌اند (۳۶٫۸ درصد) یا عمدتا به دلیل دلسرد شدن از یافتن شغل از بازار کار خارج شده اند (۲۷٫۹ درصد). نتایج محاسبات نشان می‌دهد در صورتی که این افراد دلسردشده همچنان در بازار کار باقی می‌ماندند نرخ بیکاری در زمستان ۱۳۹۸ به جای ۱۰٫۶ درصد اعلام شده توسط مرکز آمار ایران به ۱۳٫۶ درصد می‌رسید.» براساس گزارش های مرکز راهبردی وزارت کار نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ تا ۲۴ ساله حدود ۲۶٫۰ درصد است. این رقم بیشتر از نرخ بیکاری عمومی است که ۱۰٫۷ درصد است.

آمار ارائه شده از سوی وزارت کار نشان می دهد نرخ بیکاری در ۲۵ استان کشور در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ کاهش یافته است. اما همچنان ۱۸ استان نرخ بیکاری دو رقمی داشته‌اند. این در حالی است که بخشی از بیکاران را امروز بیکارانی تشکیل می دهند که به دلیل کرونا شغل خود را از دست داده اند. اما پس از اینکه وارد چهارمین ماه سال شده ایم در حال حاضر تنها بیمه بیکاری فروردین ماه در حال پرداخت است.

بیمه بیکاری فروردین مربوط به کرونا واریز می شود

مدیرکل امور بیمه‌شدگان سازمان تامین اجتماعی از واریز مقرری بیمه بیکاری ناشی از ویروس کرونا در فروردین خبر داد و گفت: «طی چند روز آینده به حساب ۱۰۷ نفر از بیمه‌شدگان بیکار ناشی از ویروس کرونا واریز می‌شود.»

بیکاری ۶۰۰ هزار کارگر با شیوع ویروس کرونا

معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: شیوع ویروس کرونا باعث ایجاد مشکل برای هزار واحد صنعتی و بیکاری ۶۰۰ هزار کارگر شد. حاتم شاکرمی در نشست نمایندگان تشکل‌های کارگری و کارفرمایی قزوین گفت: در این دوره کرونا ۶۰۰ هزار نفر از کار بیکار شدند که نشان می‌دهد بنیه مالی بنگاه‌های اقتصادی پایین است و باید با این شرایط و این گونه بنگاه‌ها کار کرد. وی افزود: هزار واحد تولیدی و صنعتی در کشور حقوق معوقه دارند که برای حل مشکلات آن‌ها باید کاری کرد.

«کسب و کار» در گفتگو با یک کارشناس، مساله فقر و بیکاری را بررسی می کند.

سونامی بیکاری و فقر در دوران کرونا

سهراب دل انگیزان، اقتصاددان

از آنجا که جوانان مهارت، سابقه و تجربه کمتری دارند، برای پیدا کردن کار نیز مشکلات بیشتری دارند. بنابراین نرخ بیکاری جوانان در همه دنیا بیشتر از نرخ بیکاری معمول است؛ اما در شرایط کنونی، بیماری کرونا و به دنبال آن، تعطیلی بخشی از اقتصاد و مشکلات پس از آن، قاعدتا تاثیر زیادی روی نرخ بیکاری گذاشت. شغل هایی که در طول شیوع این بیماری و تعطیلی حذف شده شغل هایی هستند که بیشتر به جوانان تعلق دارند. به عنوان مثال شغل های بخش حمل و نقل، گردشگری، رستوران داری یا خدمات عمومی که حذف شده همه به جوانان مرتبط بودند. بنابراین یک بخش قابل توجهی از این موضوع به بیماری کرونا برمی گردد که به هر حال باعث شده که این شغل ها از دست بروند؛ ولی در کشور ما به صورت اصولی این نرخ بسیار بیشتر است. دلایل متعددی را برای افزایش این نرخ می توان برشمرد. یکی اینکه اقتصاد ایران با توجه به شرایطی که دارد، مدت هاست که سرمایه گذاری در آن صورت نگرفته است. بیشتر از ۱۰ سال است ما عدد نرخ سرمایه گذاری مستقیم بخش خصوصی منفی است یا تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در اقتصاد ایران عدد منفی است یا صفر. تحریم در کشور ما بخش قابل توجهی از فعالیت ها را حذف کرده، اما بخشی از فعالیت ها را گسترش داده است. باید توجه داشت فعالیت هایی که گسترش داده بسیار کمتر از فعالیت هایی است که حذف کرده است. مخصوصا بیماری کرونا نیز مساله را جدی تر کرده است. تغییرات تکنولوژی نیز در ۱۰ سال گذشته تغییراتی بوده که شغل زا نبوده است. به طور مثال بانک ها به سمت بانکداری الکترونیک رفتند و نیروی انسانی خود را کم کردند. بسیاری از فروشگاه ها به سمت فروشگاه های الکترونیک رفتند و نیروی انسانی خود را کم کردند. خیلی از فعالیت های خدماتی در فضای حقیقی در حال حاضر بر بستر مجازی ارائه می شود و نیروی انسانی را کاهش داده است. ضمن اینکه تعداد زیادی از جوانان در حوزه های آی تی و آی سی تی به صورت فریلنسر هستند و در منزل کار می کنند و چون شغل ثابتی ندارند وقتی مامور بررسی آمارها به آنها مراجعه می کنند خود را بیکار اعلام می کنند. شغل های فریلنسر خود را شغل محسوب نمی کنند. همچنین در تعریف موضوع بیکاری بین مرکز آمار ایران و مردم هم اختلاف جدی وجود دارد. به همین دلیل آنهایی ندارند و به همین دلیل مردم حق دارند زمان مراجعه مامور خود را بیکار اعلام کنند. با همه این اوصاف در حال حاضر وضعیت بیکاری در شرایط خیلی بدی است و فشار بسیار زیادی روی خانواده های مخصوصا فقیر و کم درآمد است. بخش قابل توجهی از شغل های دستفروشی و کنار خیابانی و شغل های ساده معمولی، از دست رفته اند و این افراد جزو فقیرترین خانواده ها هستند. قاعدتا در این گونه مواقع غرامت دستمزد و در نظر گرفتن یک جبران دستمزد برای کسانی که از کار بیکار می شوند می تواند مقداری از مشکل را کم کند. این پرداخت هم نباید به گونه ای باشد که دولت اعلام کند زمستان آن را پرداخت می کنیم اما تا تابستان هم هنوز نپرداخته اند. باید در همان انتهای ماه اسفند،  فروردین و در ماه های بعد از ان به ترتیب دولت مبالغی را واریز می کرد. رفتار دولت و وزارت کار در عدم پرداخت غرامت دستمزد بیشتر خجالت آور است. نوع پرداخت ها کافی، به موقع و اصولی و صحیح نیست و همه اینها بحران را بیشتر خواهد کرد.

همچنین مطالعه کنید:

رشد ۲۰ درصدی تخصیص اعتبارات عمرانی در سال گذشته/ بودجه ۱۴۰۳ فاقد کسری است

به گزارش کسب و کار نیوز، داود منظور در صفحه خودش در فضای مجازی نوشت: …