شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، در روزهای فصل زمستان علاوه بر رشد قیمت مسکن و میزان معاملات نرخ اجاره بهای مسکن نیز رو به فزونی گذاشت. تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در بهمن ماه سال ۱۳۹۸، به ۱۳/۳ هزار واحد مسکونی رسید، که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲۴/۱ و ۴۲/۰ درصد افزایش نشان میدهد. بانک مرکزی گزارش داده که در ماه بهمن، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۱۴۴/۰ میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۴/۴ درصد افزایش نشان میدهد.
افشین پروین پور،عضو سابق شورای عالی مسکن در این رابطه اظهار داشت: مسیر احداث خانههای استیجاری برای مستاجران یک روش غلط و اشتباه است. مستاجران در کشور که تعداد آنها نیز بالای ۷ میلیون خانوار است، به دلیل رشد مداوم تورم همواره در معرض ضرر و زیان هستند، پس اگر به سمت عرضه خانههای استیجاری حرکت کنیم، مشکلی از مستاجران را حل نکردهایم، چرا که این افراد به صرف اینکه در واحدهای استیجاری زندگی می کنند، هیچ گاه صاحب خانه نخواهند شد. عرضه ملکی در کشوری که در آن سالانه ۸۰۰ هزار ازدواج به ثبت می رسد، با رفتن به سمت تولید مسکن استیجاری فراموش میشود. با حرکت به سمت ساخت مسکن استیجاری در حقیقت تولید و عرضه مسکن برای متقاضیان واقعی مسکن و خانه اولیها به فراموشی سپرده میشود.
اما دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن و ساختمان ایران بر این اعتقاد است که با توجه به اینکه بیش از ۳۰ درصد جامعه در خانههای استیجاری زندگی میکنند، این توقع وجود دارد که وزارت راهوشهرسازی به عنوان متولی این بخش، برای راهاندازی سازمان اجارهداری و تولید مسکن استیجاری سیاستگذاری کلان داشته باشد. فرشید پورحاجت افزود: اجارهبها تابعی از قیمت مسکن است و وقتی در حوزه تولید مسکن هیچ سیاستی را دنبال نمیکنیم و برنامهای از سوی وزارت راهوشهرسازی در حوزه اجارهنشینی نداریم، باید توقع این مشکلات را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه تاکنون توجهی به موضوع خانههای استیجاری نشده است، گفت: وزارت راه در حوزه مسکن بویژه در یک سال گذشته برنامه مشخصی نداشته است و تولید مسکن بشدت کاهش یافته و متناسب با رشد جمعیت و اقتصاد مسکن تولید مسکن نداشتیم. اگر به تعداد کافی مسکن تولید کرده بودیم، به تبع آن افزایش نرخ مسکن به این شدت نبود و اجارهنشینی در کشور دچار مشکل نمیشد. دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن و ساختمان ایران در پاسخ به این سوال که پیشبینی شما از بازار مسکن در آینده چیست؟ گفت: هرگونه پیشبینی در بازار مسکن در شرایط فعلی بسیار سخت است؛ معمولا وقتی قیمت مسکن زیاد شد تبعات آن را در بازار اجاره میبینیم. با ابزارهای مالیاتی و سرکوبی هم نمیتوانیم بازار را کنترل کنیم.
گسترش واحدهای استیجاری غلط است
حمید رضا مومنی کارشناس اقتصاد مسکن
طی چند سال اخیر بخصوص از سال گذشته تاکنون با افزایش ۹۶ درصدی قیمت مسکن دیگر کمتر کسی می تواند به سمت خرید مسکن برود و حتی جامعه برای پرداخت اجاره بها نیز درگیر مشکلات بسیاری شده است. طرح های بسیاری برای کنترل بازار مسکن و افزایش قدرت خرید مردم در این رابطه پیشنهاد و اجرایی شد که نتایج موفقیت آمیزی نداشته است. طرح مالیات بر خانه های خالی سالهاست درگیر روش درستی برای اجرای آن است و هر سال با اتخاذ تصمیمات جدید هم نتوانسته ایم مسیر درستی برای آن پیاده سازی کنیم. مسکن مهر، مسکن اجتماعی و مسکن ملی هنوز درگیر مشکلات ساختاری است بنابراین نمی توان آنها را طرح های موفقی برای خانه دار شدن مردم عنوان کرد. متعادل شدن بازار اجاره به عرضه مناسب مسکن بستگی دارد بنابراین عرضه خانه های استیجاری مشکلی را حل نمی کند. مشکل مستاجران با عرضه مسکن ملکی حل می شود نه اینکه مسکن استیجاری بسازیم و آن را در اختیار مستاجران برای زندگی قرار دهیم.
متاسفانه مستاجران در کشور به دلیل تورم بالا مدام در حال ضرر هستند چرا که بیش از نیمی از درآمد آنها صرف پرداخت اجاره بها می شود. حال اگر اصل ما در سیاست گذاری مسکن اصل استیجاری باشد راه را به اشتباه رفته ایم و دولت باید برای حل مشکل به سمت تولید و عرضه مسکن حرکت کند. بنابراین عرضه مسکن استیجاری مشکل را حل نمی کند چرا که در فرهنگ ایرانی از سالها قبل مالکیت به نوعی برای مردم ایران ارزشمند بوده و هست. رفتن به سمت گسترش واحدهای استیجاری که برخی معتقد هستند این روش مشکل مستاجران را حل خواهد کرد غلط است.